donderdag, juli 16, 2009

Weet je nog wel? Die avond in de regen...

Running At Shutter SpeedImage by FaceMePLS via Flickr

Hoe kom ik in hemelsnaam op dat liedje? Het spookt al enkele uren door mijn hoofd.
Heb jij dat ook ?
Dat soms zo'n idioot melodietje in je opduikt, en dan maar niet meer weg wil?
Ik moet nog een kind geweest zijn toen dat liedje op de radio kwam. Het is Nederlands, maar wie de zangers zijn weet ik niet meer...Maar het is van lang geleden, en plots, zo maar zit dat te zeuren in mijne kop. Met van die echte karamellenverzen, "zowat kwart voor negen, heel verliefd en heel verlegen..." djudedju...

Het was een van die perioden waarop het Nederlandstalige lied nogal op wat belangstelling kon rekenen, want dat is niet altijd het geval! Er zijn dan plots weer perioden waarbij het helemaal uit is te zeggen dat je wel eens graag luistert naar Nederlandstalige muziek, en net als je het gewoon bent te luisteren naar Engelse Bullshit, is het plots weer mode van luidop mee te brullen met "Laat het gras maar groeien" of "Kwart na tweeën"... Wie bepaalt dat ?

Maar er zijn meer zo'n dingen!
Herinner je je nog die periode waarin alle auto's zo nodig van die haaievinnen hadden? We vonden dat toen allemaal wrêe wijs... Als we nu zo'n oud vehikel zien, dan zitten we diep te denken wat ons in hemelsnaam toen bezielde om dat mooi te vinden...

En toch... Ergens zit er een grote modemanitou die ons allemaal dicteert dat we nu dit moeten mooi vinden, en vanaf zeven december ons bewust moeten worden dat het eigenlijk op niets trekt en dat dat nieuwe pas je het ven het is.

En het gekke is: WIJ LOPEN MET ZIJN ALLEN DAAR MET OPEN OGEN IN!

En maar kopen, en maar betalen en maar mee zijn met je tijd, en maar modebewust zijn...
Ik ben er een die daar niet echt helemaal in het voorgeschreven lijntje loopt, maar toch betrap ik er mezelf op dat het beeld van mooi ook bij mij evolueert onder druk van die ongeschreven wetten. Ook al volg ik het niet zelf voor mijn eigen, ik ondervind dat mijn gevoel voor schoonheid er toch door beïnvloed wordt. Ik vind dat raar, gek, bizar...

Hoe kan het dat die auto met zijn haaievinnen eerst als het summum van schoonheid telt, en nu plots als knoertlelijk ?
Hoe komt het dat er ondanks alle modedruk, toch enkele dingen zijn die mooi blijven, die de trends overleven ?
En vooral wie bepaalt dat? En waarom lukt dat bij bepaalde dingen niet, die plots alle druk weerstaan en verheven worden tot tijdeloos?

Sinds onze Bart designer is, en heel wat van die beurzen afloopt, heb ik het idee dat de daders in die richting moeten worden gezocht, daar zie je plots de komende kleuren van het komende seizoen... Maar als je verder zoekt, dan lijkt het niet daar te liggen, maar veel verder. Die modegoeroe's op die beurzen vertellen immers dat zij die modekleuren ook niet zo maar uit de blote blauwe lucht plukken, maar dat zij "trendwatchers" op de baan sturen, om te kijken wat er begint te leven bij de mens. De Mens. En op basis van wat zij zien bij de mensen, gaan zij dan het nieuwe kleurenpallet bepalen... Dus, het zijn de gewone mensen, die de modegoeroe's commanderen, die uiteindelijk de mode bepalen.
?????????????????
Wij gaan die kleuren dragen omdat die goeroe dat vertelt, en die goeroe vertelt dat hij die kleur tot mode verhief, omdat De Mens, die kleur begon te verkiezen???
Snap ik niet.
Zal wel aan mij liggen.
Maar als ik het goed begrijp, ben ik, omdat ik de mode niet volg, een van de trendsetters voor de komende mode? Of ik zou het kunnen zijn??? Dus, als ik hier nu zit met een kardinaalrode t-shirt aan, die ik kocht omdat die in aanbieding waren wegens onverkoopbaar kleur, dan kan dat eigenlijk veroorzaken dat jullie volgend jaar allemaal in een kardinaalrood broekpak rondkuieren???
Te gek, joch !
Ik moet eens goed nadenken welke sublieme, uitdagende dingen ik nog in mijn kast heb liggen !
Ergens liggen er nog van die schreeuwerige Hawaïhemden, dingen die al eeuwen lelijk zijn, ik ga eens zoeken waar die liggen, of zijn die al naar spullenhulp gegaan, en loop er nu ergens een dikke neger in de brousse rond met mijn hawaïhemd ?
Is die daar bezig de mode in een te gekke richting te sturen?
Heerlijk...
Want eigenlijk wil dat gewoon zeggen dat we eigenlijk, gewoon door niet mee te doen met de trends, de trends gaan beïnvloeden... Zit er ergens zo'n trendwatcher op een caféterrasje naar de mensen te kijken, en ziet hij die dag zo'n twintig mensen met van die goedkope kardinaalrode Tshirts, dan is het van dadde ! Dames, hou je vast aan je bretellen, volgend jaar kardinaalrood !! en met bretellen, ik heb er nog ergens liggen, van die wrêe wijze, in een fel kleur met stripfiguurtjes op...
djudedju...
Het gekke is eigenlijk dat we dat allemaal ondergaan. Tot meerdere eer en glorie van de economie.(En van de portemonnaie van de modeontwerper!)
De dames dragen hun haren op die manier, in die kleuren, de heren vinden het tof om een look te hebben van een ongeschoren vuile vent, met een stoppelbaard van enkele dagen oud... omdat dat mode is... Ben jij een van die sukkels met zo'n stoppelbaard? Dan heb ik compassie met u! Want als ervaren baarddrager, weet ik dat er één verschrikkelijk moment is in het leven van een baardkweker: het moment dat het stoppels zijn van een paar millimeter, dan jeukt het aan alle kanten. Je moet wel gek zijn om hele dagen dat jeuksel te verdragen omdat het "in" is ! Scheer hem af of laat hem staan, maar hou hem in hemelsnaam niet op dat punt van eeuwige jeuk !

En doe en draag wat jij leuk vind ! Maak je eigen mode! en vraagt men je iets, zeg maar dat jij trendsetter bent, dat ik het gezegd heb. En voel je happy !
Voor mij moet kledij in de eerste plaat gemakkelijk zijn.
Als wij hier, in een ver verleden, overgegaan zijn op het dragen van kleren, dan was dat met als enige doel: je beschermen tegen de kou en de eeuwige regen. Meer niet. Dus zal het wel de bedoeling geweest zijn kleren te vinden die warm en waterdicht waren. En vooral kleren die je niet hinderden bij de jacht en het dobbelspel (Volgens mijn geschiedenisboekje van het eerste studiejaar). dus moest je je vrij kunnen bewegen, mocht de kledij niet van verre geroken kunnen worden, en mocht de kledij geen schurende geruchtjes maken die het wild zouden verwittigen van je komst. Maar laat ons gewoon halt houden bij dat "vrij kunnen bewegen"... Ik zie je geen twintig kilometer achter een aangeschoten oeros lopen, als je een spannende plastron rond je nek hebt... of een broek die veel te strak is en te veel spant aan je buikzone, een deel van je lichaam waar de ademhaling plaats zoekt...
Nee, geef mij maar zo'n losse trainingsbroek en een ruimzittend tshirt, of in de koudere periode een ruim sweatshirt... en iedere keer als ik ergens heen moet waar ze die kledij niet gepast vinden, zit ik in mezelf te grommelen tegen conventie en dergelijke beleefdheden...Net of je bent bellefder met een das om je nek en een "gekleed" pak. Volgens mij moet het pak niet gekleed zijn, de bedoeling is dat ik gekleed ben, en gemakkelijk...ruim, los...

Maar ja, ik krijg al mailtjes over mijn kledij bij het vissen van mijn zuster...
Zij is duidelijk niet akkoord met mijn inzichten in de duistere wereld van de mode...
Hé, zus, ik ben een trendsetter !
Alleen, ik loop niet genoeg voorbij het juiste caféterrasje, ik weet die trendwatchers niet juist zitten...
dju

tot de volgende ???

Geen opmerkingen: