woensdag, juli 15, 2009

vleeswormen halen...

Vissen met FC-LatemImage by Gent Verkend via Flickr

Straks moet ik nog naar de winkel om vleeswormen te halen...want ik ga vissen! Alleen, want Luc is op vakantie aan de kust, en mijn kleinzoon Ewoud moet blokken voor enkele herexamens... Ik ga naar Wannegem, want daar kan ik zowat aan het water staan met mijn auto, en moet ik die zware mand en heel dat pak met vislijnen en regenparaplu niet zo ver sleuren... Maar dus moet ik nu zelf de vleeswormen halen, anders doet Luc dat steeds. Ik ga thuis wat lokspijs maken en meenemen (dan ben je verwonderd dat die mand zo hels zwaar weegt !).

Wat zit er allemaal in mijn visbak ? Eerst en vooral het is een grote bak, met een net kussentje op om op te zitten, met twee schuifjes in en ook nog een zinken bakje. Daar worden dan ingestopt: een spons (om je handen te reinigen van de visslijm, een handdoek (om je handen af te drogen) een fles drinken, een doos met lokspijs, een doosje met vleeswormen, in de schuifjes vind je dan een heel pak lijntjes, dieplood, onthaker, doorsteker om de boilies te kunnen haken en dergelijk kleingerief meer. In de zinkenbak liggen dan nog diverse dingen: een haak om de vis te wegen, een lintmeter om de vis te meten, een zonnebril in polaroid om goed je dobber te zien op het blinkende en kabbelende water, een heel pak onderlijntjes netjes op speciale latjes, en ga zo maar door... allemaal dingen die je nodig kunt hebben... oh ja, mes, schaar en zelfs ontsmettingsmiddel en verband zit er in!
Onder het deksel (met zitkussen) zit ook nog een bakje, en daar vind je een voorraad nylondraad, wat loodjes en wat haakjes en dergelijke dingen meer, om je eventueel helemaal te kunnen depanneren....
In de zak met de vislijnen, zitten vier vishengels, waarvan je er maar eentje gebruikt, en een werphengel, die ik vandaag niet nodig zal hebben, en een paraplu, een hele grote...en bovendien ook nog ijzeren steunen, waarin je de hengel kunt laten liggen zonder hem voortdurend in de hand te houden...
Ik heb nog een heleboel dingen niet vermeld, maar er zit veel te veel in... als alles goed gaat. Want een heleboel van al dat gerei dient om dingen te vervangen, te depanneren zeg maar... Of voor als het zou regenen, of het tegendeel, als de zon te fel op je schijnt en je dreigt je dood te zweten... Ik doe dan nog geen leefnet mee, omdat we de vis gewoon terug in het water zetten.
Luc (courgette) zegt dat dit het meest absurde is dat hij ooit hoorde! 't Is al zo absurd als het voetbal, zegt hij, daar lopen tweeëntwintig man achter één bal, die ze, als ze hem hebben, weer wegstampen. Jij gaat op diezelfde manier vissen... Je machtsgevoel uiten, zeggen tegen dat visselbeest dat jij de baas bent...
Nee, replikeer ik dan, dat is pas het echte jagen! Een jager schiet het wild dood, wij niet, wij laten het leven, en jagen uit pure sport...
Maar dat kan hem niet overtuigen...

Eigenlijk heeft hij wel wat gelijk... Vroeger, in mijn jeugd, ging ik met Pa en Pee paling vissen, en die brachten we wel mee naar huis, die was om op te eten... Nu gooi ik vissen van om en bij de twaalf kilo weer het water in...

Maar gelijk hoe, vissen is wel een beetje dat primitieve jachtinstinct van de mens. Proberen het wild (de vis in dit geval) te verschalken. En dat voelt ergens wel fijn aan. Laat het dan primitief zijn, het is leuk. En het is, met dat terugzetten van de vis, een beetje nobeler geworden dan het vissen om den brode van vroeger... Het is al een beetje familie van de man die in het holst van de nacht er op uit trekt om op de heide in een schuilhokje te gaan zitten, en de vogels te spotten... Dat is ook een beetje jagen, ook al pak je ze helemaal niet, je hebt het besef dat je dat eigenlijk wel zoudt kunnen...dat je de techniek van wild besluipen wel in je hebt.

Maar laat een arme Chinees, of neger zien dat ik die vis terug het water in zet, dan zal die mij wellicht gek verklaren... Want voor hem is dat jachtinstinkt nog echt een kwestie van overleven.

Maar ik geniet, ook als ik geen vis vang (wel iets minder, maar toch genieten!)van het mooie van de natuur, het licht dat van twee kanten komt (water is als een spiegel), en die je wel twee keer zo vlug laat bruinen dan anders. Zelfs als er niet veel zon te zien is.

Vijvers liggen gemeenlijk op stille plaatsen, in het groen... heerlijk om te zitten genieten.

Gisteren was het hobby, en hebben we kaarten gemaakt om te verkopen. Echt mooie kaartjes, met heel veel handwerk aan. Hebbedingetjes !

Ik had taart mee, want straks ben ik jarig, dus was het mijn maand om te tracteren. Ze vonden de taart heel lekker, en de stemming was heel goed. Ik moet straks ook nog zes halve eieren halen om egeltjes te maken... en twaalf oogjes... en een zak cement om die eieren op te vullen. Ik heb nogal werk met al mijn hobbyënde dames !!!

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk zei

Vleeswormen. Ik dacht even dat het een nieuwe te frituren delicatesse was.

Ik heb ook jaren gevist. Maar ik kreeg toch wel weerstand tegen dat haken van de visjes. Door rugproblemen kan ik niet zo lang zitten. Dat was de drempel om er uiteindelijk (gelukkig?) de brui aan te geven.

Toon, ik wens je tot slot een hele fijne verjaardag toe en schrijf daarbij de wens neer, dat we nog lang getuige van elkaars schrijfkunsten mogen zijn!

P.S. feliciteer Annie ook van me.

Gr. Henk