vrijdag, juni 19, 2009

Kapitein na God ???

Brussels SproutsImage by Purrrpl_Haze via Flickr

Kapitein Keble, aan boord van de "Bulwark", een schip van de Royal Navy, heeft aan boord van zijn schip spruitjes verboden, omdat het duivelse groenten zijn.
djudedju
best dat ik daar niet mijn boterham verdienen moet, want ik hou van spruitjes, maar dan van die hemelse...

The Royal Navy heeft geprobeerd de zaak wat te sussen door te beweren dat de spruitjes alleen verboden zijn aan de kapiteinstafel, maar insiders hebben bekend gemaakt dat het verbod geldt voor gans het schip. Keble beweert dat hij het niet doet omwille van de smaak of de daaropvolgende winderigheid, maar omdat het duivelse groenten zijn...

Heb jij dat dan ook ? Heb je ook altijd het meest goesting naar de verboden vrucht ? Ze moeten maar zeggen dat je iets niet mag, opdat je - ook al dacht je vroeger nooit ofte nooit daaraan- heel de tijd door betikketakt zijt om het verbodene te nutten... Je ziet dat suikerpatiënten veel meer belust zijn op suiker, en wie het roken afzweert heeft nog nooit zo'n trek gehad als net dan... Zouden er op de Bulwark dan ook, in het diepste en donkerste ruim stiekem spruitjes gegeten worden?

Veel erger nieuws komt er uit Fleurus, een van onze kerncentrales heeft een groot lek (gehad ? nog steeds?), maar troost u, de volksgezondheid in NIET ERG in gevaar geweest. Dus wel. Waarvan akte. Bovendien heb ik sinds Tsjernobiel heel grote argwaan tegenover de verklaringen van officiële zijde over de mogelijke kansen op radioactieve besmetting... En dan komen we meteen bij het vraagstuk van de energie...

Moeten wij opteren voor of tegen kernenergie ?
Daar zijn alvast geen massa CO2 die de lucht in vliegen, maar men zit er dan met het (voorlopig????) nog onoplosbare probleem van de radioactieve afval. Men beweert al decennia dat ze bijna er aan toe zijn om propere kernenergie te produceren, maar het is er nog niet, en er is niets dat er op wijst dat er plots een doorbraak zou zijn.
De afval die er komt van kernenergie is afval die ons nog generaties en generaties lang zal blijven vervolgen. Bovendien is men van geen enkele opslagmogelijkheid honderd procent zeker dat het veilig is en veilig blijft.
Ik begrijp dan ook heel goed de reacties van de mensen tegen die kernenergie, eigenlijk tegen de restafval in eerste instantie.
Maar er is blijkbaar niet echt een "zuivere" oplossing voorhanden. Als ik de studies lees, dan kan men nooit alles opvangen met windenergie, en zonnenenergie is hier in onze contreien ook al niet de redding. Het grootste probleem zijn de zonarme periodes en de windluwe periodes...Om die op te vangen moet je andere, zekerder bronnen hebben van energievoorziening. Ook getijdencentrales zijn hier geen optie, daar onze getijden niet genoeg hoogteverschil hebben om rendabel te zijn, en watercentrales zijn hier ook niet haalbaar in ons dichtbevolkte landje. Dus rest er alleen de klassiek centrale op steenkool of op petroleum (te duur en wordt zeldzaam)of de kerncentrale... en die drie laatste opties zijn alle drie sterk vervuilend.
Het is als kiezen tussen de pest en de cholera...

Ik heb altijd een beetje de indruk dat men ergens blijft ter plaatse trappelen... Er is volgens mij nog een optie! Namelijk wat zuiniger gaan zijn op energie. Wij komen uit een tijd dat energie plots uit de muur is beginnen stromen, in onbeperkte hoeveelheden. En men gebruikt die onbeperkte bron dan ook. We leven als het ware met de kraan wijdopen. (Je kunt hetzelfde artikel ook schrijven over de voorraad drinkbaar water!!!)

Ik ga niet beweren dat we terug naar af moeten, maar er zijn veel dingen waarop we allemaal wel een beetje kunnen besparen. Bovendien staat ook de techniek niet stil, en zien we dat er steeds zuiniger machines komen. Het is heus niet alleen in de autowereld dat er besparingen gebeuren, je ziet het ook bij de wasmachines, de vaatwasser, de diepvries en de spaarlamp. Maar dat is niet de enige optie. Vroeger keek men tv in een quasi donkere kamer, nu bij een helle verlichting. Vroeger hing boven de tafel één lamp, nu een hele batterij... Mooi is het wel, maar of het echt nodig is? Moeten wij echt hele straten feeëriek gaan verlichten met kerstmis en eindejaar? Moeten de verkeersborden ook bij klaarlichte dag verlicht zijn? We kunnen heel wat besparen, zonder dat we echt het gevoel hebben dat we inleveren. Je hebt toch ook geen hinder van een toilet met een spaarknop ? Je voelt je echt niet beknot in je waterverbruik!

Men zou ook kunnen op zoek gaan naar betere geleiders, want er gaat nog steeds, en dat sinds het begin van de elektriciteit, een enorme hoeveelheid energie verloren aan het "versturen" van die energie langs de kabels. Mochten die kabels beter geleidend zijn, dan zou er een enorme hoeveelheid energie bespaard worden! En uiteraard kunnen wij met zijn allen wellicht ook wat energie produceren... Ik geloof nog niet echt in de middelen die er nu ter beschikking staan, maar het is goed dat er een ontwikkeling is in die richting. (Ik geloof nog niet echt in zonnenpanelen omwille van het feit dat die in feite regelmatig zouden moeten gereinigd worden om effectief te zijn en te blijven, zoniet wordt het glas vuil en mat en produceert men steeds minder energie. Kruip jij regelmatig op je dak om je panelen te reinigen?(gevaarlijk!!! voor stroomstoten) Ik wacht nog wat af tot er betere exemplaren zijn. Een recente test voor windmolens van een "huiselijk" kaliber, wees uit dat er geen één is die rendabel is, ze kosten meer dan ze ooit kunnen opbrengen.)

Ik pleit er in ieder geval voor dat we, bij vervanging van een elektrisch toestel zouden opteren voor de zuinigste versie! Ik zou subsidiëring daarvan een goede maatregel vinden, wellicht nuttiger dan die op zonnenpanelen. Ook isolering van de woning en dergelijke is niet te verwaarlozen.

Maar blijft uiteraard het probleem van een constante bevoorrading van elektriciteit... en daar zitten we nog steeds met het feit dat we windstiltes en zonnenarme periodes moeten kunnen overbruggen...

En of we nu kiezen voor de pest of de cholera, voor de kernenergie of de fossiele brandstoffen, we kunnen alleen ons best doen om die zo sterk mogelijk in aantal te beperken, en te werken aan een systeem waarbij die alleen echt werken bij noodzaak... want nu draaien die constant mee.

Weet je, dat van die spruitjes, dat is heel futiel tegenover de energie die zo'n oorlogsbodem verstookt... om de vrede te bewaren???????????????????????????????????? met kanonnen????????

tot de volgende?

Geen opmerkingen: