zaterdag, juni 20, 2009

De blaffende broeksriem

eieren / eggsImage by tdietmut via Flickr

Een dame heeft haar hondje laten doodschieten (met een heel karton kogels als ik het artikel goed heb gelezen!), om van het vel een broeksriem te maken. Je denkt onmiddellijk aan die boze madame in de 101 dalmatiërs... Maar is dat nu erger dan een muts in astrakan? Ik weet het niet. Het ligt bij ons gevoelsmatig even anders, omdat de hond bij ons een huisdier is, maar in China behoort de hond meer tot de veestapel, afdeling fijne vleessoorten... In Indië zijn de koeien heilig, en hier is biefstuk frites zowat het nationale gerecht...
Het is allemaal maar hoe je het bekijkt...
Persoonlijk leg ik de lat veeleer bij al dan niet voeding. Als je een dier slacht om het op te eten, dan lijkt mij dat een min of meer natuurlijk iets, een stap in de voedselketen als het ware. Maar als je een dier dood maakt om er een vellen jas van te maken, dan heb ik er veel eerder bedenkingen bij.
Vroeger was dat ook een normaal aannemelijk iets, omdat de pels nu eenmaal een van de manieren was om je te kunnen kleden, maar nu zijn er alternatieven genoeg, en men hoeft niet meer zo nodig een dier te doden om er een jasje van te maken...
Maar we doden legio dieren... voor voeding in de brede zin van het woord! Denk aan de schildluizen op de opuntia's, de cochenille, daar maken we rode kleurstof mee, die je in snoepjes en drankjes terugvindt. We eten slakken (les petits gris zijn vurrukkulluk!!!) en garnalen en kreeften, die er echt niet smakelijker uitzien dan de sprinkhanen en meelwormen die ze eten aan de kanderenhand van de wereld... Om maar te zeggen, het is en blijft voedsel.
We kunnen natuurlijk allemaal overschakelen naar vegetarisch eten, maar naar ik steeds weer lees, moet je dat noodzakelijk aanvullen met bepaalde stoffen, wil je niet hebben dat je lichaam iets te kort komt, dus heel natuurlijk lijkt het strikte veggie niet...
Maar we zijn begonnen over een broeksriem in puppiehuid... Je weet wel, zo'n klein lief dingetje die naar iedereen kwispelt... met een groot geweer gaan afknallen om er een riem van te maken. Wellicht gebruikten ze zo veel kogels omdat ze dan geen gaatjes meer moesten bijmaken in de broeksriem?
djudedju... Vel is in ! Er zijn er zelfs die hun eigen vel vol sterretjes zetten...

Vandaag zijn we naar de rommelmarkt geweest in Olsene... Ik heb er weer een aankoop gedaan voor de hobby, 23 stel houten lepels en vorken, om met pyrografie te versieren. Dat is wel niet voor onmiddellijk, maar het was een koopje, en je kunt er heel mooie dingen mee maken.

Anny bracht er ook gratis een deel eierdoosjes mee...Want we geven hier heel wat eieren weg aan vrienden, kennissen en familie, maar de doosjes komen niet altijd terug, en je kunt een ei anders niet zo handig verpakken hé? Vroeger, zaten de eieren in een eiermand! Dat was een mandje gemaakt uit ijzerdraad, wellicht om dat op die manier de eieren heel luchtig bewaard werden? Het moet toch een reden gehad hebben dat ze de eieren in die specifieke mandjes bewaarden?
Als er iemand een antwoord heeft ?????

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: