zaterdag, juni 27, 2009

Beautyfull Russian women

25 Jarig jubileum Pastoor Verhoeven in BeugenImage by Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) via Flickr

Ik weet niet of jij ook een mailbox hebt op Yahoo? Maar zo ja, dan zul je zeker ook al de publiciteit op je scherm hebben gekregen, op het ogenblik dat je het laatste mailtje delete... Meet Beautyfull Russian women ! Het leukste staat er net onder in het zelfde kadertje: Trial !!!

Je kunt dus niet alleen per postorder mooie Russische vrouwen bestellen, je kunt ze ook nog eerst eens even uittesten...of interpreteer ik een en ander verkeerd???

Niet doen! Ik las gisteren dat 4 op de vijf Russen sterven tengevolge van een alcoholprobleem. Zul je zo maar een vodkaschuit in huis halen...

Maar genoeg gelachen, eigenlijk is dat een triest fenomeen, die er op wijst dat ofwel de Russen denken dat wij veel rijker zijn en veel breder leven, ofwel, dat het werkelijk zo is dat die Russische vrouwen alles op alles zetten om in het rijke en vrijere Westen te kunnen geraken. In beide gevallen is het erg. Ik denk persoonlijk dat het laatste jammer genoeg het juiste is, want de vrijheid in Rusland lijkt na een korte opflakkering, weer steil bergaf te gaan... Als Poetin een kunstenaar doet gevangen zetten omdat hij een portret had gemaakt van Poetin als vrouw, dan wijst dat niet op een land met veel vrijheid en tolerantie.

Maar is dat wel juist?
Projecteren wij niet veel te veel ons idee van vrijheid op de anderen? Ik heb je al eens verteld van een Frans schrijver die voor het communisme in China reisde, en het nog eens over deed na een twintig tal jaren communisme...De man sprak niets dan lof over de enorme toename van vrijheid. China is nu net een land waar wij, met onze kijk op de zaken niets dan beperkingen van de vrijheid zien...
Maar wat is vrijheid ?
Dat is niet iets dat je zo maar kunt vastpakken, op je pupitre zetten en zeggen: "Voila: De Vrijheid!"...
Vrijheid is je vrij voelen. Wat dat ook mag betekenen. Als je uit een systeem komt waar je telkens op je knieën in het stof moet gaan liggen als de eigenaar van je grond passeert, dan is vrijheid het moment waarop je dat niet meer moet doen. Ook al moet je nog net zoveel pacht betalen, en ook al hang je met lijf en ziel vast aan die landeigenaar. Na enkele jaren pas zal men dat met lijf en ziel vasthangen opnieuw gaan voelen als een dwang, als een gebrek aan vrijheid, maar iedere kleine stap zal als een enorme bevrijding gevoeld worden.
Vrijheid, de ultieme vrijheid bestaat niet! Kan niet bestaan, of je hebt geen samenleving. Van zodra je wilt samenleven met anderen, moeten er bepaalde regels zijn om die maatschappij te laten ronddraaien. De verplichting rechts te rijden met je auto is iets wat niemand zal aanzien als een beknotting van de persoonlijke vrijheid, maar eigenlijk is het dat wel. Het is een reglement, een opgelegd keurslijf.
De vrijheid die wij nu, hier, hebben, is er ook stap voor stap gekomen, en iedere maal er een nieuwe verovering is gekomen, is dat gezien als het bereiken van DE vrijheid. Maar stel je voor dat je een volk hebt die qua levenswijze nog in de middeleeuwen leeft, en je geeft die van vandaag op morgen de vrijheden die wij kennen, denk je dan dat die maatschappij zou kunnen bestaan? Vergeet het !
Vrijheid moet je ook leren!
Met andere woorden vrijheid is eigenlijk ook voor een groot stuk zelfdiscipline. Je zelf de regels opleggen die er nodig zijn om de maatschappij te laten werken.
Hoe durven wij ons dan veroorloven te oordelen over de vrijheid of onvrijheid in een ander land ?
Het is niet omdat er enkelingen zijn die voortdurend knibbelen aan hun levenswijze, dat die levenswijze op dat moment voor de meesten niet het echte gevoel van vrijheid vertegenwoordigt.

Maar in deze maatschappij gebeurt er iets verscheurends! We hebben de media die via schotelantennes en dergelijke grensoverschrijdend zijn, we hebben internet en noem maar op! Al die dingen projecteren nu de situatie van die anderen in onze huiskamer, en de onze in hun huiskamer. Dat kan niet anders dan een schok veroorzaken!
Wij beoordelen hun situatie geprojecteerd op onze manier van leven, en zij zien ons daar dingen doen die bij hen ondenkbaar zijn.
Dat bepaalde volkeren ons als bezetenen van de duivel beschouwen vind ik een beetje normaal, als ik denk aan de histories die ik hoorde van mijn ouders en groottantes, en dat stel tegenover de huidige manier van leven, dan lijken wij, ook wij, inderdaad grote zondaars! Het was ondenkbaar in die tijd dat er toneel mocht gespeeld worden, later ondenkbaar dat er gemengd toneel mocht gespeeld worden, en nu spelen ze weer stukken met alleen mannen om duidelijk te stellen dat zelfs homosexualiteit eigenlijk normaal is... Er is nogal een evolutie geweest in de laatste zeg maar 100 jaren... Mocht pastoor Campens uit het boek van Ernest Claes hier en nu terugkomen in zijn parochie van 100 jaar geleden, hij viel op slag dood van ontratie bij het zien van al die zondigheid.
Zondigheid die wij helemaal niet meer als dusdanig ervaren.
Die zelfs door de kerk niet meer als dusdanig veroordeeld wordt.

Maar veel van die landen die wij nu betichten van gebrek aan vrijheid, hebben de vrijheid die onze grootouders hadden, en leven ook nog in een maatschappij die zo georiënteerd is als de maatschappij van onze grootouders, die toen niet wakker werden met het besef van een tekort aan vrijheid, of toch niet meer dan wij nu als we liggen te sakkeren over de hedendaagse politiekers en de hedendaagse wetgevingen, de flitspalen, de veiligheidscamera's en ga het rijtje maar af...

Vrijheid is dus ook een evolutief iets.
Laten wij dat niet vergeten, en laten wij eerst eens nadenken voor aleer wij andere landen veroordelen... Laat hen ook maar groeien, net zoals wij gegroeid zijn, en nog steeds aan het groeien zijn... Met scheuten en met terugvallen, want denk maar eens aan dictatoriale regimes die ook hier ontstonden (Duitsland, Italië, amper een zeventig jaar terug...)

Oordeel dus niet, maar probeer te begrijpen en probeer te beseffen hoe goed wij het hier en nu hebben, crisis en alles tenspijt...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: