dinsdag, mei 26, 2009

Het spook op zolder

clipped from i.dailymail.co.uk
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2009/05/19/article-1184422-04FE1998000005DC-854_634x596.jpg
 blog it


Een Brits journalist heeft zich een hoedje geschrokken. Toen hij in Berkeley in het museum ter ere van Jenner, uitvinder van de peniscilline een foto nam van de zolder, bleek daar een bizarre figuur op te staan, die niet kan uitgelegd worden door stof of lichtspelingen...een spook ?

Ik hoop dat je de foto in casu kunt zien (ik doe -zoals steeds- mijn best...)dan kun je in de verste plaats een figuur zien zitten. Nu ja, een figuur, een soort doorzichtige man. Lijkt me zelfs nogal corpulent. (Zeker voor iemand zonder materie !!!???)

Is het werkelijk een spook? Ik zou bijna hopen van wel, want dan is er toch een soort "bewijs" van een leven na dit aardse bestaan. Misschien niet zoals we het ons plegen voor te stellen, maar toch iets. Is het foef, dan is het nog maar zo. Een handigheidje van de fotograaf in casu? Kan best zijn, en luitjes die perfect de kunst van het fotoshoppen beheersen, zullen ongetwijfeld kunnen zeggen hoe je een spook moet maken op een familiefotootje... Kun je zien dat je eigen overgrootmoeder ook nog eens op het feestje komt...

Maar ergens, diep, heel diep, geloven we bijna allemaal wel aan onverklaarbare dingen. En de nuchtersten onder ons zullen stellen dat men het ooit wel eens zal kunnen verklaren, en de anderen, wel die hebben hoop of hebben schrik van het onverklaarbare... Niks nieuws! Shakespeare schreef het al "Er is meer tussen hemel en aarde..."

Maar deze foto is niet uniek! Ik zag onlangs een unieke foto van een verschijning van de Heilige Maagd Maria... en gek genoeg was dat een door moslims ook geziene verschijning. (Wat nog eens bevestigt dat mirakels en dergelijke in alle geloven voor komen...) In dit geval leek er zelfs iets meer aan de hand! Hier was er als het ware een projectie van een beeld naar de niet gelovigen (Moslims) of toch naar hen die absoluut niet geloven in een Heilige Maagd...

We kennen nog wel andere fenomenen, denk aan mensen die de wonden van Kristus vertonen, dag in dag uit, of iedere vrijdag, of... er zijn variaties genoeg, maar iedereen kan de wonden zien. In België was er een dame die deze ook had, maar nooit erkend werd door de Kerk. Bizarre dingen allemaal. Mensen die zo ver gaan in hun religie dat ze zichzelf gaan verwonden of pijnigen (denk aan Opus Dei (cilice), de kristenen in de Filipijnen die zichzelf laten kruisigen, de flagellanten, maar ook de beelden die we zien van de Moslims die in processie lopend zichzelf sneden toebrengen met afgrijselijk grote messen, en dit zelfs hun kinderen aandoen.

Ik kan me moeilijk voorstellen hoe die dingen te rijmen zijn met de eerbied voor de schepping, maar ja, ik ben dan ook maar een kleingelovige...Gelukkig maar, ik voel me in goed gezelschap! De prof godsgeleerdheid (ik huiver bij het woord) zegt dat er geen geloof kan zijn, als je niet ook twijfelt. Hij heeft gelijk, anders is het een zekerheid, en hoef je niet te geloven maar te aanvaarden wat je ervaart. Ik heb schrik van die mensen die zo sterk overtuigd zijn, want dat zijn de fanatici, en als ze alleen zichzelf verminken, is dat nog het kleinste kwaad, maar als ze er ook terroistische aanslagen voor plegen... dan zitten we een hele straat verder!

Je zelf een cilice rond je been spannen, zodat iedere beweging je pijn doet en lichtjes kwetst, kan ik met de beste wil van de wereld niet zien als een dienst aan God. Dat is waanzin! een ander woord heb ik er niet voor! Even onzinnig als die lui met de messen die zichzelf in de hoofdhuid kerven. Pijn is geen offer, het is gewoon pijn, lichamelijk en niet geestelijk.

Ik vind iedere vorm van zelfverminking ergens absurd. Iedere keer ik op TV van die mensen zie die ergens aan hun wenkbrauw zo'n stuk metaal hebben ingebracht, stoort dat mijn beeld van de mens. Het is geen verbetering, het is een schending. Veel van die dingen waren ook oorspronkelijk zo bedoeld! De negerstam die van die platte telloren in hun lippen staken, deden dat in eerste instantie om minder begeerlijk te zijn tegenover de roversbenden die hen wegvoerden in slavernij. Nadien werd het een schoonheidsideaal van een wel heel bedenkelijke soort. Nu is tatoeering en piercing in, maar mooi kan ik het echt niet vinden! Bij tatoe's kun je soms nog spreken van verbluffend mooie tekeningen, maar of een mensenlijf nu echt een kader moet zijn???

Heeft het bij jullie ook zo getempeest vannacht?
Het was niet alleen verschrikkelijk aan het donderen en bliksemen, maar bovendien stormde het ook, en was er een echte wolkbreuk! Ik heb indertijd heel mijn grond wat hoger gemaakt, zodat ik toch een dertig centimeter boven het omliggende uit zit. Het huis van Veerle staat ook een heel stuk hoger dan de straat, maar hier lag heel mijn hof vol modder, en bij Veerle lag de modder tot aan de deur en de garagepoort, ook meer dan dertig centimeter boven straatniveau. Heel wat mensen hebben dan ook ondergelopen kelders en een tuin vol modder.
Het was een verschrikkelijk onweder!
Waarschijnlijk zijn er weer - zoals bij iedere fikse bui- heel wat van de Materse wegen herschapen in moddervelden...en zal men weer met zwaar meteriaal de banen moeten komen vrijmaken. We dachten vannacht ook aan dat huis dat vorige week door brand geteisterd werd, en waar de bovenste verdieping en het dak fel gehavend werden. Het huis stond er nu, volledig afgedekt door grote stukken plastic...Hoe zouden die er uitzien na die rukwinden?
Op de oprit van Veerle lagen stukken van een tuinhek van enkele huizen verder, die door de wind in stukken waren geslagen.
Het aardappelveld voor onze deur ligt kletsnat, en in de voren staat het water en een modderige pap...
De lucht zit nog steeds grauw en grijs, en nu en dan zwiepen de takken van de bomen nog eens wild door elkaar, als naweeën van de storm van deze nacht.
Toen we vannacht lagen te luisteren naar al dat geweld, ging ik ook eens naar het toilet, en net toen ik terugkwam, was er ook een enorme bliksem... Ik grapte tegen Anny dat ik op de foto stond, maar het waren verschrikkelijke bliksems en donderslagen! Heb je er al eens opgelet, dat als het werkelijk heel fel dondert, je dan de donder kunt horen uitsterven ? Je hoort eerst die donder uit de verte aankomen, tot een verschrikkelijk luid gerommel over je heen gaat, en dan kun je het horen verder gaan, tot heel, heel ver weg...je hoort dan een soort onderaards gerommel.
Je gaat me wel gek vinden, maar ergens is al dat geweld mooi...
Je bent er wel bang van, maar je kunt niets dan ontzag voelen voor dat natuurgeweld!
Het erge is dat er dan zoveel mensen zijn die schade hebben !

Hopelijk is het ook bij jou hoogstens wat modder in de tuin en op de oprit...en heb je geen verdere schade opgelopen aan huis of tuin.

tot de volgende ?

1 opmerking:

Unknown zei

Antoon,
T'is flauw vandaag, zo zonder een blog enkel maar een foto, zou het met het onweer van deze nacht te maken hebben?
Eddy