maandag, maart 23, 2009

James Crook en de Sudoku

Bust of Pythagoras at the Vatican Museum, in R...Image via Wikipedia

Ben je ook een sudoku - fanaat ?
Zit je ook de lijntjes af te speuren, horizontaal, verticaal + het hokje zelf ?
Smijt je soms ook het boekje in de papiermand om het er even later weer uit te vissen?
Duw je ook regelmatig de punt van je potlood? Zit je ook te gummen ?
Dan ben je een sudokuër ! Welkom in de club!
't Schijnt goed te zijn voor je grijze massa (en ik bedoel niet mijn haar of baard).
Maar nu dreigt de weledele heer professor James Crook (Whats in a name ?)de boel, de pret, het gezwoeg naar de filistijnen te zullen helpen, want uitgerekend vandaag zal de geëerde prof zijn formule onthullen waarmee iedereen quasi blindelings de sudoku zal kunnen oplossen...
De pretbederver !
Maar, zou het echt zo'n vaart lopen?
Ik ben er niet echt onderste boven van, en ik geloof ook niet dat de prof mijn sudoku plezier met een formule kan bederven !
Ik heb ervaring met formules !
De meeste begrijp ik, na al die jaren wakker liggend mijn hersenen pijnigend, nog steeds niet !
De stelling van Pythagoras kan ik maar onthouden met het oude metserstruukje: drie, vier, vijf... Waarbij je alleen moet herinneren dat, als je een balk van drie, een van vier,en een van vijf meter in een driehoek bijeen legt, je dan een rechte hoek bekomt. Ik weet, uit dezelfde ondervinding, dat het kwadraat van drie + het kwadraat van vier, gelijk is aan het kwadraat van vijf... Maar verder gaat mijn wijsheid bij Pythagoras niet...
Wiskunde is immers een woord waarvan ik alleen bij het horen ervan, plots een hevige allergische reactie krijg, en er plots jeukende bobbels op mijn hersenen verschijnen (je ziet het niet, maar het hindert me enorm !).
Dus zal het met de formule van J.Crook ook wel zoiets zijn, ik zal het wel veel gemakkelijker blijven vinden te worstelen met de puzzel op zich, in plaats van er ooit toe te komen de formule te begrijpen!
Ik heb niets, maar dan ook niets gemeen met wiskunde! Het moet er slechts de schijn van hebben dat er wiskunde bij te pas komt, of ik voel het gekriebel van weerzin al weer opkomen.
En geef toe het woord berekenend klinkt niet als een sympathiek burger !
Ik ben dat dus helemaal niet!
Het enige wat ik wel tamelijk goed kan is is het optellen... en het vergelijken. Want dat zijn dingen die ik in het dagelijkse leven, bij het winkelen nodig heb. Als ik zelf de winkelwaar bijeen haal, dan weet ik meteen ongeveer hoeveel het zal kosten, en als dat getal niet blijkt te kloppen, dan tel ik de rekening eens na...
Maar verder? Noppes, nada, niente, niets te wiskunnen...

Het beeldhouwwerk dat je hier ziet staan in het Vaticaans Museum, zouden de edele trekken van de nobele Piet van 't pleintje voorstellen ( voor wie het niet snapt, Pyth is Piet, en Agora is plein in het grieks, denk aan agorafobie, pleinvrees)

Tot daar mijn ode aan de wiskunde...

Volgens veel mensen zou de Westerse beschaving (???) heel veel te danken hebben aan de oude Grieken, die ons heel wat grote wiskundigen, filosofen en andere geleerde bollen hebben geschonken... Ik vind dat niet ! Als je vast stelt dat er plots in één volk zoveel denkers ontstaan, dan is er volgens mij stront aan de knikker ! Brave, degelijke en arbeidzame burgers hebben daar de tijd niet voor ! Dus moeten ze in die tijd al hun werk hebben laten doen door slaven en lijfeigenen, voor zichzelf de tijd latend om te gaan liggen filosoferen ! En ja, die beschaving hebben ze ons bijgebracht, wij hebben eeuwen aan een stuk ook druk met slaven en lijfeigenen gewerkt, en we hebben druk meegewerkt aan het verspreiden van deze mooie gewoonte ! Men schat dat er momenteel nog steeds zo'n kleine 27 miljoen slaven zijn op de wereld !
Mooie beschaving als je het mij vraagt !
Bovendien verprutsen ze ook nog hun wijn door er hars in te doen ! Barbaren zijn het !
Bovendien is hun geschiedenis nog veel bloederigerderder dan die van al de anderen samen ! Niet alleen hebben ze voortdurend liggen oorlogje voeren tussen de stadsstaten in, maar kijk zelfs nu nog, als ze daar een betogingkje doen, dan kloppen ze er op tot de stukken in het rond vliegen ! Hun beschaving werkt nog steeds zo te zien !

Bovendien zou die beschaving hier gebracht zijn door de Romeinen, een van de eerste bezetters die we kenden in een eindeloos lange rij...
Al die bezetters zijn er de uiteindelijke oorzaak van dat de Belg met een baksteen in de maag geboren wordt ! Ze zijn zo vaak bezet, dat ze voortaan ieder voor zich op een klein maar eigen stukje grond hun stulpje (nu ja...) zetten! Een Belg heeft dan ook niet echt een vaderland, ze hebben een stukje grond om patatten op te zetten, meer niet. Je zou kunnen stellen dat we op onszelf begonnen zijn, leve de vrijheid...

Ik heb al dikwijls zitten dromen, waar en wat zouden we zijn, hadden hier de Kelten blijven zitten, met hun beschaving ? En denk niet dat er voor de Romeinen geen beschaving was ! We hadden heel wat dingen die de Romeinen interesseerden, anders zouden ze het niet zijn komen afpakken ! We hadden een eigen taal, en een eigen geschrift, bijna heel Europa was Keltisch ! We hadden niet die filosofen, niet die wiskundigen, we leefden als God in Frankrijk, hielden van de vrouwen, de jacht en de visvangst, en waren verslaafd aan het dobbelspel... Och, we vochten ook wel eens, en bij ons namen zelfs de vrouwen deel aan het gevecht ! We schilderden ons daarvoor netjes helemaal in het blauw, gezicht en alles, en reden met zware wagens ten strijde. Denk niet dat we geen handel hadden, we handelden zelfs met de volkeren uit wat nu Arabische gebieden genoemd worden, de zeevarende Filistijnen hadden een drukke markt met ons... Men heeft ons alleen (en nog steeds) proberen wijs te maken dat de Romeinen ons de beschaving brachten...Ze brachten ons vooral bezetting... en wij leerden van hen hoe je een leger beter kon laten strijden, want voor hen was een gevecht er niet meer om eens ons gedacht te zeggen, maar om de rest van de wereld voor hen te doen werken... (Griekse beschaving, met slaven weet je wel !)

Maar daar de Kristelijke Godsdienst zich ook te Rome settelde, was het logisch om Rome, beschaving en godsdienst aan elkaar te linken... En wij zitten daarom nog steeds te denken dat wij beschaafd werden...in plaats van geknecht !

Wij hebben wel hun maniertjes overgenomen, en zijn dan op onze beurt heel de wereld gaan "beschaven" (Lees: onderdrukken, koloniseren!), op haast exact dezelfde manier zoals de Romeinen het met ons deden !!!

En nu zien wij in bijna al die landen volkeren die hun basis kwijt zijn, en net zoals wij in de "duistere middeleeuwen" opnieuw hun eigen identiteit moeten gaan opbouwen, want wij, als beschavers, hebben heel hun basis weggesnoeid. En nog zijn we niet geleerd, en wij willen nog steeds dat de negertjes plots gaan denken en handelen op onze manier, en vergeten wat hun echte roots hen zeggen !

We zijn geen haar beter dan die oude Grieken en Romeinen, en hebben al wat slecht is van hen overgenomen, dat is dan "beschaving"...

Och, wat zit ik me druk te maken ! Wellicht behoor je ook tot diegenen die denken dat de anderen geen beschaving kunnen hebben, dat onze kijk op de zaken de enig zaligmakende is ?

Maar het is onze manier van deken en handelen die er nu voor zorgt dat we in een diepe economische crisis zitten, dat alles aan het wankelen gaat, dat het zwaartepunt van de macht aan het verschuiven is naar China en India... Want zij vormen momenteel de nieuwe economische grootmachten, terwijl wij amechtig naar economische adem liggen te snakken... Dachten ze echt dat ze de touwtjes voor eeuwig en ervig in handen zouden kunnen houden? Het enige wat we hebben bekomen is dat we de Grieks-Romeinse manier van denken hebben uitgevoerd, zij hebben er op hun beurt hun gedachtegoed op geënt, en komen met een frisse en nieuwe vorm naar voren, en zij gaan ons nu eens beschaven, lees onderdrukken, hopelijk alleen economisch... Want wij maakten er eerst kolonies, melkkoeien van....

Loontje komt om zijn boontje.

tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

zo had ik het nog nooit bekeken maar het klopt wel
prachtig !!!
en wat een stijl
om van te genieten
een pareltje !!!
mooi