maandag, maart 30, 2009

Emotie-eter versus externe eter ?

The Three GracesImage via Wikipedia

Waar is de tijd dat dik zijn een teken van weelde, van rijkdom was ?
Waar is de tijd dat een baby moest rond zijn om mooi te zijn?
Waar is de tijd dat de Pasja dik en welgedaan op zijn kussens lag te kijken naar zijn privé buikdanseresjes?
Waar is de tijd dat Rubens de mooiste vrouwen van zijn tijd schilderde als welgedane mollige naakte godinnen ?
far, far away....

Nu is dik zijn een regelrechte schande, een aanval op de goede zeden, een man(vrouw) die letterlijk de kaas van tussen de boterham rooft van de arme zwartjes !

Ook al weet ik, ken ik, heel wat van die magere doorjagers die drie keer zoveel eten en drinken als ik, ik ben er een van die dikke, een van die moderne misdadigers !

En wat lees ik nu ?
De grootste reden waarom mensen dik zijn, dat zijn emoties ! Men noemt ze zelfs emotie-eters ! Iedere keer zo'n mens om een of andere reden emotioneel geraakt voelt, eet hij meer om de emoties het zwijgen op te leggen !

Willen al die loebassen, die magere hertefretters, die dunne haarklievers daar dan eens rekening mee houden ? En ons niet voortdurend emotioneel gaan liggen pesten met onze zwaarlijvigheid, want het zijn juist die aanvallen die ons doen eten ! (Jammer genoeg geldt dat dus niet voor mij.., ik moet eerder oppassen voor verveling, als ik 's avonds me zit op te jagen van verveling in de avonturen van "Familie", dan zou ik eten om toch maar iets te doen te hebben... Nu ja, misschien hebben ze toch gelijk, en is verveling ook een emotie!)(Als ik op mijn pc blijf tokkelen in plaats van me te verlagen om op dat zeverscherm te kijken, dan denk ik zelfs niet aan eten). (Maar zelfs met die tv-beetjes ben ik nog steeds een kleine eter !)

Er is nog een tweede soort verderfelijke dikzakken, waarvan de geleerde mageren jarenlang dachten dat dit de ergsten waren, tot de emotie-eters hen van de troon stootten, namelijk de externe eters.

De externe eters dat zijn de mensen die geen frietkot kunnen passeren zonder te moeten eten, die niet voorbij een hamburgertent kunnen, niet voorbij een kraampje met pitta, niet voorbij... kortweg iets waar ze eten verkopen op de openbare weg... (Met uitzondering van groenten en fruit).

Ik moet zeggen, ik heb ze ook al gezien, vroeger op de markt (nu raak ik daar niet meer), zag ik wel eens 's morgens vroeg van die mensen eten van die vette hotdogs, terwijl de reuk van het kraam alleen al, mij deed walgen... Ze bestaan inderdaad...Maar misschien worden die mensjes wel emotioneel bij het zien van de uienringen in het sudderende vet ?

In ieder geval is het zo, dat de drie gratiën, hierboven gekonterfeit, nu helemaal niet meer gracieus lijken... In tegendeel, we vinden ze ongemeen dik en lomp.

Maar hoe komt dat eigenlijk ?
Hoe kan het dat we - eigenlijk nog volledig binnen mijn huidige levensduur- zo omgeturnd zijn van pro mollig tot fervent aanhanger van schriel en iel ?
Er is maar één antwoord op ! We worden ook op dat vlak in werkelijkheid gebrainwasht !
We brengen in feite niet onze eigen mening naar voor, we brengen de mening naar voor die ze ons hebben ingeprent op allerlei manieren !
Het duidelijkst zien we dat nog bij babytjes, om dat de breuk daar niet zo heftig is gekomen, zijn er nog heel wat mensen die zich zich heel goed en heel bewust herinneren dat een baby, zelfs een kleuter, dik en mollig moest zijn om mooi te zijn... Bij baby's heeft men ons blijkbaar niet zo sterk beïnvloedt als bij volwassenen.

Lezers die vijftig en/of ouder zijn, zullen zich zeker nog die tijd herinneren. Maar op een of andere manier is de hetse tegen dikke volwassenen al wat ouder, of is de campagne veel feller gevoerd! En het is dat laatste ! Ik meen dat het pas in de zestiger jaren van de vorige eeuw (wat klinkt dat oud hé) dat men met een Twiggy naar voor kwam, en als mooi plots naar voor kwam wat wij op het eerste ogenblik nog bekeken als oerlelijk van magerte !

In feite wil dat zeggen dat wij wellicht voor heel wat dingen veel minder in staat zijn van ons een werkelijk en vrij idee te vormen van de dingen, dan we zelf denken ! Ik weet niet of er ergens een of ander organisatie is die tot doel heeft ons geleidelijk allemaal in dezelfde richting te doen denken, maar ik krijg steeds meer de indruk dat dit wel ergens zo is !

Dat maakt mij - heel sterk - ongerust !
Want ook al doe ik mijn best, lees ik diverse nieuwsbronnen, om toch zo goed mogelijk de werkelijkheid te achterhalen, als al die bronnen in feite gedirigeerd worden om geleidelijk de koppen in één richting te krijgen, hoe kunnen wij ons daarvan dan nog vrijwaren?

Wij weten ook niet echt meer of het goed of kwaad is !
En weet je, ik vrees het laatste !
Kijk, laat mij enkele dingen naar voren brengen... Iets voor mijn tijd, was het heel lelijk en heel slecht om je huid te laten bruinen, om je bloot te stellen aan de zon. Het waren maar de arme stumpers die bruin waren, want zij moesten wel buiten werken... Nu is de mode plots omgekeerd, en moet je weldoorbakken zijn om mooi te zijn. Het aantal huidkankers neemt enorm toe daardoor.
Vroeger was dik dus chique, nu is het lelijk, en moet je mager zijn. Heb jij vroeger ooit gehoord van boulimie en magerzucht ?
Ik heb mijn bedenkingen...
Gaan wij echt moeten opteren om altijd dwars tegen de modes in te gaan om de beste kans te hebben? En hoelang gaan we dat kunnen doen, vooraleer de "richtinggevers" dit door hebben, en juist het tegenovergestelde zullen dicteren van wat ze willen hebben, omdat ze weten dat we dwars zijn?
Of moeten we maar ondergaan ?
Moeten we niet veeleer een zoektocht organiseren om die onbekende leiders te vinden en uit te schakelen? Want het lijkt wel duidelijk dat er ergens zo'n manipulatoren zitten.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: