dinsdag, maart 17, 2009

Crazy new world...

Benito Mussolini.Image via Wikipedia

In het grote voorbeeld voor Joerop, ons aller Ameurika, vind je de gekste dingen...
Een van de vele randverschijnselen zijn wel de voorschriften op alles en nog wat. De Amerikanen vinden het immers een heel lucratieve bezigheid om bedrijven te dagvaarden omdat ze bijvoorbeeld niet een verwittiging hebben op de gebruiksaanwijzer van een wasmachine hebben gezet dat je geen mensen in de machine moogt stoppen...
Of geen gsm in de microgolfoven, want dan doen ze dat net wel, en vervolgen dan het bedrijf en eisen enorme sommen omwille van het geleden leed....

De mooiste vind ik wel de verwittiging op de gouden gids, dat je het boek niet moogt lezen achter het stuur van je wagen...

Crazy New World...
Niet alleen de inwoners zijn gek, de advocaten zijn het duidelijk niet minder, de rechters getuigen van grote seniliteit, en zelfs van heel wat van hun presidenten kun je boeken vol schrijven met blunders... Wat de huidige, de nieuwe betreft, moeten we nog wat afwachten, maar het moet verschrikkelijk zijn plots de macht van een president van de USA te moeten torsen!

Macht is wel het meest verschrikkelijke dat er op aarde bestaat! Het is nog erger dan geld, en dat is al zo'n verschrikkelijke dwingeland !

Het idiote is dat beiden niet alleen je geheel opslorpen, maar dat ze je ook nog eens volledig in beslag nemen. Het is verschrikkelijk moeilijk om van de macht te scheiden. En dan spreek ik niet alleen van presidenten of eerste ministers en dergelijke! Werkgevers kunnen er ook last van hebben, zelfs meestergasten, werfleiders of voormannen hebben soms trekjes van de dwingeland...
Het is een verslavend goedje, die macht!
Ik heb zelfs leraars gekend die duidelijk meer met hun machtspositie bezig waren dan wel met het verspreiden van kennis.

En toch... toch zijn er veel, heel veel mensen, die niets beter vragen dan geleid, bestuurd, gestuurd te worden! Ik durf zelfs te stellen dat dit de grote meerderheid betreft!

Ik denk dat dit in werkelijkheid een vorm van luiheid is, een soort gemakzucht, dan moeten ze immers geen verantwoordelijkheid opnemen, en dan kunnen hen ook geen fouten verweten worden. Maar het gaat verder, de kudde verlangt meer dan alleen een grote roerganger, het verlangt vrij te zijn van het nemen van beslissingen, vrij te zijn van nadenken.

Denk aan het Italië onder Mussolini, hoe ze na de val, vol enthousiasme in de heerschappij van de Amerikaanse bezetter gingen rondbuitelen, juichend en zingend... Waar ze amper enkele maanden voordien nog juichend voor Mussolini dansten en sprongen... Kijk ook hoe, na de oorlog de Duitsers zich schikten in het nieuwe beleid... Het is niet wie de leider is die telt, maar het feit dat er een leider is, een sterke man, die ze slaafs kunnen volgen, zich niet afvragend of het beleid goed is of niet, gewoon tevreden dat er een leider is.

Door de stijgende onrust van een wereld in crisis, zien we dat verschijnsel weer opduiken! We zien dat er een verrechtsing gaande is, een drang naar een duidelijk leiderschap. En hoe de Fransen nu ook rispoteren tegen hun Sarkozy, ze scharen zich als een man achter hem als er een vreemde iets kwaads over hem zegt...Want hij is de duidelijke leider, de nieuwe Napoleon, de figuur onder wie zijn vleugels ze kunnen schuilen voor de onrust van de crisis.

Ergens weten ze wel dat het een valse rust is, maar liever een valse rust, een schijn van rust, dan helemaal geen gerustheid!

En laten wij geen stenen gooien naar de Duitsers en de Italianen van het verleden, lees eens hoe rechts ook in de rest van onze wereld aan het oprukken was, hoe ook in Groot Brittanië onder meer er een echte hetze was tegen de Joden, net zoals in Nazi-Duitsland ! Ook hier kenden we de opkomende rechtsen, die zelfs gingen aanleunen bij het Duitse ideeëngoed. (Niet allemaal, maar toch een deel, zowel in Vlaanderen als ook in Wallonië met een Degrelle)

Zelfs in Amerika was er een duidelijke verrechtsing, en het was slechts dank zij de stommiteiten van de oorlogszuchtige Führer dat ze uiteindelijk kozen tegen Duitsland, want in het begin was er veeleer een pro-Duitse sfeer...

Ik stel dit alles hier niet als een aanval op, of als een verdediging van, maar gewoon als een vaststelling dat ook nu, deze uitwassen heel makkelijk terug kunnen komen, dat ook nu, de mensen zich heel gemakkelijk en heel comfortabel achter een Leider zetten. En kijk, een heleboel symptomen zijn er al te zien! Twintig, dertig jaar geleden waren we allen pro-Joods en anti Palestijns (de mannen die het terrorisme uitvonden, de mannen die de rustige toerist met zijn vliegtuig kaapten, de boeven, het uitschot... Weet je nog ?), en nu zie je een groeiende anti-Joodse mentaliteit groeien. Ten tijde van de zesdaagse oorlog van Israël tegen bijna gans de Arabische wereld, stonden we te juichen en te applaudisseren voor de dappere Joodse Jongens en meisjes die de snoodaards een lesje gaven, en nu spreken we schande als ze in de Gaza streek nog eens proberen de opstandelingen kwijt te raken...

De mensheid is gek.
Was gek en is nog steeds gek.
Hoeveel mensen ken jij die nog proberen zelf te denken?
Hoeveel mensen ken jij die niet slaafs de berichten zoals die ons voorgekauwd worden geloven ?

Ach, denk niet dat ik hier zit te prediken voor het gedachtengoed van veertig jaar terug, nee, ik pleit gewoon voor het zich oprichten, het zelfstandig rechtstaan, het zelf nadenken, het zich een eigen mening vormen, het proberen van in het bos de bomen te zien !

Lees jij ook eens de Waalse gazetten? Luister jij ook eens naar de mening van de anderen? En ik bedoel niet je buur, maar zij die er een gans ander ideeëngoed op na houden ! Heb je al ooit de moeite gedaan om naar hen te luisteren? Heb je dan ook verbaasd gestaan dat zij ook goede ideeën hebben? Dan heb je de eerste stap gezet naar zelfstandig denken!

De zon schijnt weer, er hangt een nevel over de velden die het scherpe licht verdoezelt. Gisteren ben ik begonnen met het snoeien van de hortensia's, een beetje met een keer, heel voorzichtig om niet weer in de kloof van pijn te vervallen. Vandaag weer een beetje...Misschien ook al een eerste keer de buxus wat bijknippen met mijn nieuw machine. Op mijn linde zie ik nog geen nieuwe sporen van leven, wel onderaan bij de uitlopers die ik ieder jaar weer moet wegknippen om de stam vrij te houden, daar begonnen de botten al wat te zwellen.

Er komt leven in de wereld !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: