donderdag, februari 05, 2009

Ook bij de boeren crisis ???

Ik las een hoofding van een krantenartikel: " Wim van Huffel vindt eindelijk ploeg". Het moet dus wel heel slecht gaan bij de boeren, dat ze geen ploeg meer kunnen kopen, maar op de bonnefooi de velden afstruinen in de hoop her of der een verlaten ploeg te vinden !!!!
Hopelijk vindt betrokkene nu ook nog ergens een os, een paard of misschien wel een achtergelaten tractor, want zelf de ploeg trekken, dat is geen werk voor gewone mensen zoals u of ik, daar moet je Samson of Hercules voor heten, en hij heet gewoon Wim...
Wellicht heeft hij toch wel een akker, anders is zijn zoekwerk volkomen zinloos, en mogen wij misschien betreuren dat de boeren na alles verloren te hebben, aan verstandsverbijstering zijn beginnen lijden en ploegen zoeken, maar geen veld hebben om om te doen?
Nadat ik iets verder las, blijkt het over een wielrenner te gaan. Welke banden zou die op zijn fiets leggen om de ploeg te trekken ?
En niet in het minst, kan hij geen subsidie aanvragen om zijn volkomen milieuvriendelijke manier van boeren?

Hoe reageer jij nu op dergelijke nonsens ? Zit je nu te lachen, of denk je: hij is weer aan 't zeveren??? Sorry, als je dat laatste denkt, want dan zul je wel eens meer van die nonsens zijn tegengekomen in mijn blogjes, of je zult er nog wel meer tegenkomen, tenzij je natuurlijk nu onmiddellijk besluit mijn blog te vermijden vanaf nu tot in der eeuwigheid. Dat spijt me dan voor jou, want het moet erg zijn hele dagen rond te lopen met stijf gesteven en glad gestreken kaken.

Ik moet bekennen dat ik het heerlijk vind met woorden te spelen. Taal is voor mij niet alleen een middel om mij uit te drukken, nee, het is veel, veel meer dan dat! Taal is een middel om gevoelens mee te bespelen, om humor mee te maken, om mee te spelen, om mee te goochelen... Taal biedt een enorm palet aan mogelijkheden, je kunt er als het ware mee schilderen en beeldhouwen.
Taal kan ook misbruikt worden, denk aan de begeesterende redevoeringen van ene Adolf Hitler in een nog nabij verleden, en onlangs aan de redenaarskunst van ene Obama. Hopelijk misbruikt hij die gave niet om het volk en de wereld te misleiden... Yes, We can alles goed doen, maar We can alles verprutsen voor hetzelfde geld.

Met andere woorden, taal is ook een wapen ! Zegt men niet dat de pen scherper is dan het zwaard ?

Ik heb voor een groot deel, mijn boterham verdient met het geven van spreekbeurten. Ik had de gave mee gekregen van mijn vader, die ook een begenadigd spreker was. En ook hier is het zo dat oefening kunst baart ! Hoe meer je spreekt, hoe beter het je afgaat, tenminste, als je een beetje spreektalent hebt. In het begin schreef ik gans mijn spreekbeurt in het lang en het breed op, na een tijdje schreef ik alleen een korte inhoud, met de hoofpunten in een kleurtje gezet, en na enkele jaren had ik een briefje met een woord of tien voor me liggen, alleen nog de punten waarover ik het moest hebben... Daarmee kon ik makkelijk een spreekbeurt houden van een kleine twee uur. En ik lukte er in de mensen te doen luisteren, ik kon het zeggen op de manier die hen aansprak. Telkens ik andere sprekers hoorde, luisterde ik met aandacht, veel meer naar hun techniek, dan naar hun woorden. Iemand waar ik nu nog met bewondering aan terug denk is Jef Houthuys, de oud-voorzitter van het ACV... Die man kon op een of andere manier verstaanbaar fluisteren voor een ganse zaal volk. Hij klom tot grote hoogte in volume, om dan plots af te dalen tot die fluistering... Hij beheerste niet alleen het woord, maar ook zijn geluid !

Maar ik was bezig over taal... Als men spreekt over de grote uitvindingen, dan hoor je meestal het wiel roemen als grootste uitvinding, maar volgens mij is de grootste uitvinding van de mensheid de taal, zonder enige concurrentie ! Zonder de taal is er geen samenwerking, is er geen overlevering van verworven kennis, is het leven een steeds weer herbeginnen van nul.
Dank zij de taal en het daaraan vastzittende geschrift, kennen we nu nog de woorden en gedachten van mensen die al vele honderden jaren dood zijn, en kunnen wij nog steeds hun wijsheid benutten.
Het schrijven is wellicht nog belangrijker dan het gesproken woord, omdat je met het geschrift dingen kunt onthouden die niet zo eenvoudig verbaal over te maken zijn. Neem bijvoorbeeld de wiskundige stellingen van Pythagoras en andere vernuftelingen... Probeer ze maar eens uit te leggen zonder gebruik te maken van het geschrift...

Zonder al die geschriften zou een Einstein nooit van uit de stellingen van Newton gekomen zijn tot het weerleggen ervan met zijn relativiteitstheorie.

Die relativiteitstheorie die zegt dat de tijd relatief is, zegt dat niet alleen van de tijd, we vergeten nogal eens te vermelden dat hij dat ook zegt van massa en beeld...

Neem nu mij... In de ogen van mijn medeburgers, ben ik volgens de normen van de huidige mode en de regels van de gezondheid veels te dik, maar Einstein redt mij daaruit, want dank zij hem weet ik nu dat mijn massa slechts relatie is ! Stel dat er reizigers van uit de richting Sirius aankomen met een snelheid die die van het licht benadert, dan zouden zij mij zien als een soort lang stuk ijzerdraad dat bewoog. Mijn vrouw zouden ze wellicht niet eens opmerken. Dus voor hen zou ik helemaal niet dik zijn, maar heel, heel mager !
De waarheid gebiedt mij echter te vermelden dat voor reizigers die aan bijna lichtsnelheid van uit de hoek van Aldebaran naar hier komen gevlogen, ik wellicht een gruwelijk grote lompe massa bewegend blubber zou zijn... Olifanten lijken voor hen gewoon op bewegende bergen !
Vandaar dat mijn persoonlijke sympathie veeleer uit gaat naar de lui van Sirius...

Zie je, ik kan het niet laten... als je nu nog niet kan glimlachen, dan kan ik het ook niet helpen.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: