maandag, december 08, 2008

Marokko.nl

Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze site niet ken, ik ben er ook nog niet gaan rondneuzen, toch las ik er iets heel moois en zinnigs over...
Marokko.nl wil namelijk iets doen aan het uitbreidende racisme op het internet. Zij heeft een systeem ingebouwd, waarbij je door een simpele klik het racisme meld aan de beheerders van de site, en aan de politie.
Misschien helpt dat om de haat een beetje in te tomen.
Zoals de naam zegt, is de site blijkbaar een site van en door wat wij vreemden noemen, hun eerste reactie ging dan ook naar haatformules aan de nederlanders. Zo schoot een zinnetje als dood aan alle kafit (ongelovigen en de zin Hopelijk neemt Allah de helden die de aanslagen pleegden in Mumbai rechtstreeks op in de hemel (ik citeer niet letterlijk) de beheerders van de site in het verkeerde keelgat.

Aan de ene kant is het erg dat we die racistische tendenzen moeten onderdrukken met politie en co, aan de andere kant is het hoog tijd dat wij er daadwerkelijk iets aan doen.
Maar maak u geen illusies! Makkelijk wordt het niet !
Men heeft immers een onderzoek gedaan naar het verband tussen hersenen en racisme... en daaruit blijkt dat in de hersenen ingebakken een soort verweer zetelt tegen al wat vreemd is. Wellicht nog een oerreactie uit de tijd dat het schaarse wild moest voorbehouden worden aan de jagers van de eigen stam???
Hoe men dat heeft vastgesteld ? Gewoon, onder meer met een heel simpele test...
Men geeft aan de geteste personen een woordenlijst in de zin zoals hieronder:
braken , liefde, Ali, Jan, bloemen, geweer, Piet, aids, en ga zo maar door.
De opdracht was heel simpel, men moest bij ieder positief woord (liefde, bloemen...) en bij de inlandse namen met de rechterhand op tafel tikken, bij de negatieve woorden en de vreemde voornamen, moest men met de linkerhand op tafel klappen.
Nadien deed men de lijst nog eens over, maar nu moest men de positieve woorden en de vreemde voornamen in één groep beschouwen, en de negatieve woorden met de inlandse voornamen... Bleek dat de hersenen dit laatste veel trager verwerkten, men moest blijkbaar iedere keer ergens iets overwinnen om Ali en Mohammed te koppelen aan Liefde en bloemen en werkzaam en dergelijke...
Een duidelijk bewijs dat racisme niet alleen maar een bewust iets is, men moet het onbewuste overwinnen om geen racist te zijn !
Er stond niet bij of men de moeite heeft gedaan om ook een groep allochtonen aan diezelfde test te onderwerpen, en daaruit een vergelijking te maken, maar wellicht zou er ook bij hen een onbewuste tegenwerking zijn tegen "de anderen"...
Mij zegt een dergelijke test heel, heel veel !
Het zegt mij dat het niet makkelijk zal zijn, maar vooral zegt het mij dat wij er alles op alles moeten zetten om te komen tot een volwaardige integratie !
Integratie wil immers zeggen dat we komen tot samensmelting, tot één groep.
Ik ben het dan ook eens met de maatregelen dat de vreemdelingen die hier willen wonen, op zijn minst ook de taal moeten leren. Bovendien zou ik willen pleiten voor het voorkomen van migrantenwijken... We moeten integendeel proberen te komen tot een systeem waarbij het aantal vreemdelingen per straat moet beperkt worden, niet om hen te isoleren, maar om hen ergens op een bepaalde manier te doen opgaan in de meerderheid.
Idem met de scholen en zelfs in de tewerkstelling.
Mijn bedoeling is niet hen te pesten, maar om hen te doen integreren, en vooral om hen ook te dwingen tot het actief beheersen van de taal van de plaats waar ze wonen.
Laat ons eerlijk zijn, zet onze kinderen in een Franstalig pensionaat, ze zullen, als ze de kans zien, aaneenklitten om in hun eigen taal te kunnen praten. Zelfs al zouden ze thuis helemaal niet overeenkomen, zet ze daar en het zullen boezemvrienden lijken tegen de anderen op.
Integratie wil zeggen dat ze onze taal moeten gebruiken als eerste taal, het moet hun eigen taal worden. Zolang we dat niet bekomen, zolang er een soort groepsgeest blijft tussen de vreemdelingen, zitten we met een vreemd element in ons midden, en krijgen wij de reactie tegen het vreemde.
Wij moeten ons er voortdurend van bewust blijven dat wij, in dezelfde omstandigheden, net zo zouden reageren als zijn nu. En als we daartoe betuttelende reglementeringen stellen, dan is het niet om hen te pesten, maar om het proces van integratie te bevorderen.

Bovendien moeten we ook de vrees van onze eigen mensen wegnemen.
Ga eens in een Turks café binnen, ga er rustig een kopje koffie drinken. Wedden dat je het gevoel hebt dat ze allemaal over jou bezig zijn ? Je begrijpt hen niet, en je legt iedere blik in jou richting uit als een kritische, vijandelijke blik, en al wat ze zeggen zal wel over jou gaan...
Als je in een Vlaams café zit, dan heb je dat gevoel pas als er enkelen zitten te fezelen en steelse blikken op je werpen, en de tafelgenoten zelfs eens achterom naar je gluren. Een heel verschil dus. Een bewijs dat taal een heel belangrijk item is in de integratie, en een bewijs dat we er moeten toe komen dat de streektaal ook hun taal wordt.

Rest de godsdienst, die in dit geval ook een drempel lijkt te vormen. Ik denk dat het grootste misverstand ligt in het feit dat er zo weinig begrip is van die godsdienst enerzijds, en dat anderzijds die godsdienst (Islam) een bron is van de anderstaligheid... Het is niet aan ons om richtlijnen te dicteren over de godsdienstbeleving, maar de andere taal hoeft niet echt een bijkomende drempel te zijn! Vroeger was de kerkelijke taal bij ons ook het Latijn, en die taal werd door de grote massa niet begrepen, het was verworden tot een rituele taal... Omdat de homilie en de uitlegging van de godsdienst gebeurde in de volkstaal. Wij luisterden naar het zingend voorgedragen evangelie, maar zonder de prediking wiste we niet eens waarover het evangelie ging... Wij hadden er ook niet echt behoefte aan, wij waren het zo gewoon, en het was wel mooi, heel die plechtige ritus in die zangerig voorgedragen geheimtaal. Als men de prediking, de uitleg van de Koran ook zou doen in de taal van de streek, dan zouden we al een hele stap in de goede richting zetten.

We moeten immers komen tot de reflex dat de streektaal je eigen taal is. Vroeger zou dit zeker niet voldoende zijn geweest, er zouden nog talrijke drempels liggen in de aard van de voeding, de kledij en noem maar op, maar buiten de extremen zoals de onzichtbare vrouwen, vallen we nu echt niet meer over die dingen... We reizen zelf naar die landen en hebben leren koken met de tajine en vinden couscous allang niet meer exotisch...

Nee, we moeten de groepreflex weg krijgen en de taal van de streek eigen maken. Het iets andere kleurtje is niet zo'n groot verschil, tenzij ze in een groep verschijnen, en vooral als ze dan nog in een geheimtaal ondereen zitten te babbelen...

Nee, makkelijk zal het niet zijn, maar de enige weg is de integratie, en die is slechts mogelijk als ze ook de taal spreken en werkelijk de taal delen met ons.
Wij mogen niet vergeten dat wij, net zoals zij nu, dezelfde reflex zouden hebben van samen gaan troepen, als wij ook in een vreemde wereld zouden zitten. De beste manier om dat te vermijden is ze zoveel mogelijk verdelen over de massa autochtonen.

Op dat moment verdwijnt het element "vreemd", en gaat zelfs ons onderbewuste niet meer fulmineren !

Vannacht lag ik wat te denken over het begrip "Design"...
Sinds onze Bart de ene prijs na de andere blijkt te halen, is dat een item waar ik wel eens bij stilsta... Wat maat een voorwerp design, terwijl een ander voorwerp identiek hetzelfde doel heeft, en toch niet dat etiket krijgt ?
Neem een gewoon koffiekopje, waarom is dat ene kopje design, en het andere gewoon een kopje ? Niet zo eenvoudig hé ?
Of toch ?
Nee, het is niet zo eenvoudig, want er is dan ook nog design en design...
Echte design, zoals wij dat eigenlijk voor ogen hebben als we dat woord uitspreken, is een tijdeloos begrip.
En zo komen we tot een misschien iets duidelijkere omschrijving van het woord. Design is een samengaan van nuttigheid en uitzicht. Het is de ultieme samensmelting van het nut aan de schoonheid.
En daar zitten we meteen met twee zaken: het nut enerzijds, de schoonheid anderzijds. Het moet dus gaan over een nuttig voorwerp, het moet het gemak van de mens dienen, in het voorbeeld van het koffiekopje, het moet dus een kopje zijn waarin je makkelijk koffie kunt doen, waaruit je die koffie makkelijk kunt drinken, en die je kunt vasthouden zonder je vingers in gekke houdingen te wringen, of zonder je fikken te branden aan de hete koffie in het kopje. Als je dit kunt paren aan een mooi iets, dan heb je design... Design met hoofdletter krijg je als je het zo mooi maakt dat het werkelijk mooi blijft, door de eeuwen heen als het ware.
Het gaat dus niet over de aard van het bloemetje op het kopje, het gaat over het model van het kopje, dat zo logisch, zo functioneel en tegelijkertijd zo mooi is, dat je het als het ware niet meer kunt verbeteren. Je kunt niets toevoegen of weglaten zonder een van de elementen logica, functionaliteit en schoonheid te verbrodden.
Meestal zijn die voorwerpen dan ook eenvoudig... Meestal bevatten ze weinig tierlantijntjes, want tierlantijntjes zijn de facto wel weg te laten of te vervangen door andere tierlantijntjes.
Bizar genoeg zijn er dan toch nog meerdere oplossingen. Een mens zou denken, eens het ultieme kopje er is, zijn we er, de lijn is ten einde getrokken, maar niets van... Iedere kunststroming geeft weer een nieuwe impuls om tot een nieuw concept te komen. Maar toch zul je telkens weer bij het zien van die echte Design-voorwerpen, ook die van eeuwen terug, zien dat allen het er over eens zijn dat het een echte mooi iets is, een handig en nuttig en mooi iets...Het is de tijdeloosheid binnengetreden.
Design kun je dan ook in alle gebruiksvoorwerpen terugvinden...van gebouwen over bruggen tot een simpel lepeltje... De lijst is eindeloos, en het lijkt wel of ook het Design eindeloos is.

In Gent heb je een design-museum... Moet je eens bezoeken!

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Racisme heeft inderdaad heel veel te maken met de angst voor het onbekende. Ook totaal ander gewoontes dan wij hebben kan problemen geven. Ik woon zelf naast een Marokkaanse buurman. Normaliter hele rustige mensen, maar zo af en toe strippen ze aanhangwagens voor het oud ijzer en dan zit je een week in de herrie van slijptollen. Ook is de omheining erg low budget. Ik vind het geen gezicht. Maar ja, een beetje leven en laten leven hè.

Gr. voor jou en natuurlijk die trouwe Annie van je. Want je zult maar met een spraakwaterende Toon getrouwd zijn! D