maandag, december 15, 2008

Krom (ge)recht...

Leuk hé, je dochter is vermoord, en de moordenaar kon bijna zo maar het gevang uit wandelen door een procedurefout...
Procedurefout !
Wij kunnen niet meer spreken van gerecht als een procedure boven de rechtvaardigheid uit kan groeien !
En in ons bestel is dat jammer genoeg voortdurend het geval ! Wij zien telkens weer dat schuldigen vrij weg wandelen, op basis van allerlei achterdeurtjes in de wet.
Dat kan toch niet ?
Dat is toch geen gerecht !
Dat is je reinste onrecht !
Dat is alleen goed voor de advocatuur en voor de mis-dadiger!

Ik heb al ooit wel eens verteld dat ik een ervaring heb van 25 jaar rechter in een arbeidsrechtbank. Ook daar stelden wij soms van die absurde zaken vast, waar niet de schuld primeerde, maar de procedure waarop het aangeklaagd werd.
Ieder weldenkend mens weet dat dit niet rechtvaardig, niet eerlijk, niet juist is, maar het lijkt op den duur wel of ons ganse rechtsbestel in de eerste plaats gemaakt is rond een "procedureslag", of in gewone mensentaal: een zoektocht naar achterdeurtjes.
En op den duur heb je de stellige indruk dat er meer achterdeurtjes zijn dan er nog recht is !
Is het niet hoog tijd dat men eens heel ons strafrecht, of nog liever, heel ons recht, weer eens herschrijft, met als eerste vermelding dat de feiten boven alle procedures primeren, en dat procedures geen invloed kunnen en mogen hebben op de rechtsgang. Geen verjaring meer, geen discussies over de datum van betekening, geen geschillen over de vorm van de betekening en noem maar op...
Wij gaan wel veel minder advocaten nodig hebben, maar we zullen een veel beter gevoel hebben dat fouten daadwerkelijk bestraft worden.

Maar ja... Ik droom alleen maar... Zolang er zoveel advocaten een nevenjobke hebben als parlementair, of senator of een ander politiek mandaat, zullen zij toch niet zelf hun eigen, zo complex mogelijk gemaakte wetboekje gaan vereenvoudigen zeker ! Het ware tegen hun eigen boterham in !
Je kunt net zo goed voorleggen aan een groep mensen of zij akkoord gaan met een vermindering van hun inkomen...
Bovendien is het zo dat er voor die parlementairen en senatoren zelf, geen achterdeur in de wet is gemaakt, maar een tweede voordeur om buiten te wandelen: de parlementaire onschendbaarheid. Je kunt dat alleen ontnomen worden als je én in de oppositie zit, én heel slecht in de markt ligt bij je collegae parlementairen... Als je als parlementair smeert, smeer je best ook wat op de boterham van je buren parlementairen, dat is je beste paraplu. Dan mag je liegen, dan mag je duidelijk verkeerd zijn, de meerderheid prefereert je te geloven... Parlementaire paraplu blijft wijdopen staan.


Als ik steel, dan ben ik een dief ! Niet hier ! Ik ben alleen een dief als ik veroordeeld wordt ! Als ik door allerlei juridische truukjes de zaak lang genoeg kan uitgesteld krijgen, dan verjaart het, en ben ik plots geen dief meer. Er zijn er zelfs die dan nog vereremerkt worden, want: zij zijn immers niet schuldig !

Waar zijn we mee bezig ! Als je het zo op papier zet, dan lijkt het plots onmogelijk dat zoiets echt zou kunnen, maar we weten allemaal dat het hele dagen gebeurt, en dat er inderdaad ook nog van die sjamfoeters vereremerkt worden is ook een feit... Ik kan ze alleen zelfs niet noemen, of ik zou beticht worden voor eerroof, ze zijn immers niet veroordeeld, dus onschuldig !

djudedjudedjudedju
een mens zou leren vloeken als hij dat steeds weer en weer ziet gebeuren. We hebben hier ooit een moordenaar gehad die vrijgesproken werd door gebrek aan bewijs. Enige tijd later zag die man een mogelijkheid om door een juridische kunstgreep geld te verdienen, en hij bekende de moord, hij kon toch niet meer veroordeeld worden voor zaken waarvoor hij eerder vrijgesproken was. Dientengevolge kon hij ook nog eens geld bij krijgen voor zijn mis-daad... (Echt waar !)

Weet je, als ik dat allemaal zie, dan zou ik de revolutie willen prediken ! Niet een bloedige, maar een revolutie van verontwaardiging ! Een revolutie in de rechtspraak, een eis om over de feiten te gaan en niet over al de à cotéetjes die de letter van de wetgeving je biedt !
Alleen de misdadiger heeft baat bij een dergelijke wetgeving, en dat kan toch niet echt de bedoeling zijn ? Of toch ?

Veronique'kske zal weer zeggen dat ik een zwartkijker ben, maar ik hou het er op dat de wetgever zich met alles, handen en tanden, zal vastklemmen aan een wetgeving die gebaseerd is op achterdeuren, kunstgrepen en klooien ! Dat ze er alles op alles zullen op zetten om niet te moeten overgaan tot een rechtvaardig systeem, want daar kun je niets mee doen ! Daar kun je niet mee foefelen, bronselen, tricheren, bedriegen, verlakken, verprutsen en ga zo maar door !
En dat zou ook gekonkel kunnen tegenhouden.
En zonder gekonkel...
geen politiek??????????????????????????????????

En dat allemaal op 10 dagen van Kerstmis... het feest van de vrede, het feest dat bijna een voortijdig einde bracht aan de eerste wereldoorlog. (Echt waar: op sommige plaatsen duurde het meer dan twee weken vooraleer de soldaten terug wilden komen in hun eigen stellingen en het schieten en moorden wilden hervatten ! Er was bijna sprake van een gelukte revolutie in Vrede !)

Waar is er nu nog echt vrede in het hart van de mens ?
Ik durf het zelfs niet eens te hebben over de oorlogen, revoluties, opstanden, guerillas en dergelijke, ik heb het over jou en mijn hart...
Laat ons niet kijken en ons wegstoppen achter die grote oorlogsevenementen om te zwijgen over de vrede die wij zelf kunnen maken. Een beetje in het principe van: Als iedereen voor zijn deur kuist is heel de straat schoon...
Laat ons zelf eens proberen om alle hekel en alle verbittering en alle wrangheid op zij te zetten, van af nu tot na nieuwjaar... en als je het aan kunt, ook nog verder. Maar we beginnen voorzichtig. We gaan gewoon eens vriendelijk zijn voor elkaar, goeden dag zeggen, eens helpen die zware pak te dragen, ook bij degenen aan wie je een hekel hebt, ook al ben je van mening dat het zijn (haar) schuld is... Wij zetten de eerste stap naar vrede, al is het maar in ons hart alleen. En laten wij hopen dat een glimlach, een vriendelijk woord besmettelijk zijn.
Laten wij eens met zijn allen tegen iedereen goede dag zeggen, met een brede glimlach.
Wedden dat die donkere dagen plots veel lichter zullen blijken?

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: