vrijdag, december 19, 2008

De Waarheid...

Gisteren zeven keer mijn tv zitten verzetten teneinde niet te moeten kijken op een bende gediplomeerde leugenaars... De politiekers geven weer hoogstandjes van vertrouwenwekkende toneelopvoeringen.
Om van te kotsen.

Gisteren was de regering al gevallen volgens pers en Tv, en vandaag zijn ze nog steeds aan het werken aan de ultieme uitvluchten. Het wordt moeilijk, want als ze kunnen aantonen dat de ene niet liegt, dan liegt het hoogste rechtsorgaan... En ze weten niet wat erger is.

Ik ook niet, maar dat wist ik al lang, al heeeeeel lang..........................

Vannacht lag ik dan na te denken over het begrip Waarheid, met hoofdletter.
Niet zo eenvoudig ! Stel, ik hoor een historie vertellen, met alle details en uitleg er bij, van een persoon die naar mijn idee te vertrouwen is.
Ik vertel dat verhaal met alle geuren en kleuren, zoals ik het vernam aan anderen door.
Daags nadien hoor ik bij toeval dat het feit in feite geen feit is, maar een leugenconstructie. Zelfs zonder te weten of de man die het mij vertelde aan het liegen was, of niet, stelt zich de vraag:
Was ik aan het liegen toen ik de historie doorvertelde ?
Nee, want ik was op dat moment overtuigd van de waarheid van de vertelde feiten, dus kan men mij niet beschuldigen van te liegen...
Ja, want hoe men het ook draait of keert, ik heb onwaarheid verteld.

Wat is dan de waarheid ?

Politiemensen kennen dit verschijnsel ook heel goed. Als zij getuigen ondervragen over de feiten die zij gezien hebben, dan nog zullen ze telkens weer vaststellen dat niet alle getuigen hetzelfde zagen. Nochtans vertellen alle getuigen de waarheid, hun waarheid.

Wat is Waarheid dan wel ? Bestaat waarheid dan wel, of is waarheid alleen een momentopname van een persoonlijke impressie over een feit? Is het dan zo dat we kunnen stellen dat alles waar is, als de verteller het voor waar aanziet en vertelt.
Of kunnen we stellen dat de waarheid in feite niet bestaat omdat een impressie nooit resulteert in een correcte expressie van de feiten ?

We gaan nog een stapje verder...
Op een gegeven moment lukt men er in de genetische kenmerken van tarwe zodanig te wijzigen dat brood met deze tarwe gebakken, suikerzieke mensen geneest, door een activering van de klier die zorgt voor de opmaak van insuline.
Wie niet suikerziek is kan dit brood ook veilig eten, want als de klier goed werkt, is er geen aanzet tot overactivering of wat dan ook.
De boer zaait deze tarwe, oogst en verkoopt ze.
Na enkele jaren van algemeen gebruiken van deze tarwe stelt men vast dat het een totaal nieuwe afwijking veroorzaakt, waardoor mensen na een lange pijnlijke ziekte overlijden.
Is de boer verantwoordelijk voor het product dat hij aflevert? Of is het de ontwikkelaar van de genetische gemanipuleerde tarwe? Of is het de bakker van het brood? Of is het niemand, omdat geen enkele proef in die richting wees ?

Er is dus ook niet één Verantwoordelijkheid ... En zo kunnen we het ganse rijtje aflopen, om tot de conclusie te komen dat alles in feite relatief is ???

Het lijkt wel dat het er is, als wij denken dat het er is, en het is er niet als wij niet of niet langer denken dat het er is.

Zijn wij er dan wel ? Of hebben de aboriginals gelijk en leven wij in een droomtijd ?

Ik denk te veel... Op den duur rest er niets meer dan vragen, waarvan we moeten vaststellen dat de vraag er misschien niet eens is.

Vanmorgen zijn we dus naar de boekenbeurs in Flanders Expo geweest. We hebben alle cadeautjes die we moeten hebben gevonden. Oef. Nu nog netjes in geschenkpapierwikkelen en op Kerstdag onder de boom leggen. Bij Els. De boom bij Veerle is te gevaarlijk.
Bart moest lachen toen hij hoorde van de gebroken enkel bij Veerle... "Was ze jaloers?" vroeg hij. Hij brak immers enkele jaren geleden ook zijn rechter enkel, en ook bij hem was alles netjes gebroken en netjes op de plaats blijven zitten...
Leuk is wel dat Veerle gisterennamiddag ontdekte dat haar kleine teen aan haar andere voet waarschijnlijk ook gebroken is... Hij staat blauw en zwart en doet ook pijn. Ze had het alleen nog niet eerder gevoeld omdat de pijn in haar enkel alles overheersend was. Nu aan een teen kun je niet veel doen. Dat steekt men niet in de plaaster... (Gelukkig !)

Heb je een idee van de huidige administratie in een hospitaal ?
Gisterenmorgen zet ik Veerle af aan de spoed. Het was onmogelijk voor haar om heel het hospitaal door te sukkelen op één poot. Wij gaven aan de dokter het briefje van de huisarts, maar daar stond alleen op dat er moesten foto's gemaakt worden van haar voet. "Is het wel de bedoeling van de huisarts dat je naar de spoed komt?" Wij wisten het niet. "Dan ga ik eerst eens de huisdokter opbellen om het zeker te weten, want als het zijn bedoeling was u gewoon foto's te doen nemen, dan mag je niet binnen via de spoed, of je moet een heel stuk meer betalen..." De huisarts zei dat hij er enkel op gezet had foto's te nemen, en als het gebroken was, dan naar de spoed te gaan.
Dat mag. Want als je binnen gaat in de spoed zonder verwijzing voor de spoed krijg je andere klevertjes op je dossier, en dat kost je dus veel meer... Als ze je vanuit de spoed eerst naar de foto's doen (want Veerle kon niet stappen), dan is alles in orde. Als je wel naar de spoed verwezen wordt, dan nemen ze uiteraard ook eerst foto's... anders weten ze ook niet of het gebroken is of niet...
Ik kan nu aannemen dat men iets wil doen aan de mensen die zomaar naar de spoed gaan zonder enige echte aanleiding, maar het lijkt mij even idioot wat er nu gebeurt. Maar ja, dergelijke beslissingen worden gemaakt door...politiekers... Dus, wat wil je ?

djudedju.

De regering is nog altijd niet gevallen.
Gelukkig maar.
Anders moesten we weer verplicht gaan stemmen voor lieden waarvoor we eigenlijk helemaal niet willen stemmen.
Anders veroorzaken die verkiezingen weer miljoenen euro's aan kosten, kosten die wij weer moeten betalen.
Anders is er kans dat er een deel van die #°*$€ niet herverkozen worden, en moeten wij hen nog maaaaaanden en maaaanden voort betalen om nog minder te doen dan het niets wat ze nu presteren...
djudedjudedju.

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Toon, ik zie de inwoners van jouw dorp binnenkort nog wel eens Nederlanders worden!

Gr. Henk