zaterdag, november 15, 2008

Geen wortelen, maar eieren !!!

Het mopje dat wortelen goed zijn voor de ogen, je ziet immers nooit een konijn met een bril, is achterhaald... Nu zijn het eieren die goed zijn voor het oog.
Er bestaat een ziekte die ergens in het oog woekert in de omgeving van de macula (de gele vlek) en die op den duur blindheid kan veroorzaken.
Die ziekte zou, volgens de laatste gegevens ontstaan door een tekort aan luteïne en zexanthine. In eieren zitten deze stoffen van nature, maar men heeft ontdekt dat bij een voeding met toegevoegde luteïne en zexanthine, die stoffen in een verhoogde mate in de eieren terecht komen.
Bovendien heeft men ontdekt dat bij het voedsel opgenomen luteïne en zexanthine, deze stoffen uiteindelijk in het oog terecht komen en helpen tegen het bestrijden van de gevreesde ziekte.
Dus, jongens en meisjes, eet meer eieren ! Je hebt natuurlijk kans op salmonella of een vroege dood door cholesterol, maar je zult je dood veel scherper zien aankomen.
Wie voortaan nog om eieren komt bij mij, moet een briefje van de dokter voorleggen, en ik verwittig hen dat deze medicamenten niet terugbetaald worden.
Bovendien zijn het bij mij eieren van buitenlopende kippen, dus zijn ze van een veel betere kwaliteit, en veel zwaarder door de zware metalen die er in zitten... Let wel, de eieren van de kippen die hier iets verder af ook buiten lopen, maar in een kudden van enkele duizenden, die bevatten veel minder zware metalen. De reden ? Kippen van een kippenliefhebbertje zijn een bedreiging van de markt.
Je moet weten dat veel mensen kippen zijn gaan houden om minder huisvuil te hebben en zo de kosten van de huisvuilomhaling te drukken. Bovendien kreeg je daar nog eieren gratis bovenop. Dat was nu net wat er verkeerd aan was. De eierproducenten zijn hier tegen in actie gekomen, en de politiekers (zie schrijven van gisteren over liegen) hebben daarop de eierproducenten gesteund door te verklaren dat kippen bij de woning gehouden zware metalen in hun eieren stoppen. Waarvan akte.
Ik moet toegeven dat er wellicht iets in zit ! De eieren die ik in de winkel zie zijn gewoonlijk zoiets van een 60 gr zwaar. Mijn kippen leggen eieren tussen de 70 en de 90 grammen zwaar...'t Moet toch van iets zijn hé ? Of is het gewoon omdat ze zoveel groter zijn???
djudedju.
Maar buiten de salmonella, de cholesterol, de zware metalen en dergelijke (vogelgriep!!) zijn eieren goed voor je ogen. Ik heb daar begrip voor ! Ik heb ooit een klop tegen mijn oog gekregen... zo'n ei !

Anny heeft zo net de laatste overtollige haan gepakt en in een mand gezet. We hebben er een thuis voor gevonden. Mijn haan gaat naar Gilberte, een oude jonge dochter uit onze straat. 't Menske kan het niet verdragen dat er bij haar kippen geen haan zit... tja, ervaring zeker ?

Als we deze winter geen verliezen hebben, dan ga ik volgend jaar geen kip laten broeden. Ik heb voor het moment genoeg zijdehoentjes. Met één uitzondering, mocht ik aan een bruine en een koekoekkleurige geraken, die mag nog binnen, dan is mijn kleurenpalet nagenoeg volledig... Ik heb ze nu in het zwart, in het wit, in zilver patrijs, in goudpatrijs, en heel heel gekke, zilverpatrijs, maar de wollige dot op haar kop is zo zwart als roet ! Heel mooi !

Bij Bart zitten er ook diverse kleuren, en een van de witjes die ik heb gaat ook nog naar hem toe. Plus nog een ander. Zo hebben we beiden weer een leuk toom zijdehoenen.
Zijdehoenen zijn héél bijzonder ! Ze hebben vijf tenen, en hun vel is donkerblauw, tegen het zwart aan. Zelfs het vlees is enigzins blauwig gekleurd. (Ze zijn duidelijk van adel !) Bovendien hebben ze dus zijdeveren. Door een of ander bizarre mutatie zijn bij hen de haakjes aan de veren weg, zodat de veerschachten alleen losse draadjes hebben. Daardoor lijkt het alsof de kippen geen pluimen hebben, maar haar. Naar het schijnt zou men, in vroegere tijden, deze kippen hebben verkocht als kruisingen tussen kippen en konijnen...
De zijdehoenen zijn van nature heel tam, en kinderen kunnen gerust de kippen strelen en zelfs opnemen. Ze vliegen niet (kan ook moeilijk zonder veren) en de hanen zijn ook niet agressief tegenover mensen. Het zijn echte hebbedingen. en ze leggen ook nog eieren... Natuurlijk niet zoveel als die moderne hybriden die meer dan 300 eieren op een jaar produceren, maar een 100 à 130 per jaar. Kleine eitjes, niet wit, niet bruin, eerder ivoorkleurig. De kam is heel miniem en is zwart (Uitgezonderd bij de koekoekkleur), het bij kippen witte kaakje is bij zijdehoenen helderblauw.
Wil je een leuke afvalopeter...het zijdehoen is mooi en scharrelt als de beste !

Wellicht zit er ook in hun eieren luteïne en zexanthine ?

Bij het minste zuchtje zie ik nu de blaren rijzen... de boom is bijna kaal. Heel gek: er hangen nog een heleboel van die schutblaadjes aan en zaadbolletjes. (De dingen die je in je lindethee vindt). Gisteren ben ik om nieuwe schoenen geweest, in de zool van mijn oude zat een gat. Nu ja, ze gingen ook al jaren en jaren mee... Bovendien ben ik ook om zo'n machine gegaan van Black en dekker... om mijn linde mee te snoeien, of liever terug te knotten. Ik noem dat machine een krokodil, want de bek doet mij heel sterk op die beesten denken. Hopelijk krijg ik hiermee mijn boom makkelijker geknot dan vroeger. Volgend jaar zal ik dus weer met zo'n gek lindeboompje zitten, een dikke stam met een bollig kroontje ... een soort groeiende likstok.

Zodra alle blaren weg zijn, en het eens een dag is met goed weer, begin ik de boom te snoeien. Vroeger kwam Veerle helpen, maar die gaat nu ook werken, dus 't zal met zijn tweeën zijn, tenzij we eens een goede zaterdag hebben... dan kan Fre misschien een handje toesteken.

Ik ga stoppen voor vandaag, 't is zaterdag, en we moeten deze namiddag nog naar Tanteke. Gisteren deden we immer boodschappen. Heel het weekend geen rommelmarkten in de omtrek te vinden... 't wordt rustig zoals in de week.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: