dinsdag, november 11, 2008

11 november

90 jaar geleden stopte de grote oorlog, en als orgelpunt zette men er de slachting nog eventjes verder met de Spaanse griep, die nog meer doden maakte dan die verschrikkelijke oorlog.
90 jaar geleden kwam een einde aan een jaren durende verschrikking. Niet alleen aan de ijzer of in Verdun, maar ook in het bezette gebied was het verschrikkelijk.
In Nederland zaten duizenden en duizenden vluchtelingen van Belgische maar ook van Duitse origine in kampen de oorlog te doorstaan, in belabberde omstandigheden. Tussen België en Nederland stond een echt ijzeren gordijn, een kilometers lange afspanning in prikkeldraad, waar hoogspanning op gezet was. Duizenden en duizenden die of de vrijheid zochten of smokkelden, kwamen daar aan hun dood.
Oorlog is altijd verschrikkelijk, maar de grote oorlog 14-18 en de oorlog 40-45 waren veel schrikkelijker dan wat we nu op tv zien in Irak en Afghanistan, omdat toendertijd de burgers evengoed het slachtoffer waren als de vechtende soldaten. Hele steden werden platgebombardeerd, soms met als enige doel het breken van de moraal van de bevolking. En niemand was vrij van zonden, in de laatste oorlog in onze contreien, werden Duitse steden volledig vernield in grote bombardementen raids, zelfs al was daar in velden noch wegen een militair doelwit te zien.
Verschrikkelijke dingen, die wij ons gelukkig niet kunnen indenken. Ons bevattingsvermogen is veel te klein om dergelijk leed in te denken.
Gelukkig maar...
Maar jammer misschien aan de andere kant, want dan zouden wij misschien veel meer oppassen niet opnieuw in oorlogen verzeild te geraken.
Irak mag geen kernwapens maken of hebben, want dat is ontoelaatbaar. Desnoods doen we er wat aan.
Van mij zou geen enkele macht op aarde kernwapens mogen hebben, maar waar haalt de ene staat het recht om de ander te verbieden wat hijzelf doet ?
Ja, maar dat zijn slechte staten!
Is dat niet juist wat zij zeggen van de tegenpartij ?
En ze hebben gelijk, want de tegenpartij heeft nu al die kernwapens waarmee hij poogt de rest van de wereld in het gareel te laten lopen. Zijn gareel ...
We leren maar niet bij
we doen maar verder met onze agressie
en iedere partij steekt het op de ander.

Vanmorgen ging het nieuws niet alleen daarover... Men deelde ook mee dat met het lijkje had gevonden van een pasgeboren baby.

Wie en waarom doet iemand zo iets ?
Wie meet zich het recht toe, het leven van een ander te beëindigen?
En dan nog een leven in de knop, die nog moest aanvatten?
Vooral dat er zoveel mogelijkheden zijn om het kind te laten adopteren of wat dan ook.
Er moeten dus andere redenen zijn.
Reden één, een jong meisje die zwanger raakte en het thuis niet durfde zeggen, wegens de strengheid van de ouders of van de religie...
Reden twee, een kind uit een relatie buiten het huwelijk en die verborgen wordt.
reden drie: ... ik kan niet meteen een andere reden indenken, maar voor wie het doet, zullen er wellicht honderden redenen zijn om zich van het kind af te maken, maar kan er één plausibele reden zijn om het te doden?
Van mij mogen ze overal die vondelingenschuif weer invoeren... Niet dat het me gelukkig maakt, maar het is zeker beter dan het kind te smoren in een plastic zak.
Ik heb eigenlijk een beetje compassie met die "moeder"... want ik weet niet hoe ze dat ooit kan verwerken... Een stukje van je zelf doden?

Vannacht heeft het verschrikkelijk gestormd, slecht geslapen...
Vanmorgen naar de rommelmarkt te Laarne (Kalken)... en nu vlug vlug bloggen, eten en dan naar de hobby...les geven en zelf wat knutselen. We maken vandaag ondermeer een tafelversiering voor kerstdag.


Tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Toon, gisteren was er bij ons op het journaal een item over de ceremonie te Ieper. Ik bedoel dat er al 80 jaar ter nagedachtenis van de gesneuvelden ( o.a. 200.000!!! Britten) The Last Post wordt geblazen. Indrukwekkend!

Ik hoop dat het een ietsje pietsje bijdraagt aan de bewustwording van de moderne mens.

Gr. voor jou en Annie, Toon.