zondag, oktober 12, 2008

Zonnige zondag

Héhé, dat doet deugd ! Eens beginnen met zon !
Zo dikwijls kunnen we dit niet met ons zeekklimaat.
Maar 't is duidelijk geen zomer meer, de zon zit veel te laag, en boven de velden hangt weer die goudbeschenen nevel als restantje van een koude nacht.
Steeds meer zie ik de blaren van mijn planten en bomen geel, bruin en zelfs rood verkleuren. Steeds meer gaat mijn aandacht dan naar de blinkend groene bladeren van mijn camelia's, die bieden een echt groen rustpunt, en dagelijks zie ik naar de vele knoppen die er op komen, beloften voor de bloei in het voorjaar. Het voorjaar die voor het eerst ook de snoei van mijn camelia's zal inhouden...Aansluitend op de bloei kun je ze veilig knippen, vermits de bloemen op het nieuwe hout komen, moet je dit doen voor het verschijnen van dit nieuwe hout. Jaren hebben die planten slechts heel traag gegroeid, maar de twee laatste jaren, met al die natte, hebben plots een groeiexplosie ingeluid. Ik hou van de prachtige bloemen die ze geven, en die van de struiken grote boeketten bloemen maken. Ik heb ze in wit, in roze, in rood, in wit met roze en een soort is een enkele bloem, met zo'n grote meeldraden en stamper, dat de witte bloem er bijna geel van schijnt.
Vandaag gaan we naar Michelbeke, naar de rommelmarkt. Gisteren was het een mooie markt, maar ik heb hem niet volledig gedaan, ik zag de lange baan nog vol kraampjes en dacht er aan dat ik ook nog moest terugkeren, en de pijn kwam alweer opzetten. Een mens leert zijn grenzen kennen hé, ook al aanvaard je die niet makkelijk. Doet mij denken aan een van die mailtjes met gewoonlijk heel mooie foto's die vergezeld gaan van -vaak melige- spreuken. Ik las in zo'n spreuk dat het veel beter zou zijn, mochten we als tachtigjarige geboren worden, en dan verjongen... Tja, dan weten we tenminste zeker dat we kinds worden ! Nu hebben we nog wat hoop, dan niet meer! Bovendien zouden we steeds jonger/dommer en jonger/dommer worden, leuk vooruitzicht!
Stel je voor dat je je verstand zoud behouden, en weten dat je regelrecht naar de periode van je broek vervuilen aan het gaan bent.
Wie dat nu als bejaarde meemaakt weet tenminste niet bewust dat hij er naar toe groeit. Nee, laat het maar zoals het is, 't is al erg genoeg.
Iedereen zou eens moeten regelmatig op bezoek gaan in een bejaardentehuis, en zien hoe sommige mensen kunnen aftakelen, en anderen waardige senioren blijven. Zou je misschien een kans geven om je leven te leiden op een manier dat je de kans op een mooie oude dag iets of wat vergroot... Ik hoop dat de mens, of het restje ervan, dat daar in een stoel hangt, stereotiep bewegend zijn mond afveegt, her en her en heropnieuw... en nu en dan een schreeuw geeft, van pijn? of zo maar ?- Niemand weet het... De bezoeker spreekt er tegen als tegen een kind in zijn stoeltje, en ik vraag me telkens en telkens weer af of die bejaarde duts dat nog hoort, dat nog beseft...
Vrijdag kwam de zoon van de bijna 103-jarige binnen met zijn oude moeder in de rolstoel. Het mensje is nog redelijk bij, en nu zat ze te wenen... Iemand had haar rolstoel aan de kant geschoven, en 't menske had blijkbaar een tijd (een tijdje?) met haar gezicht naar de muur gestaan...
De zoon had de tranen in de ogen toen hij zijn oud moedertje hoorde klagen.
Ik weet niet wat er erger is... Niets meer beseffen, of heel goed bij zijn en beseffen dat je niets meer kunt, dat je volledig afhankelijk bent... Jeuk hebben en er niet meer bij kunnen, dorst hebben en moeten wachten tot het tijd is dat ze met drank rond komen... Je zakdoek is gevallen en je hebt een loopneus...
Nee, we zouden echt eens wekelijks moeten geconfronteerd worden met die werkelijkheid. Wedden dat we iets voorzichtiger zouden leven?

Het is de herfst die me daaraan doet denken... De natuur heeft tenminste het voordeel dat haar dood maar heel tijdelijk is. Ik denk dat het dat is dat ons doet hopen en hopen dat dit ook voor ons zo zou zijn, dat het sterven slechts een overwinteren zou zijn, om in de lente weer forser en groter te voorschijn te komen. We weten dat het zeker niet zo is, maar toch hopen we dat er ook voor ons een dergelijke formule bestaat, is het dan geen winterslaap, dan toch iets, wat dan ook...maar geen gaan voor eeuwig. Het is zo sterk dat we ons niet kunnen inbeelden dat het werkelijk het volledige einde, de totale stopzetting zou kunnen zijn. We opteren naargelang ons geloof of naargelang de maatschappij waarin we opgroeiden voor de ene of de andere mogelijkheid van terugkeer of eeuwig leven... Ik ook, net zoals iedereen, maar ik probeer het nuchterder te bekijken (als dat zou kunnen !), en geloof diep voor mezelf, dat het leven niet een totaal iets is, dat iedere cel op zich leeft, dat ieder atoompje in die cel voor zichzelf leeft, en dat dit knopje van leven eeuwig is... Men heeft vastgesteld dat bijvoorbeeld het geheugen niet alleen in de hersenen zit, maar dat in iedere cel er een geheugen zit...ik hoop ook in ieder stofje, in ieder atoompje, en zo zitten we dicht, heel dicht bij het idee van de reïncarnatie...
Dat is het ook wat je de gemoedsrust kan bezorgen van een Boeddha, geen onthechting, maar een onthechting van het wereldse, het materiële, omdat het leven in alles is en alles in het leven.
Het is makkelijker om zo de dingen te aanvaarden, en het relatieve van alle dingen te onderscheiden. Pijn is maar een toestand van een samenhang, en die samenhang is maar tijdelijk.
Wij leven niet het leven, het leven leidt ons.
Noem het fatum, kismeth of hoe dan ook, maar we zijn slechts een tijdelijk samenraapsel van een pak atomen. Laat ons dan ook niet denken dat wij de heerser zijn, nee, wij zijn slechts een tijdelijk verschijnsel, een moment van samenhang. Laat ons dan ook eerbied hebben voor onszelf en evenveel voor alles en iedereen, want misschien zijn we volgende keer wel een stukje van hen of van het...
Leven is enorm, leven is complex, leven is alles en alles is leven. Zoals de zonnestelsels wellicht de atomen zijn in een geheel van zo'n afmeting dat wij het niet eens kunnen beseffen, is ieder atoompje van ons misschien het zonnestelsel van het leven dat ons als heelal beschouwt.
Ik ga stoppen, het wordt moeilijk om uit te leggen, maar misschien snap je wel waar ik naar toe wil, alles is leven en leven is alles...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: