zaterdag, september 20, 2008

Zonnig maar koud

Vanmorgen was het koud, ik zat voor één keer diep onder de dekens... (Anders lig ik er meestal boven op). Ik denk dat het wellicht heel dicht bij nachtvorst is geweest, het was bitter koud vanmorgen. Toen Anny beneden kwam was het hier geen 19 graden meer, en toen ze de centrale verwarming aanzette om warm water te hebben, werden meteen ook de radiatoren mee verwarmd, en het deed deugd !

Na een tijdje doen wij dan de verwarming weer uit voor 24 uur normaal, maar vanavond gaan we hem weer eens aansteken, zaterdag is nog steeds wasdag, en de zaterdagavond gaan we uitgebreid in bad. Ik droom van een douche, dan zou ik bijna dagelijks er onder gaan staan in plaats van de gewone wasbeurt 's morgens, maar ik kan geen douche installeren zonder serieuze veranderingswerken, en de kosten en de vuiligheid die dat meebrengt zijn er teveel aan. Dus blijven wij met het bad zitten... en waar is waar, ik hou er wel van eens helemaal in het warme water te liggen...Niet te lang, ik hoor niet bij de mensen die er een uur kunnen in liggen. Maar zo eventjes genieten van de warmte...ja, dat is heerlijk.

Binnenkort zullen we wellicht de centrale verwarming weer moeten aanlaten dag en nacht... Als het nog wat kouder wordt, of gewoon, als er met het huidige weer geen warme zon meer binnenschijnt in de woning, zullen we wel genoodzaakt worden de verwarming aan te zetten. We zijn nog nooit zo zuinig omgegaan met de brandstof als nu ! De kostprijs doet je zuinig zijn !
Hopelijk krijgen we geen strenge winter, maar je kent mijn pronostiek ! Door al het stof in de hogere atmosfeer, voortkomende van die enorme vulkaanuitbarsting, zou het best wel een kunnen dat we - alle klimaatsveranderingen ten spijt-, wel eens bitter koud weer zouden krijgen. Denk aan de Krakatau !

Maar ondertussen is er vandaag weer zon, en dus zal mijn woning zichzelf wel weer opwarmen voor heel de dag. Gelukkig dat ik mijn huis zo goed mogelijk heb geïsoleerd! Als ik het vergelijk met het bijna identieke huis van Veerle, een huurhuis, dan is het verschil enorm! Ik heb haar in ieder geval aangeraden om achter de radiatoren folie aan te brengen, zodat de warmte allemaal naar de kamer gereflecteerd wordt, en niet naar buiten wegvloeit. De zolder isoleren van een huurhuis is iets waar we nog eens heel goed de kosten en de baat moeten bekijken, misschien kunnen we iets overeenkomen met de eigenaar...

Met andere woorden: we zitten volop in de voorbereiding van de winter... Of hij nu koud of minder koud wordt, we zullen in ieder geval verwarming moeten hebben.

Gisteren heb ik wat in de vele folderkes gekeken die Anny bij had van haar uitstap. Ze hebben heel wat moois gezien! Er zijn vurrukkullukke hoekjes en dorpjes in Nederland ! Maar ze is nog altijd niet bekomen van de lange rit en de vele wandeltochten die ze daar deed, ze heeft nog steeds pijn in haar rug. Je ziet, we zijn alletwee maar sukkels, die allebei op de sukkel zijn met onze rug. .. Dat is een beetje de ziekte van de tijd, je hoort enorm veel mensen klagen van de rug, en er zitten er veel te veel thuis, door die rug! Ik las bij mijn nederlandse blog-collega dat hij ook thuiszit van de rug, hij is zelfs al enkele keren geopereerd. Blijkbaar ook zonder tot de genezing te komen, als ik het zo tussen de lijntjes door lees. Ik heb een collega die ook geopereerd is van een dubbele hernia, en die is ook ver van genezen, moest het te herdoen zijn laat hij er niet meer aan prutsen zegt hij... Mijn specialist zegt altijd dat een operatie aan een rug werkelijk het laatste middel is, maar steeds een risico inhoudt... Bij mij spreekt men zelfs niet van operatie, omdat het letsel zo uitgebreid is over een groot stuk van mijn rug... Eén specialist zei me ooit dat ik toch niet kan rondlopen met een bezemsteel in plaats van een ruggegraat...
Als ik hoor van de vele mensen die na de operatie niet beter of slechter af zijn, ben ik bijna blij dat mijn letsel over zo'n groot stuk van mijn ruggegraat zit, wie weet had ik anders ook gekozen voor een operatie, en misschien ook zonder winst.
Zolang de pijn binnen de grenzen blijft, kan ik ze verdragen...en de dagen dat het heel erg is moet ik dan maar een pilletje meer nemen en de pijn afbijten.
Maar ik heb je al verteld dat ik de laatste maanden minder pijn heb, dank zij mijn dagelijkse gymnastiek. Wees er maar zeker van dat ik anders die turnoefeningen allang zou hebben laten vallen ! Maar nu trek ik de oefeningen stelselmatig en heel geleidelijk op, ik turn nu al zo'n 25 % meer dan in het begin. Vandaag ben ik er in gelukt een beweging te maken zonder te erge pijn, die ik al jaren niet meer durfde te maken ! Nu wordt die beweging - zo mogelijk- een onderdeel van mijn oefeningen. Hoop doet leven, alleen jammer dat de dokters mij niet van in het begin op die mogelijkheden hebben gewezen, en dat ik dat moest vinden via opzoekingswerk op internet. Had ik van in het begin deze oefeningen gedaan, dan zou ik misschien niet zo veel pijn geleden hebben in al die jaren... Nu ja, misschien steken ze wel iets op van mijn ervaring, en kijken ze bij de volgende patiënten wel anders tegen die letsels aan. Ik weet dat wat weg is niet terug kan komen, en dat mijn rug dus niet te herstellen is, maar als ik er in luk om met een betere spiermassa een stuk van het werk van de wervelkolom te ondervangen, dan is dat zuiver winst !Ik stel vast dat, zolang ik mijn houding kan vasthouden, ik ook de pijn binnen de perken hou, maar op het moment dat ik het door vermoeidheid of te grote spanning niet meer kan houden, dan komt de pijn er direct terug. Ik heb op die manier al een heel stuk gewonnen, en ik zit nu zowat te zoeken naar mijn grenzen, en hoe ik die nog wat kan opschuiven. Let op, ik beweer hier niet dat mijn "oplossing" voor iedere ruglijder baat zou bieden, maar in mijn geval, de tussenwervelschijven die het opgegeven hebben, is het zeker een goede zaak !
De pijn komt in mijn geval door het feit dat de wervels opeen gaan drukken, de zenuwen raken er dan tussen geklemd, en ik hoef niemand te vertellen wat dit voor een pijn is. Als ik door de opbouw van de rugspieren en buikspieren, de druk kan verminderen, dan zakken die wervels niet of minder vlug opeen, en heb ik dus ook minder pijn. Ik heb geen patent op die methode, dus als ze ook voor jou past, doe het gerust, wie weet ben je er ook door geholpen.

Normaliter ben ik dus een patiënt waarbij men dit letsel opvangt door een operatie, waarbij men de twee wervels opeen "last", maar men kan dit niet omdat men bijna mijn ganse rug zou moeten vastzetten...

Vannacht hebben we beiden goed geslapen, ik ben wel wakker geweest rond middernacht en rond drie uur, maar telkens weer in slaap gevallen. Anny bleef vanmorgen nog liggen toen ik me al aan het wassen was... Het was zo zalig in bed zei ze. Ik vond het ook, ik vind een bed ook zalig als het koud is, het is dan je warme nest, waarin je heerlijk in een bolletje kunt leggen, om zoveel mogelijk te genieten van de dekens. Ik ben ook zo gelukkig als ik 's avond in een echt koud bed kan kruipen, een tijdje genieten van de heerlijke friste, en dan gezellig warm worden. Anny zegt dat ik gek ben, en ze komt dan altijd heel dicht gekropen om warm te hebben. Zij heeft ook steeds koude handen en voeten, en ik heb dat nooit! Ik krijg dan die ijskoude voeten tegen mij aangedrukt, op een moment dat ik het niet verwacht ! Ik loop nu nog steeds buiten met mijn blote voeten in sandalen, en ik heb nooit koude voeten. Ik zeg dan tegen Anny dat zij koude voeten krijgt van die sportkousen die ze aantrekt om rond te lopen.

Sjonge, nu ben ik uit bed aan 't klappen! 't Zijn geen manieren.

Ik ga stoppen, 't is voor mij ook zaterdag. Vandaag is er geen rommelmarkt die ons aantrekt, maar morgen is er wel een, een mooie en heel dicht bij, in Zegelsem, daar gaan we wel naar toe, dus morgen zal de blog er pas laat komen... je bent verwittigd!
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: