zondag, september 07, 2008

regendag

Het is duidelijk dat zelfs onze verre voorouders er al van overtuigd waren dat er gemiddeld maar een zondag was op zeven, een op zeven achtten zij zelfs zo slecht dat ze die toewijdden aan Thor, de God van de donder...een op zeven was zo gemiddeld zo donker dat ze die toewijdden aan de Godin van de Nacht, de maan...
En de rest van de weekdagen belooft helemaal niets inzake weersomstandigheden...
... en ze hadden potdorie gelijk ! 't Trekt ook op niets!

Je ziet, ik ben een echte Belg ! Bijna ieder gesprek en iedere blog begin ik met het jeremiaden over het weer... Over de politiek zouden wij ook kunnen kouten, maar dat is al net zoals het weer... rotslecht !

Vandaag is het gordeldag... de grote fiets en wandeltocht rond Brussel en (verre) omstreken, verre, want ze komen tot in ons Oudenaarde, met een stop aan het Centrum Ronde Van Vlaanderen... Duidelijker kun je niet stellen dat het de bedoeling is Brussel bij Vlaanderen te blijven houden... Je kunt ook bijna niet anders, het ligt midden in Vlaanderen. Door dat de cartografen het hoofdstedelijk gebied nu - omwille van de speciale taaltoestand- in een ander kleurtje zetten op de kaart van ons vaderlandje, is het duidelijk voor iedereen dat Brussel nog alleen een vlek, een smet is op het schone vlaanderen...

Vroeger had je er alleen wat francofone wringers, maar nu hebben ze er ook de hoofdstad van europa van gemaakt, en wonen er van allerhande europeanen in en rond ons Broekzele... Die aanwezigheid van mensen met heel dikke pree hebben de bewoonbaarheid voor de gewone mens quasi onbetaalbaar gemaakt, en je vind dan ook alleen nog heel rijke kapitalisten en eurocraten in onze hoofdstad, voor zover het de bewoonbare regio betreft. Er zijn echter ook heel wat verloederde straten, en daar hebben ze gepoogd alle vreemdelingen op een kluitje te zetten, en in de heel slechte panden de sans-papiers. Omdat er niet genoeg slechte panden zijn, (of ze zijn net niet slecht genoeg) zien de sans-papiers zich genoodzaakt te gaan slapen in kerken en zelfs boven op de torenkranen in onze hoofdstad.

Omwille van de multiculturele samenstelling van onze Capitale de Bruxelles, hoor je nu allerlei talen dooreen bazelen (alhoewel Bazel er nu net niet in vertegenwoordigd is...) De oude Francofonen doen wanhopige pogingen om het frans er door te krijgen als lingua franca, maar insiders stellen vast dat meer en meer ook hier het engels doorbreekt. Wat dan meteen een vierde landstaal met zich zou meebrengen. Dat er toch nog zoveel frans gesproken wordt is te danken aan de onverwachte steun voor de franse zaak die geboden wordt door de inwijkelingen uit de Maghreblanden, die indertijd onder het Frans koloniale bewind altemaal frans hebben moeten leren. Let op, als er polities of dergelijke in de buurt zijn, praten zij ondereen de taal van hun oorsprong, het arabisch.

Het is deze situatie die ook grote moeilijkheden veroorzaakt voor onze nationale luchthaven ! Vermits de slaapkwartieren van de eurocraten ende de kapitalisten ende de heren en dames met een "vrij" beroep zich hoofdzakelijk in deze hoofdstedelijke regio bevinden, en deze heren uittermate vermoeid zijn en slecht slapen kunnen missen als kiespijn, hebben zij een stootgroep bestaande uit 11 advocaten en twee rechtsgeleerden opgericht om het luchtverkeer, des nachts uit hun buurt te houden. Vermits het belang van een dergelijke drukkingsgroep uittermate groot is, geven de opeenvolgende regeringen steeds meer en meer toe, en wordt onze luchthaven en de tewerkstelling van duizenden mensen weggeradeerd. Dat de tewerkstelling daar bijna volledig uit vlamingen bestaat is een toevallige omstandigheid waar ze helaas niets kunnen aandoen, en misschien kunnen die wel werk vinden meer dans le Nord du pays???

Hé, dat is leuk, zo schrijven met een pen vol sarcasme en venijn ! En dat eigenlijk allemaal omdat ze nu al komen gordelen tot in ons Oudenaarde ! Als ze echt willen de vlaamse aanwezigheid tonen, zoals ze dat steeds poneren, waarom gaan ze dan niet via Flobecq-Vloesberg tot in Ronse-Renaix ? Daar zitten we tenminste ook nog met dat stomme systeem van tweetaligheid. In Flobecq zijn er faciliteiten voor de Vlaamse minderheid, en in Ronse voor de Francofone minderheid... Oorspronkelijk zou dat slechts een aanpassingsperiode zijn, een uitstervend recht...maar in België is er niets bestendiger dan voorlopig.

Eigenlijk hebben wij hier politiekers die een mondiaal terrein waardig zijn !
Als ik kijk hoe de internationale bemiddelaars vol zorg de volgende oorlogen hebben ingebed in het akkoord na Waterloo, na de eerste Wereldoorlog en na de Tweede Wereldoorlog (meer hoofdletters voor meer doden)... dan hebben wij hier echte geniën zitten, die er in slagen na ieder akkoord om de tweetaligheid (eigenlijk drietalig !) te regelen voor eeuwig en ervig, slagen zij er in genoeg (duizend) bommen en granaten te leggen om nieuwe miserie te waarborgen in de nabije toekomst.

Het is jammer dat we ze niet kunnen exporteren... In Afrika zijn er massa's van die kunstmatig in een geflanste landen waar ze ook nog jaar en dag miserie zullen kunnen maken tussen de verschillende bevolkingsgroepen, en ik denk dat ze er daar zelfs zouden kunnen in slagen om tot echte gevechten en revoluties te komen, de natte droom van ieder belgische politieker.

Joepie, de gal loopt in brede stromen van mijn klavier...

Nee, nu eventjes serieus... Ik weet niet of die gordel van vandaag wel zo'n goed idee is... Niet dat ik iets tegen deze jaarlijkse steun aan de vlamingen in die regio heb, maar de kans is groot dat er nu meer dan ooit, enkele heethoofden zijn, zowel aan de ene als aan de andere kant, die zorgen voor heibel, en dat is iets wat we kunnen missen als kiespijn ! Geweld kan nooit iets oplossen ! Stel je voor dat de moeilijkheden op een plaats hoog oplopen, en dat er, zoals ooit met de grote boerenbetoging, een dode valt... Zie je al wat er dan kan gebeuren ? Een nieuwe mars op Brussel ? Maar dan met de intentie de boerbetoging eens netjes over te doen, en de stad kort en klein te slaan ? En wat zou dat opbrengen ? Er is nu alleen ruzie tussen de politiekers en enkele heethoofden die zich laten opstoken door die beroepsagitatoren uit pol en soc...De rest van het land, de overgrote meerderheid heeft geen enkele miserie met de andere bevolkingsgroep. Het is natuurlijk wel waar dat precies in en rond de hoofdstad (misschien door de aanwezigheid van de politiekers ?) de meeste heethoofden zitten, en daar zijn er dan natuurlijk wel spanningen ! Daar willen de vlamingen geen frans en de francofonen geen vlaams meer klappen, want ze zijn kwaad ! Ik schrijf met opzet francofonen, want veel van die franssprekenden zijn geen walen, maar vlamingen die hun eigen taal verloochenen omdat ze het sjieker vinden, of nog uit de oude refleks van de bourgeoisie spreekt frans...

En net daar houden ze dan, in de kunstmatig opgeklopte hetse, vandaag de gordel... Ik weet niet of dat nu echt zo slim is... Ik denk dat er meer kans is op wijsheid in een rustige sfeer dan in een gespannen.

Maar laat ons hopen dat alles goed verloopt, en dat er nu ook eindelijk een oplossing gevonden wordt die een oplossing is... voor een, één land ! België! Het ideee, dat wij in de hoofdstad van de kampioenen in het samenbrengen van landen (europa) nu plots zelf zouden gaan liggen splitsen...Hoe belachelijk kunnen we ons maken ?

ik ga sluiten, 't regent nog altijd.

tot de volgende ?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

toontje, 't wordt inderdaad tijd dat twere betert want het sarcasme groeit bij regenweer !
en toch
vind ik het bijna een gebed!
jeremias komt toch uit den bijbel?
+ uw heldere kijk op de belgische miserie is zalf voor de vele gewonde zielen...
per slot heb je gelijk!
weinigen liggen wakker van bhv maar wel van de dure brandstof en medicijnen.
als je goesting hebt dinsdag komt marc justaert klappen over de sociale zekerheid in ninove en woensdag marc lenaert in ronse .

ik geniet er nog steeds van
spijtig dat ik niet meer schrijf want inspiratie heb ik genoeg op uw blog
so long
luc

Henk van Blijderveen zei

Fietsen op de gordeldag. Ik Hollander, had er nog nooit van gehoord. Hier doen ze dat op Hemelvaartsdag.

Gezien het slechte weer dat zich blijkbaar permanent boven jouw hoofd blijkt te bevinden, denk ik dat het vandaag wel "waterfietsen op grondeldag" is geworden.