maandag, september 22, 2008

De gemiste sofa

Heb je het ook gelezen?
Heel wat Europeanen hebben last van brandwonden en excema van hun...sofa!
Blijkbaar zijn hier Chinese sofa's ingevoerd, waarin kleine zakjes dimethylfumaraat zitten om de schimmel te weren, maar deze zakjes huppeldepup veroorzaken bij vele mensen allergische reacties, met alle gevolgen van dien.
Ik voor mij, dit is een gemiste kans !
Men had tijdens de vernieuwing van de parlementaire zitjes, er moeten van profiteren die zetels helemaal op te vullen met die dimethyldinges, dan zouden onze hooggeachte dames en heren volksvertegenwoordigers en - sters wellicht voor één keer actief gezeteld hebben ! ook al was het maar van de jeuk, het zou een verfrissend iets geweest zijn na de riante zichten op krantenlezende, gsm-ende en slapende leden die ons nu geboden wordt in een al even slaapverwekkend programma ons aangeboden door de onovertroffen tvzender: één !...
Er zijn duidelijk enkele zaken die zeer goedkoop kunnen uitgezonden worden! Velokoersen en het parlement... Gemiddeld 377 dagen op één jaar (ja, ik weet ook niet hoe het kan, maar zij vervelen ons wellicht zo vaak dat we de tel effe kwijtraken) kun je de namiddag van onze bejaarden, zieken, en kinderen opfleuren met het zicht op slapende parlementairen of vallende coureurs. Deze vorm van entertainment biedt meer voordelen voor de zender dan je zou verwachten! De heren parlementairen (dames ook) overslapen zich wel eens, waardoor de uitzending uitloopt, en bij de renners is het idem dito ! De heren werden vervoorondersteld te rijden aan een snelheid van X km/uur, en dat halen ze niet, waardoor ook deze uitzending weer uitloopt...
Nu zul je zeggen, wat nut heeft de zender daaraan ? Veel, heel veel ! Ze hebben een serie aangekocht, van laat ons zeggen 175 halve uurtjes uitzending. Normaliter moeten ze dus twee zo'n reeksen hebben om het jaar uit te kunnen zingen, maar let op ! Telkenmale de dames en heren volksvertegenwoordigers en -sters hun tussenkomsten iets te lang opfleuren met oeverloze herhalingen van alles wat de voorgaande 17 sprekers al hebben vermeld, maar wat zij ook nog eens moeten zeggen, om eens een beeld te zijn, kwestie van hun kiezers te overtuigen van hun onverdroten inzet (????!!!), of de wielrenners in een of andere obscure rittenkoers te traag hebben gereden volgens het voorziene schema (denk je wat ik denk ? Wie maakt die schema's op? de TV-zenders?) zie je het gewraakte tekstje verschijnen: "xx wordt wegens onvoorziene omstandigheden uitgesteld tot morgen. De xx is in dit geval de naam van de serie.
Zo is het voor de op kosten/batenanalyse zo slecht presterende staatszender in staat om aan de controlerende mini-ster te melden dat zij alweer zoveel kosten hebben uitgespaard, die zij dan prompt verprutsen aan de opzegperiode van de 23° directeurgeneraals opzegperiode. Deze directeurgeneraals zijn altemaal afgedankt wegens overschrijding van het budget... Nu wij de lonen van de pdg's een beetje beginnen te kennen door de vele schandalen er rond, raken wij met al die opzegvergoedingen duidelijk aan een groot gedeelte van onze nationale schuldenlast.

Kindertjes, opa is weer gelukkig, hij mag weer eens schrijven met gal en venijn, het sarcasme van het computerscherm laten druipen... tjutoch, dat doet hij graag !

Toch mogen wij niet klagen ! Wij hebben immers niet één staatszender, maar wel twee ! En die tweede zend dan ter verfrissing van wie de renners en/of parlementariërs eventjes beu is, verfrissende kinderuitzendingen uit, geschikt voor de leeftijd van de gemiddelde foetus, want zodra een kind zelf de knopjes kan bedienen, zie je die post nooit of te nimmer meer terug. Nogal een geluk dat ze daarmee netjes het peil volgen van de andere staatszenders der andere contreien van ons Heuropa... ze lukken er soms zelfs in prijzen te winnen. Ik zie het zo: men zoeke een kudde seniele ouderlingen uit, zet ze voor het scherm met daarop deze hartverheffende kinderprogramma's en kijkt naar hun reactie... De uitzending met het minst aantal slapers wint de prijs.
Maar hoogstwaarschijnlijk gaat het niet zo, hoogstwaarschijnlijk zitten een pak vroede heren en dito mevrouwen, naar de infantiele oeuvres te kijken, en het meest infantiele wint.
Nee, soms zit er wel iets tussen dat echt wel geliefd is bij de kinderen, maar echt alleen maar door de heel kleine kinderen, want het zal ook wel uw ervaring zijn, eens ze zelf de knopjes kunnen bedienen...adieu staatszender...

En dan zitten ze op de zender waar ze ongeveer de helft van de tijd geïndoctrineerd worden met allerlei snode reclamecampagnes. Echt, een kleuter zit er echt op te wachten om te leren dat dreft witter wast, en dat de vlekken allemaal (ook de verborgen vlek) met XX (ik ben een kei in het bewust mijn geest uitschakelen zodra die klotedingen beginnen)verdwijnen. Hartverheffend zijn ook de telefoontunes, vooral de "oneindige zeiktoon" is een knaller. Zit je dan knus met je gezinnetje in een restaurant, en het mobieltje van zoontje lief begint plots het opfleurende geluid van een waterende zeiker (Of een zeikende wateraar?) ! Smakelijk !

Nee, geef toe, het opvoedende gehalte van al die tv zenders is onovertroffen. Als nietsvermoedende, onschuldige ouder, vermoed je, denk je, veronderstel je dat de tv-zenders in de loop van de namiddag gezinsvriendelijke uitzendingen de ether insturen, en je laat je kinderen dan ook rustig kijken naar een of andere post. Plots hoor je eigenaardige geluiden, je denkt eerst dat het een partijtje tennis is, maar als je eens achter het hoekje gaat kijken zie je er daar twee liggen te rampetrampen dat het niet schoon is, onder de aandachtige blikken van je snaak van 10... Kinderprogramma's zijn duidelijk niet meer wat ze waren. Als de sex niet van het scherm druipt, dan het bloed van ijzingwekkende kreten uitspuwende vampiers en andere weerwolven die de gemoedsrust en de komende nachtrust van je nazaten en dus ook van jou komen verstoren.

En het gekke is, iedereen zit te kafferen op die tv, maar iedereen is er op een of andere manier aan verslaafd, al ware het maar dat alle andere opties in de nevelen van de tijd verdwenen zijn! Voor de tv zaten wij wel eens te kaarten of een of ander spelletje te spelen, of zaten wij rustig in de zetel, ik met een boek en moeder met een handwerkje..."Is er nog koffie?.."
Nu zit je voor de tv, je best te doen om toch wat van al die overtollige kilo's te verliezen, en dan komen er plots allerlei verderfelijke etenswaren op het scherm, je ziet hoe happig de kaas wel is, hoe je kunt genieten van de chips met 70 % minder vet en van de yoghurt waar alleen de calorieën uit zijn en niet de mietevientjes... Om je dood te ergeren ! De eerste keer kun je nog rechtstaan en van de gelegenheid gebruik maten om eens zelf die oneindige zeiktoon te produceren, maar dat lukt maar één keer, tenzij je wel heel erg lijdt aan je prostaat ! Want die reclamebeurten komen om de tien minuten je scherm vervuilen. Op de zenders waar ze dit niet doen bieden ze je meestal programma's aan waarin ze het slechtste nieuws van de week nog eens breed je strot uitsmeren... Kun je nadien niet slapen.

Nee, toen teleniet ons hier enkele dagen aan periodieke onthouding zette, waren wij bijna aan een herstel van de gezellige avonden van vroeger toe...en dan was het beeld er terug, en weg de stille rustige avonden, die een echte voorbereiding waren op een goede nachtrust.

Ja, ik weet het, we doen het dus onszelf aan... Nee, er is dus geen reden om zo op die tv zenders te kafferen... ja, er staat ook een uitknop op... ik weet het... Maar het vlees is zwak en de zenders weten dat veel te goed, en dus kan het hen geen moer schelen wat ze wanneer uitzenden...
Wij maar zuchten... en zuchten...

Tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Toon, heb ik het mis, wanneer er nu heel wat mensen rondlopen die geen last meer hebben van schimmel?