dinsdag, september 30, 2008

Borstvalling ?

Ik las zo net dat Janet Jackson is opgenomen in het hospitaal... Eerlijkheidshalve, ik heb alleen de hoofding zien staan, en dan dacht ik bij mezelf: 't zal wel een borstvalling zijn... Ik hoop dat het niet ernstig is, maar geef toe, haar optreden met ontblote borst geeft wel aanleiding tot een reactie hé...

Dat doet mij denken aan publiciteit... Een onderzoek heeft uitgewezen dat bloot inderdaad werkt, en de verkoop doet stijgen. Binnenkort zien we dus bij een fabrikant van pikdorsers een foto hangen met blote boerinnekes... Ik zou ze nog van die frisse witte mutsjes opzetten à la Zeeuws meisje...Kwestie van te verkopen hé ! Of een reclame voor een toestel voor elektrisch lassen: een naakte jongedame met zo'n groot beschermingsmasker voor haar gezicht, angstvallig zo ver mogelijk van haar af aan het lassen (Kwestie van geen gloeiende gensters op haar frêle borstjes te krijgen hé) (Alhoewel, met photoshop kun je dat lastoestel er ook wel achteraf bij foefelen).

Geef toe, hoe kun je in hemelsnaam een leuke poster maken van een pikdorser ? Dus je zet er een blote madam bij, idem voor het lastoestel en honderden andere onderwerpen. Hebben die fabrikanten geluk dat het menselijk oog gestreeld wordt door het vrouwelijk schoon ! Stel dat wij dat bloot lelijk zouden vinden, wat zouden wij dan in de plaats kunnen zetten, teneinde een aantrekkelijke poster te kunnen maken? Goed, ik weet het, ergens zien we dat vrouwelijke bloot ook wel wat als uitbuiting van de sekse, maar toch, zet eens iets in de plaats. Allee, een ijsje is iets wat zowat iedereen lust (ook al durven we het nieteten voor de lijn, we watertanden des te meer), maar je kunt toch moeilijk een pikdorser opfleuren met een kreemke hé ?

Nee, we gaan dus blijven misbruik maken van de vrouwelijke sekse, en hun mooie lijven flink opgeblonken laten prijken naast om het even welk item dat moet verkocht worden... Gelukkig zijn er dingen waar je geen dergelijke reclame moet voor maken! Dingen die gewoon nodig zijn in het dagdagelijkse leven... Daar zou je van veronderstellen dat daar geen of zeker niet veel publiciteit voor nodig is, maar toch zie je borden met een nieuwe soort brood op, of een warme winterjas... en ook daar zie je dan dat dit aangeprezen wordt door een jonge leuke dame. Alhoewel, de laatste foto's die ik zag van wintermantels werden geshowd door nog net met vel bedekte geraamten, kortom met mensen die zelfs in putteke zomer zo'n winterjas nodig hebben.
Ah, ik heb een ding gevonden die geen specifieke publiciteit behoeft, en waar je zeker geen prille jeugdige vivante jonge deerne zou bij zetten: een doodskist... (Mocht je daarvoor een publiciteit willen, ik heb een ideetje ! Zet er eentje met een duidelijke vampier in, en de slogan: zelf hij raakt er niet meer uit...
(Ooit hoorde ik Lea zeggen: "En dan heeft ze er een schone steen op gelegd, een hele zware, om zeker te zijn dat hij er nooit meer van onder kan..")
Doet me op een mopje denken: Een bejaard echtpaar besluit dat ze hun kinderen alle last en alle beslommeringen willen besparen, en besluiten een contract aan te gaan met een doodgraver. Ze wandelen zo van de ene lijkbidder naar de ander, tot ze in één uitstalraam de kist van hun dromen zien staan. Zij naar binnen, en ze bedisselen een overeenkomst met de lijkbidder dat ze bij hun overlijden in die kist willen begraven worden, en dat er dit en dat moet gebeuren voor het begrafenisfeest (wat een schattig woord) en ze stellen tot slot een degelijk contract op en gaan gelukkig weer naar huis, gerust voor de toekomst... Maar, enkele straten verder passeren ze toevallig nog een lijkbidderszaak, en in die etalage prijkt net dezelfde kist die ze zojuist kochten, voor 5000 fr minder ! De twee oudjes zijn verbolgen, en trekken in een franse kolere terug naar de zaak waar ze hun aankoop deden. Daar zeggen ze met verontwaardiging wat ze zo juist zagen in de zaak van lijkbidder XX... en dat het toch niet schoon is hen er zo op te leggen voor zo'n degelijk contract en dit en dat... De lijkbidder blijft ijzig kalm en vraagt: " Ja maar, hebt ge eens aan de zijden bekleding gevoeld in die kist ? Neen hé ? Anders zou je dat niet zeggen zulle, want wat er daar in zit voor brol, ik geef het op een briefje, na veertien dagen in die kist met die soort zijde, en je zit er met je ellebogen door!"
Wij Vlamingen hebben een begrafenisfeest.
Klinkt luguber, maar is het niet, in tegendeel, er gaat iets troostend van uit.
In de kerk, op het kerkhof is er het intense verdriet, en dan gaan de familieleden gaan tafelen. Meestal is dat broodjes met kaas of hesp en koffie...Maar nadien zit heel de familie nog bijeen, en worden met milde hand druppels geschonken, en zie, met het legen van de flessen stijgt de moraal, en na een tijdje is het geen zachte gesprekken meer, maar een kakofonie van luid gepraat tegen de nonkel die juist helemaal aan de andere kant van de zaal zit, er wordt in het begin wat schuchter geglimlacht met de vertelde dingen, maar na een wijle zelfs hardop gelachen... Het verdriet wordt letterlijk "verdronken"...in de dreupels...
En zelfs de rechtstreeks getroffen familieleden gaan met een lichter gemoed huiswaarts, getroost door de vele troostende en lovende woorden en door het ophalen van de vele herinneringen en ook door de gesprekken over heel andere dingen, die helpen het verdriet eindelijk eens wat naar achteren te duwen. Het is niet weg, maar het zit niet meer zo ostentatief op de voorgrond.
Een begrafenisfeest is een goed ding. Het helpt troosten, en dat is enorm belangrijk.
Na de begrafenis gaat het leven immers weer door, en dat kun je niet echt zonder dat verdriet een beetje uit het zicht te zetten... De wereld kent immer jou verdriet niet, en je moet mee met de wereld, je kunt niet blijven hangen, dat wordt niet aanvaard, zelfs niet begrepen.

Vroeger geloofde ik niet zo erg in de heilzame werking van dat begrafenisfeest, maar helaas heb ik bij het verlies van een zoon, zelf dit troostende element mogen ondergaan, en echt, het helpt je om terug de eerste stap te zetten in het leven. Voordien ben je even dood als je kind... Nadien zet je voetje voor voetje weer een stap in het leven.

Hoe kom ik nu, van publiciteit op dat serieuze onderwerp. Ik ga toch eens moeten leren om me wat meer aan mijn onderwerp te houden. Maar och, ik schrijf zoals ik denk, zoals ik ben... Je gaat me dus zo moeten lezen, of een ander stuk literatureluur zoeken. Ik weet niet of het bij jou ook zo is, dat je begint te denken aan iets, en dat je dan afdwaalt ? Of is het alleen bij mij, met mijn veel te grote wereld voor mijn brein ? Ik heb je al verteld dat ik - jaren geleden- toen ik leider was in de Chiro, zonder enige voorbereiding uren kon vertellen over de avonturen van een jonge knaap in een fantasiewereld... Ik heb het dus altijd al gehad, mijn wereld is duizenden keren groter dan de echte wereld, en bevolkt met herinneringen, feiten en faits diverskes, boeken en wetenschap, liefde en haat, zon en regen, sneeuw en ijs, bergen en zeeën... en vooral met mensen, echte en gefantaseerde, boekenhelden en hele kleine mensjes die in nood zitten... een wirwar, een spinrag waarin ik op de draden rondkuier telkens een kleine beweging me ergens heen lijkt te roepen. Ik kan alleen maar hopen dat jullie ook zo'n wereld hebben om in rond te struinen ! En anders, neem ik je wel mee in een klein stukje er van... juistekes zo groot als deze blog...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: