dinsdag, augustus 12, 2008

Il pleut...'t regent...

de ruutte is gebrok'n en os 't rint, rint 't er in...
Bijna heel de nacht wakker gelegen, pijn en ongemak. Luisteren naar de regen.
Vanmorgen vastgesteld dat ik gisterenavond mijn pillen vergeten was.
end of the story.

Is er iemand onder jullie die me nu eens kan uitleggen waarom de strijd van die twee "opstandige provincies" in Georgië wel opstanden zijn en geen vrijheidsstrijd, terwijl het opstandige Bosnië wel een vrijheidsstrijd was ???
Het verschil is pertang héél simpel !
In het geval van Bosnië kreeg dit opstandige hoekje de sympathie van het "goede" westen, en die twee provincies in Georgië krijgen de sympathie van het "verderfelijke" Rusland.
Als kamerika met de nato gaat bijspringen in Bosnië, dan is dat bevrijding.
Als Poetin gaat bijspringen met zijn Russische armee, dan is dat agressie.
Want het Westen doet dat in naam van de vrijheid. (????) En de Russen doen dat om te onderdrukken (????)...
Ik had gezegd niet meer te politieken, maar er gebeuren voortdurend dingen die toch op de mens in werken, dat ik het niet kan laten.
Ik zit me één en ander af te vragen... Zie ne keer dat die kl... van politiekers in ons Belgenland er zouden in slagen te komen tot een revolte... en dan een werkelijke, met schietgeweren en geweld, van weerszijden...
Wie zou er dan steun krijgen van wie ? Wellicht zou Europa, onder het huidige voorzitterschap van Sarkozy wel kiezen voor Wallonië. Ik zie Nederland op zijn hoogst een neutrale positie innemen in deze zaak, en haar grenzen openstellen voor Vlaamse goedkope arbeidskrachten (want vluchtelingen hebben niets te piepen)... Als we veel geluk (?) hebben, krijgen we de steun van Rusland, en haar aanhang Iran en misschien zelfs van China die niet gelukkig is met de houding van de kamerikanen en misschien een kansje ziet hier een vazal te krijgen in het westen... (Eigenlijk zouden ze nederland prefereren omdat die al de naam hebben van de chinezen van het westen...maar wij zijn dan wellicht een goede tweede keus)
Maar dat zou betekenen dat in de pers wij zouden afgeschilderd worden als de opstandigen, en de walen als vrijheidsstrijders...Want de pers is nog steeds vooral in westerse handen, en Wallonië krijgt daar zijn steun en bijval...
Gek ?
Nee, ik wil aleen eens duidelijk maken dat het niet zo eenvoudig is om te weten wie nu de goede en wie nu de slechte is... Nadien is het makkelijk ! De winnaar is duidelijk de goede.
Vroeger spraken de rechtbanken zelfs recht op die manier ! Dan noemde men dat het godsgericht. Geef de twee opponenten ieder een zwaard in handen, die die levend uit de strijd komt heeft van God zelve gelijk gekregen... Bij oorlogen redeneren we blijkbaar nog steeds zo.
Oh ! Zeg je, en Tibet dan ? daar blijft de sympathie toch voor de verliezer ??? Nee hoor, niets van! Ze spreken op ons in, overtuigen ons van, maar in werkelijkheid gaat het er over een potje op het vuur te houden tegen China...Want dat wordt een te sterke macht op het wereldschaakbord. Probeer maar eens terug te denken... Wanneer zou je moeten aangesproken zijn door het onrecht aan de tibetanen aangedaan ? Juist, op het moment dat het land manu militari is bezet geworden... Maar hoe komt het dan u jaren en jaren niet meer aan de tibetanen hebt gedacht, en nu sinds enkele jaren plots weer wel ??? Raar hé ?
De macht van de westerse pers...
Heb je hier ooit gehoord of gelezen dat in het communistische landje van Tito, de vrijheid veel ruimer was dan hier ? Nee, maar ik hoorde het wel van een dame die daar woonde, dat het daar en dan nogal wat beter en vrijer was dan hier.
En in het voormalige Oost Duitsland zijn er nu ook heel wat opstandige jongeren die terug willen naar de tijd van toen...
Ik wil maar zeggen, het is niet zo makkelijk allemaal te stellen in een wit - zwart verhouding...
In heel wat van de voormalige sovjetlanden zie je op zijn minst een sterke oppositie die pro terugkeer is naar de tijd van toen.

Het is ver van mijn bedoeling een lans te breken voor de ene of de andere partij, maar het lijkt me op zijn minst bizar dat, als het dan zoooo slecht was, dat er zoveel stemmen opgaan voor een terug naar...

Wij zitten hier te kafferen op China en zijn gebrek aan vrijheid, maar als ik zit te kijken naar wat wij nu zien van China, dan zie ik vooral gelukkige mensen. Och, zeg je, maar ze hebben de bedelaars en en en en allemaal buiten beeld gebracht, om een mooi beeld aan de buitenwereld te tonen. Kan best zijn, maar ik ken heel wat "vrije" landen waar het veel minder is dan daar. Ik kan me bv niet van de indruk ontdoen dat in India, buurland van dat China, de situatie zeker niet beter is, ook al zijn het daar geen van die "slechte" communisten...

Met andere woorden, ons oordeel is gebaseerd op wat ons dagdagelijks voorgekauwd wordt op de tv en de radio en de pers...

Toen Anny en ik de West Highland Way stapten in Schotland, ten tijde van Madame Thatcher, de Iron Lady, was daar een werkloosheid van 70 (zeventig) procent ! Hebben wij dat hier, toch als buurland, ooit gehoord ? Toen ik in de schotse equivalent van onze werkloosheidsdienst binnenstapte, en vertelde hoe wij werkten, werkgevers, werknemers en de overheid samen aan één tafel om de werkloosheid te onderdrukken, dan rolden hun ogen bijna uit hun kassen, want dat was daar niet mogelijk ! Verboten ! Was dat daar dan een land van de vrijheid, waar alleen de staat, zonder inspraak de oplossingen creëerde om de werkloosheid in te dammen ?

Wat is vrijheid ? Eigenlijk is dat een abstract begrip, en het gaat er over je vrij te voelen. En je vrij voelen, wat is dat ? Het welgezind aanvaarden te leven in het bestel dat je omringt.
Dat een ander dat tirannie noemt, doet voor jou niets ter zake, als jij er maar gelukkig in bent.
Het is een abstract begrip... meer kun je er niet over zeggen.
Als ik er voortdurend van droom dat ik veel gelukkiger zou zijn als ik links mocht rijden, dan zal ik me hier wreed geknecht voelen.
Met andere woorden, hoe "vrij" ook, we moeten aanvaarden dat er in een gemeenschap regels zijn om alles vlot te laten verlopen. Aanvaard je dat niet, dan ben ongelukkig, maar ook onaangepast aan het systeem. En zal de gemeenschap optreden tegen je, om de gemeenschapregels te blijven houden. Zonder regels geen maatschappij, met regels geen vrijheid ?
Wij zien veeleer vrijheid als het stukje dat ons gelaten wordt in ons privé bestaan. Wij hebben geen moeite met de verkeersreglementen, met de instellingen voor sociale zekerheid en dergelijke meer, maar als men raakt aan de dingen binnenskamers, of in onze vrije tijd, dan voelen wij ons aangetast in onze vrijheid. Wij hebben de vrijheid met andere woorden verlegd naar onze keuken. Our Home is Our Castle zoals de britten zeggen.

Zijn die twee provincies in Georgië dan vrijheidsstrijders of opstandelingen ?

Niet makkelijk hé ?

tot de volgende ??

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Ja, Toon, het is inderdaad niet makkelijk. Helaas wordt ons oordeel meestal bepaald door de poen en niet door het fatsoen. Kapitaal boven de mens. Militair ingrijpen wanneer onze welvaart in het geding komt. Welvaart boven welzijn. Helaas...