zaterdag, juli 26, 2008

Oef

Toen ik daarnet naar mijn vertrouwde blog-stek wou gaan, kreeg ik het bericht dat mijn blog verwijderd was ! Netjes alle stappen opgevolgd, en oef! alles is terug ok ! Was dat eventjes schrikken ! Computers zijn gekke dingen !
... en ik kan het weten ! Gisteren is Erwin gekomen om de computer van Veerle en de kinderen weer in orde te stellen, en we hebben een paar uur werk gehad om eerst alle besmette dinges volledig weg te krijgen. De virussen hadden de harde schijf volledig volgeschreven !
Nu, het is in orde, en volgende week zal ik de nodige programma's er terug op zetten, nog een paar dagen werk, en alles zal wel weer ok zijn. Ik zal er bovendien Ubuntu opzetten, en de kinderen leren daarmee te werken, dan is meteen het gevaar van die virussen geweken ! en zal Erwin niet iedere keer weer moeten komen depanneren !
Zonet, wou ik op de site van Sportwereld de dagelijkse "quiz" met de muizen gaan invullen, toen firefox me verwittigde dat deze website is overgenomen door een kwaadwillige die dan jou computer gebruikt voor het verspreiden van malware. Dus, geen muizen meer zoeken, en de quiz vergeten. Firefox is wellicht de beste browser van het ogenblik ! Ik ken alleszins geen betere en geen veiligere dan de nieuwe firefox 3....

Dat is maar één van de vele vormen van "ongelukjes" die je bedreigen op een computer. Je kunt je dus maar beter voorzien van de beste materialen om het kwaad tegen te gaan! Werken met Ubuntu is virusvrij, en met firefox als browser blijft ook al de rest van de kwade dingen weg van je pc ! Ik ga niet zeggen dat ik volkomen veilig werk, maar alleszins veel en veel veiliger dan met dat idiote windows !
Ooit las ik een artikel dat bij hoog en laag stelde dat het de verkopers waren van antivirusprogramma's die de meeste virussen zelf verspreidden, om hun produkt te kunnen slijten. Doet mij denken aan de maffiose praktijken van de geneesmiddelensector, en is dus volledig geloofwaardig !

Zolang ik werkte met Windows was het werken met een pc voor een groot stuk gevuld met het bestrijden van alle soorten indringers in mijn bloedeigen peeceetje... Denk alleen maar eens er aan hoeveel tijd je pc nodig heeft om volledig op te starten, wetende dat hij eerst alle beveiligingsprogramma's moet in gang zetten, en die moeten dan alle andere programma's voortdurend in hun werking opvolgen ! En toch zat je regelmatig met wormen en trojanen, en virussen en... en... Nu is dat allemaal weg ! En ik werk in volle vrijheid, en praktisch zonder risico. Als er al eens ergens een virus in het ubuntusysteem binnenraakt, dan wordt het programma meteen aangepast...Soms krijgen we vier, vijf keer op één week een download voor het verbeteren en beveiligen van het systeem, en anders dan bij windows kan ik wel drie vier programma's te zelfdertijd laten werken, zodat dit bijna geen tijdsverlies met zich mee brengt... Telkens ik mijn bankverrichtingen moet doen, en daarvoor terug naar mijn windows moet, zit ik te zuchten en te blazen, voel mij ongelukkig dat het allemaal zo lang duurt, en denk aan het idiote van het banksysteem... ze zitten beveiligingen te maken, geven je een soortement rekenmachientje om telkens een andere code te kunnen inbrengen om het veiliger te maken, en verplichten je dat te doen via internet explorer... het meest lekke systeem op deze aardkloot ! Absurd !

Zijn er dan geen nadelen aan Ubuntu ? oh ja, voor het openen van sommige programma's heb je wel eens wat moeite, maar die moeilijkheden komen stuk voor stuk door microsoft, die ondanks alle boeten en straffen nog steeds niet alle broncodes vrijgeeft. Je moet dan in Ubuntu via een ommetje gaan werken, en dat kost dan wat tijd, maar verder ontdekte ik nog geen nadelen aan het systeem. Bovendien werk je met niets dan gratis verstrekte programma's... Als je eens denkt aan de kostprijs van al de programma's die je gebruikt op een windows-pc... Het is trouwens zo dat ik een ubuntu gebruiker ben geworden ! Ik was al een hele tijd aan het vaststellen dat de gratis programma's in de meeste gevallen beter en sneller waren dan de "officiële" zoals windows de zijne noemt...
Ik werkte al een hele tijd met gratis antivirus, met gratis office en noem maar op ! Wie dit ook doet zal ook al vastgesteld hebben dat die minstens evengoed zijn, soms veel beter en bijna steeds veel en veel sneller !( minder belastend qua geheugengebruik en plaats op de harde schijf!)
NU,ik ga niet blijven prediken, het belangrijkste is dat jij je goed voelt.

Een leuk nieuwtje, ik las dat er nu een machientje in de maak is, waarmee je dagelijks 15 KW elektriciteit kunt maken. Dat is meer dan genoeg voor het normale gezinnetje op jaarbasis bekeken, en de meeste mensen zullen zelfs fiks elektriciteit geven aan het net! Wat het zou kosten staat er nog niet bij, maar als het werkt naar behoren, dan zal het zeker meer succes hebben dan die lelijke zwarte dingen op je dak! Ik hou je op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. De ontwikkeling van machines die meer energie opbrengen dan ze gebruiken, dat was vroeger zogezegd niet mogelijk, maar nu zijn er zelfs al diverse soorten in! De meeste brengen niet genoeg op om eigenlijk echt nuttig genoemd te worden, maar er zijn er al enkele die echt blijken te werken, en veel, heel veel meer energie voortbrengen dan je er moet instoppen ! Je kunt zelfs al inbouwsystemen kopen om in te bouwen in auto's, waarbij je je verbruik op practisch niets brengt. Tot op heden worden al die dingen nog tegengewerkt, en door de oliebedrijven, maar ook door de regeringen die op deze manier heel veel inkomsten mislopen. Wedden dat ze dan wel een andere vorm van belasting op je autootje zullen maken ?

Kijk, dat de "global warming" bullshit is, dat weet ondertussen ieder weldenkend mens, maar het heeft in ieder geval mee veroorzaakt dat er meer en meer aan alternatieve vormen van energie gewerkt wordt, en dat alleen al is reuzepositief ! Herinner je je nog dat ik maanden geleden een blog schreef over het wiel ? Ik stelde daarbij dat zowat alles wat we hebben aan vooruitgang, gebaseerd is op dat wiel, en dat een wereld zonder wiel helemaal anders zou zijn dan wat we nu hebben. We zouden voor alle mechanieken een ander procedé hebben ontwikkeld, gebaseerd op een heel andere soort van fysica dan dat wat we nu normaal vinden. Ik stelde daarbij vast dat het doodjammer was dat men zuid-amerika zo vroeg in zijn ontwikkeling zonder het wiel had gestopt, wie weet wat daar allemaal zou ontwikkeld zijn geworden !
Het gekke is, dat men nu opeens, onder druk van de de oprakende energiebronnen, plots begint te zoeken, ook in de richting van een totaal andere manier van denken, onder meer, zonder wiel-systemen ! Blijkbaar ben ik niet de enige die durft te stellen dat we het denken volledig moeten durven herbeginnen, op een totaal andere basis !
Tussen haakjes, dit schijnt zelf zo te zijn bij het anders zo vastgeroeste microsoft ! Ze zijn met een werkgroep bezig een systeem te scheppen, waarbij ze uitgaan van: "Mocht windows niet bestaan, hoe zouden we dan willen dat een computer werkt en er uit ziet"... Ik kan dergelijke initiatieven alleen maar toejuichen ! Volgens mij zijn we in de klassieke manier van dingen ontwikklen stillekes aan aan het doodlopen, we moeten eens durven heel de boel op zijn kop zetten, en herbeginnen op een totaal nieuwe lei, en vertrekken van nul, en zo opnieuw vertrekken, zonder gebruik te maken van verworvenheden. Hoe kun je een rotsblok van 10 ton verplaatsen zonder gebruik te maken van wiel of ronddraaiende boomstammen ?
Ik heb me altijd zitten afvragen hoe men indertijd de menhirs, de piramiden en noem maar al die dingen op die gebouwd zijn met enorm zware blokken, hoe men dat indertijd heeft gedaan. Nu denken geleerden dat ze dat deden met boomstammen er onder te rollen en dergelijke, maar ik geloof dat niet voetstoots, neem de piramiden, er zijn daar niet zo heel veel bomen te vinden, denk je dat ze die allemaal opofferden ? Nee, ik denk dat ze gewoon helemaal ander dachten, en zo oplossingen vonden die wij nu niet meer vinden, omdat wij steeds en steeds weer al ons denken richten op dat wiel als oplossing voor alle problemen.
Het is zo makkelijk om steeds maar weer het verworvene verder uit te bouwen... En wellicht, toen de mode om met enorme blokken steen te werken verdween, bleek het wiel veel makkelijker en sneller, en raakte de andere werkwijze stillekens aan in de vergetelheid. Denk eens aan de beelden in graniet, de oude egyptenaren zouden die gemaakt hebben met bronzen en koperen werktuigen ???? Probeer maar eens met een koperen of bronzen beitel in graniet te kappen ! Ze moeten dus wel een ander iets hebben gehad, maar we weten niet meer wat dat kan geweest zijn. Ze hadden zelfs goudlegeringen die wij nu als onmogelijk beschouwen, en niet meer weten hoe ze dat ooit hebben kunnen maken, nu hebben we de meest extreme energiebronnen nodig om dat na te maken, maar hoe deden zij dat ?
Ik heb al meerder keren gepleit dat we zelf moeten nadenken over wat er gaande is in deze wereld, maar dat geldt evenzeer voor mechanica en alles wat ons omringd !
Er is nu niemand die er nog van verwonderd is dat we uurwerken hebben zonder ronddraaiende wijzers, maar als je stelt dat we misschien ook wel eens zouden kunnen rijden zonder wielen, dan kijkt men gek... maar wie weet, als we alles eens herdachten...
Hé, misschien ben jij het wel die ons uit de nood haalt ?


tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Toon, dat zelf energie opwekken heeft mij altijd geboeid. Zo af en toe denk ik erover om zelf een zonnepaneel aan te schaffen. Maar nu rep jij dus over een machientje dat 15Kw opwekt.

Mijn vraag is: wat moet erin om er stroom uit krijgen: zon, wind, menskracht? Ik ben benieuwd!