vrijdag, juli 04, 2008

mis

Er is iets mis met mij...
Grondig mis !
Gisteren zijn we boodschappen gaan doen naar de Colruyt... Ik weet niet of u ook soms in de Colruyt gaat winkelen, ik weet niet eens of ze bij u in uw omtrek in de colruyt dezelfde verkoopstruks hanteren als bij ons, maar bij ons zetten ze nu en dan, vlak bij de kassa's een winkelwagentje vol met -wat in het nederlands "winkeldochters" heet- en bij ons gewoon dinges die ze vlug eens kwijt willen en aan sterk afgeprijsde prijzen verkopen.
Ik kan me nooit houden om daar dan eens in te roeren... Maar dat werk bleef mij bespaard, want er was een ander de zaken aan het doorsnuffelen, zodat ik zonder inspanning kon mee loeren... En tedju, ik heb toch wel iets meegepikt zeker ! Iets waar mijn metje (doopmeter) zou van wakker liggen, maar die voor mij het bewijs is dat er iets mis is met mij, grondig mis !
Een dubbel cd van...Bobbejaan Schoepen ! Gewoon omdat ik blijkbaar steeds meer en meer terugkeer in de tijd. Ik kon geen beter blijk geven van oud worden, van beginnende dementie dan dadde ! En in de auto heb ik hem meteen aangezet, en tedju, we waren alletwee content om al die stokoude liedjes eens weer te horen ! Ik heb eerbied voor jou grijze haren, de mijnwerker die het zo fijn vindt thuis te zijn, en noem maar op...
Ik was warempel aan het meezingen!
(Toen ik naar de colruyt aan het rijden was, was ik ook al met de radio aan het meezingen, met Chris De Bruyne, "Elle est gaga de ma baba"... interloktueeler kan al niet...
Ik word kinds.
Maar ik voel me happy ! 't Kan me geen fluit schelen wat je er van denkt, ik heb er plezier in mee te kwelen met mijne radio, en ik heb er plezier in als er nog eens zo'n oud deuntje klinkt... Ons vader zaliger had ook zo'n liedje waar bij hij steeds de radio iets harder zette, net zo 'n dom nummer als "elle est gaga de ma baba" van mij, hij had het voor The Middle off the Road, met "Where's my mama gone..."
't Zal dus erfelijk zijn...
Maar who cares, als we maar gelukkig zijn, en als we er maar in slagen dit te doen zonder ons ook maar iets aan te trekken van de goegemeente die je zit te bekijken met van die grote koeieogen als je luidkeels zingend voorbij rijdt in je autootje...
Want dat is het erge! We durven de helft van wat we eigenlijk zouden willen doen, niet doen want "Wat zouden de mensen er van zeggen..."
Dat ze zeggen dat ze (z)weten, zolang je er niemand kwaad mee doet, doe dan podorie waar je lust in hebt ! Wil je zingen, zing dan! Wil je lachen, lach dan ! Het enige die me kan tegenhouden is de vraag of ik er niemand mee hinder, of kwaad mee berokken, maar als dat niet het geval is, waarom zou je dan niet eens heerlijk vrij weg doen waar je zin in hebt ? Dat het een gek gezicht is ? En dan ? Wedden dat ze veeleer jaloers zijn op je dan dat ze twijfelen aan je gezonde verstand ? Want zij durven het niet !
Als je op een mooie zonnige morgen voor je deur staat, heb je dan ook geen zin om een je armen wagenwijd open te zwaaien om zo je longen alle mogelijke ruimte te geven om die heerlijke frisse zonnige morgenlucht in te ademen??? Waarom doe je het dan niet ? Omdat madame Commeere het misschien zou kunnen zien ? Als madame Commeere haar longen niet eens dat soelaas wil geven, dan is dat tenslotte haar zaak, dus niet van aantrekken, gooi die armen wijd open, rek en strek je zoals een poes die wakker wordt na een dutje voor de warme kachel, en geniet, geniet !
Ze kijken al gek naar je als je in de stad goedendag zegt... want blijkbaar is dat ook al gek geworden... Of als je glimlachend rondloopt, gewoon, omdat je goed voelt in je vel, of omdat je nog napret hebt van gisterenavond... Ze kijken ook gek als je tegenwoordig iemand spontaan een handje toesteekt om die zware bak in zijn of haar auto te krijgen, en als het iemand is van het andere geslacht, dan denken ze er direkt wat vunzigheden bij, net alsof het mee heffen aan een bak familie is van verboden sexuele omgang...
Het lijkt wel of heel de wereld gecomplexeerd rond loopt !
Durf jij hardop te zeggen dat er iets mis is met je ?
Ik schrijf het zelfs, en ik zit er bij te grijnzen en voel me goed !
Want dat is ook zoiets, durf eens je eigenzichzelvens te relativeren ! Neem je zelf toch niet altijd als de serieuste van de wereld ! Lach eens met je zelf als je iets verkeerd doet, het doet geen zeer, het is veel leuker dan verstolen rond gluren of niemand het gezien heeft !
We zijn allemaal gelijk, en die ander doet ook wel eens iets verkeerd, dus trek er je niets van aan, en lach met je eigen stommiteit... het doet goed.

Er lopen tegenwoordig niet veel pastoors meer rond, dat die mensen meer dan een ander oppasten om als erstig en gedegen bekeken te worden, tot daar aan toe, maar jij bent toch er gene van die ouderwetse pastoors in hun soutane op een vrouwenfiets? Of een nonneke in habijt, die verschrikt haar kap met beide handen vasthoudt bij een gekke windvlaag? Nee, voel je gewoon als een van de velen, en voel je daar vrij bij .

Er is maar één gelegenheid waar bij ik me wat schuldig voel over mijn gedrag, en dat is als ik moet lachen met iemands tegenslag... Dan zit ik weer grinnikend op mijn knieën achter de vensterbank weggestoken omdat hij me niet zou zien, en lach achter mijn hand om het geluid te dempen... Wij waren wakker geworden van het feit dat het abnormaal stil was in de straat (we woonden toen nog in de stad), en ik trok de gordijnen van de slaapkamer wat opzij om eens buiten te kijken. De straat was één grote ijsvlakte ! Het had geijzeld, en niet zo'n klein beetje!
Ik zag dat er iets verder twee auto's tegeneen stonden in een rare hoek, en zag de ambulance komen aanrijden... die stopte niet, maar glibberde met een doffe dreun tegen de twee auto's op. Ik riep Anny om mee te kijken naar dat idiote gezicht, toen in het huis rechtover het onze de deur open ging en meneer x kwam buiten met de vuilnisbak in zijn beide handen. Op het ogenblik dat hij zijn voet op het spiegelgladde voetpad zette, gebeurde het onvermijdelijke, hij schoof het ganse voetpad af, en het gekke was dat hij de vuilnisemmer mooi in zijn gestrekte armen bleef klemmen, tot hij met een klap ruggelings neerviel, de vuilnisemmer netjes in zijn gestrekte armen, het vuilnis netjes over zichzelf... We lagen alle twee plat van het lachen achter de vensterbank op de grond, nu en dan wanhopig achter adem snakkend... Het was een grandioos gezicht, de lange magere figuur plat op de grond met die vuilnisbak mooi recht boven zich gehouden in zijn gestrekte armen... Iedere keer we wat bekwamen moest er maar een zeggen: "en hij hield die bak..." en we lagen weer plat...
We hebben ons netjes onder de vensterdorpel verborgen gehouden tot we zeker waren dat hij weer binnen was, want eigenlijk waren we wat gegeneerd omdat we zo gelachen hadden, terwijl hij zich misschien wel bezeerd had, maar het was sterker dan ons zelf...
We zagen het eerste uur bijna geen mens buiten de deur. Het was te glad om zelfs maar te proberen er door te komen, tot plots Gerard, een collega, die de sloffen van zijn schoenen liep om toch maar hoger op te komen, passeerde... Ik keek buiten en hij had, om toch maar op het werk te geraken, een paar oude dikke sokken boven op zijn schoenen getrokken, en zo strompelde hij voorzichtig naar het werk... Het moet lastig zijn verteerd te worden door ambitie...
Ik heb gewacht tot de weg weer begaanbaar was, en de strooiwagen gepasseerd was. Mijn werk zou heus niet weglopen, en ik had liever wat later door te werken dan mijn armen en benen te riskeren op dat spiegelende ijs.
Kijk, dat is dus wat je in feit beter zou laten, lachen met een vallende mens, en je dan niet meer durven tonen om te helpen, omdat je gegeneerd bent over je geproest.
En het lijkt mij ook niet goed zo'n ambitie te hebben dat je er risico's voor neemt, maar ja, wie ben ik om daar over te oordelen?
Als hij daar gelukkig in was, voor mij is het dan al lang goed.
Want, daarover gaat het eigenlijk hé?
Je goed voelen in je vel !
... maar zonder een ander te kwetsen of kwaad te berokkenen...

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Velen noemen me een rare snijboon. Na jouw stukje heb ik er vrede mee en wacht geduldig af wanneer ze me door de snijbonenmolen halen.

Gr. Happyturf