donderdag, juli 31, 2008

Karadzic

Ik heb het bericht aanhoord met gemengde gevoelens...
Niet dat ik twijfel aan de misdaden van deze man, maar aan de rechtvaardigheid van deze wereld.
Deze man zat in het uiteindelijk verliezende kamp (ook al kwam dat alleen door ingrepen van andere partijen die niet rechtstreeks betrokkenen waren), dus moet hij boeten voor zijn misdaden.
Misdaden ? Ja, hij gaf bevel tot het doden van de vijanden.
... dus, als ik het goed snap, is degene die de bevelen geeft tot het doden van de vijand, schuldig aan moord ?
Ook al spreken we hier van de vijand?
Ja, zelfs dan !
Maar als iemand het bevel geeft om mensen te doden die helemaal geen vijanden zijn, is dat dan niet veel erger ?
Niet zolang hij behoort tot de winnende partij in het gevecht.
Ja, maar de anderen waren helemaal geen partij, alle beschuldigingen waren gelogen, er was geen enkele reden tot een aanval, tot doden...
Speelt geen rol, zolang hij de winnaar blijft, heeft hij gelijk !
Ook als er in zijn eigen land steeds meer stemmen opgaan tegen dat beleid ? Zelfs als er officieel een vraag is gesteld tot zijn aftreden ?
Ja, ook dan.
Zijn degenen die met hem meedoen dan ook onschuldig ? Ja, maar alleen zolang zij tot het winnende kamp behoren !

En wij nu maar hopen dat China en Rusland zich alleen blijven verzetten met verbaal protest, anders zouden ook wij wel eens tot het verliezende kamp kunnen gaan behoren, en zouden ook onze "leiders" kunnen beschuldigd worden van hulp aan moord, massamoord...
... en zouden wij in de ogen van de wereldbevolking al ons krediet verliezen en meedelen in de slechte naam. Dat is natuurlijk niet zo erg, en als we zelf onze foute leiders in handen geven van het neutrale hof (dat nu in een mogelijk later fout land gelegen is) dan zijn al onze zonden vergeven, en is er zelfs grote kans dat wij ons dan mogen aansluiten bij de dan heersende unie van landen... dju toch!

Er is iets geks met die oorlogen! Iedereen vertelt je dat het uiteindelijk gaat over de macht over de olie...maar olie, is dat niet het ding dat bijna uitgeput is ? Waar we volop mee bezig zijn om vervangende oplossingen te bedenken? Waarom moeten we er dan nu nog voor vechten? Of zijn er dingen die me ontsnappen? Weet je wat, ik denk dat het veeleer gaat over het machtspelletje, dat de ene partij moet verzekeren dat het minstens even sterk is als de andere.
China is al goed aan het wakker worden, en begint al duchtig mee te spelen in het ultieme machtsspelletje, en India is nog aan het wakkerwordingsproces bezig, en begint zich al eens uit te rekken en te gapen... Maar dat zijn twee enorme machten, die, eens ze de achterstand ingehaald hebben, heel wat gewicht zullen hebben in het dubieuze spel van de macht. En mochten ze ooit aan hetzelfde zeel trekken, dan moeten de anderen heel snel allemaal samen een tegengewicht gaan vormen, anders is de machtspositie helemaal scheef getrokken.
... en dan zouden ze wel eens Bush en zijn aanhangers alsnog kunnen opeisen voor hun misdaden tegen de mensheid...als de mensheid dan in het andere kamp zou zitten...
Och, ik ga geen oordeel vellen, ik probeer afstand te houden... Maar als ik de geschiedenis van de laatste wereldoorlog bekijk, zo nuchter mogelijk, dan zie ik niet alleen aan de kant van de Duitsers oorlogsmisdadigers... De bombardementen op de grote Duitse steden, met als enige doel de moraal van de Duitse troepen te fnuiken... lijkt mij ook niet zo proper. Veel van die steden waren op geen enkele manier een militair doel. Ze deden alleen maar wat Hitler gedaan had (of probeerde) met Londen. Nu kan dat niet meer, de televisie zou het tonen ! Militair gezien moet de tv wel een ambetant beestje zijn hé !

Wellicht daarom was het zo interessant dat 11 september wereldwijd kon worden uitgezonden. Alleen jammer dat er nadien zoveel vragen en zoveel feiten kwamen bloot te liggen... Bijvoorbeeld hoe kan het dat een vliegtuig zo ver uit zijn baan gaat zonder dat er militair ingrijpen is ? Normaal is dat ingrijpen er veel vroeger. Och, er was bevel gegeven niet op te treden? Hoe kan het dat dan nog een tweede vliegtuig, dezelfde dag ??? Idem !
Hoe kan het dat die gebouwen zo mooi recht in elkaar zakten ? Het leek wel een geplande afbraak. Och, er zijn getuigen dat er een heleboel ontploffingen waren net voor de collaps ? Het moet verschrikkelijk zijn als dat allemaal aan het daglicht komt... maar het is net lang genoeg verborgen geweest om toch de slag tegen het terrorisme in te zetten, wereldwijd !

Net zoals er reuzegrote twijfels zijn over hoe Pearl Harbour op die manier kon gebeuren indien het niet toegelaten was, dat men er nagenoeg tweehonderd procent zeker van is dat er nooit een aanslag was op het Amerikaanse slagschip door de Vietnamezen, en dat er nooit een vliegtuig is in het Pentagon binnen gevlogen... Maar al die feiten waren wel genoeg om de oorlog te beginnen met het gevoel dat ze onschuldig aangevallen waren ! Deze werkwijze hoort bij het normale pakket van de militaire tactieken...

Maar voor de eerste keer hebben ze een middel gevonden waardoor wereldwijd de machthebbers effectief de macht kunnen verhogen ! Want terrorisme is een internationaal gegeven, en dus is ook de bedreiging internationaal, en dus ook de maatregelen... ter bescherming van de bevolking... Ook daar waar ze nog nooit iets hebben gezien van die terroristische aanslagen, want dan kun je voorhouden dat dit dank zij de effectieve maatregelen is ! En ondertussen maar wetten maken om iedereen van de eerste tot de laatste effectief in de gaten te kunnen houden.

Is het niet schitterend dat je de vrijheid kunt beknotten onder het mom van de bescherming van diezelfde vrijheid ?

Het is net als een veredelde techniek van wat wij hier al jaren zien gebruiken in de opgeklopte hetze tegen de Walen. De sociale zekerheid moet gesplitst worden, wan te Walen profieteren er meer van dan de vlamingen. Hoezo ? Via de werkloosheid, ze willen daar niet werken. Is er werk, nee, maar toch profiteren ze er van... ze moeten maar werk zoeken, maar is er dan wel werk ? Nee... Oh ja, ik zou nog vergeten dat er indertijd werkelijk een onderdrukking was van de vlamingen en van het Vlaams, een boerendialekt... We moeten wel het verleden vergeten als het over de laatste wereldoorlog gaat, en de Duitsers met open armen ontvangen in de Europese gemeenschap, maar dat feit, nee, dat mogen we niet vergeten, en zeker niet vergeven... Lijkt het u ook niet een beetje op oude koeien...

Als we alles wat er ooit aan ons werd aangedaan zouden blijven bijhouden, dan was er geen samenleving meer over... Maar we moeten het wel doen als het in het kraam van sommigen van pas komt... Logica...

Is het bij jullie ook zo heet ? Hier binnen in huis is het 25 graden, met de ventilator draaiende. Boven in bed, 27 graden... Anny was kwaad omdat ik zo vroeg wakker was, maar ik moest wel ! Als ik het niet deed, dan dreef ik gewoon de kamer uit op mijn eigen zweet. Ik heb me vanmorgen helemaal gewassen, gewoon om het zweet weg te krijgen en om toch wat verkoeling te hebben. Hoewel dat geen langdurig effect heeft. Het is rot weer voor dikke mensen. Vroeger, toen ik nog sport deed, kon zweten me niet schelen, ik kon van een jogging thuiskomen terwijl ik gewoon drééf, maar bij mensen die sport doen, ruik je het zweet amper, terwijl nu, met al die vuile medicamenten ik steeds de indruk heb dat ik de lucht verspreid van een hele chemische fabriek. Dat is ook zo als ik mijn water maak, ook dat ruikt naar chemie ! Allemaal van die gezonde (?) troep die ik dagdagelijks moet slikken om de pijn verdraagbaar te houden. Bovendien heb ik op zo'n dagen, waar steeds onweersneigingen zijn, niet de indruk dat ze zo goed werken als anders... Blijkbaar werkt het weer ook al op mijn pijncentrum. Nu ja, ik hou het uit, en neem slechts een bijkomende pijnstiller als het echt té wordt, maar met mijn oefeningen en de pogingen om mijn houding te corrigeren, hou ik het net uit. (Soms tegen het janken aan, maar ik hou het uit!)
Wat erger is, dat is voor mijn omgeving... Als ik veel pijn heb, dan lijkt het wel of ik veel vlugger kwaad wordt, en veel giftiger uit de hoek kom. Ik weet het, probeer me in te houden, maar het lijkt of mijn lontje dan te kort is. Iedereen begrijpt het beter dan ik verdien! Maar het is een fout die ik graag zou weg krijgen, en waaraan ik werk... met heel klein resultaat...

Vorige week heb ik mijn aquarium gekuist, en dan nog een hele tijd bezig geweest met het vangen van visjes voor Luc. Ik had me behoorlijk overbelast, dus behoorlijk veel pijn, en dan is er die dreigende onweersneigingen bij gekomen, en ik heb mijn pijn niet weten wegebben zoals anders. 's Anderendaags weest vissen met Ewoud, weer pijn, zondag Rommelmarkt et Lierde:pijn... maar ik vertik het om het op te geven te leven ! Ik blijf de dingen doen ik ik nog net aankan, en geniet er van, ondanks de pijn. Als ik dat ook zou laten vallen, dan pas zou de ziekte mij overheersen, en dan , waar sta ik dan ? Ik heb gezien hoe mijn vader zich afsloot van de wereld, ik wil proberen dat niet te doen !

Het is al erg genoeg dat ik niet veel op bezoek durf te gaan bij anderen, omdat ik daar dan, nog minder dan thuis bij bezoek van anderen, kan zitten en me houden op de manier die me het minst pijn doet. Nu ja, ik kan er niets aan veranderen...maar ik wil zolang mogelijk, ook al doet het pijn, dingen blijven doen. Bovendien, als je dingen doet, dan denk je minder aan je pijn, ben je minder bezig met die pijn, en is die pijn beter verdraagbaar...tot hij zo hoog klimt dat het allesoverheersend wordt... en dan moet je wel plooien... en dan ben je vies, en kwaad op heel de wereld...tjutoch.
Ik ga stoppen, ik ben aan het zagen, je moet maar denken dat het van de hitte komt, en van het zweten...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: