vrijdag, juni 27, 2008

Hospitaal

Vanmorgen moesten we ons al heel vroeg in de morgen (8.15) aanbieden in het hospitaal ... Anny moest de periodieke gratis controle van de borsten...
Je gaat daar iedere keer weer naar toe met een wat onzeker gevoel. Nu meer dan ooit, nu de zoveelste van de collegae hun vrouw in behandeling is voor borstkanker. Iets wat waar we thuis altijd over praten met wat angst en veel deernis.
Nu moeten we nog wachten op de uitslag, zo er al iets komt, want volgens Anny zenden ze het naar de huisdokter, en wellicht zal die er slechts op reageren als er ook daadwerkelijk iets is. De mens zal zich wellicht niet onledig houden met meldingen in de zin van "ge moet niet komen, alles is ok", alhoewel we dat uiteraard ook op prijs zouden stellen...Of misschien ook wel niet, want wellicht zou ons tikkerke enkele tellen ophouden van kloppen als het de huisdokter is die ons opbelt...laat ons dus maar zeggen " gien nuus es goe nuus"...of op zijn westvlaams "hin nieuws is hoê nieuws", met die typische uitspraak van de g-klank.

Na het onderzoek zijn we nog eens langsgereden naar de Aldi, om vlug wat boodschappen te doen, op de middag gaan we dan naar de Colruyt en naar de boerenbond. Ik heb weer een voorraad kauwgum (zonder suiker) meegebracht. Vroeger knabbelde ik dat omdat ik het graag deed, nu doe ik dat als hersengymnastiek. Ja, u leest goed! Ik heb gelezen dat het knabbelen van kauwgum goed is voor de hersenen, de mens zou veel aandachtiger zijn tijdens het knauwen ... waarvan akte ...

Heb je het ook gehoord ? Onze Hooggeëerde Federale Politie zou van de Regering van ons Land(je) de toelating willen verkrijgen om naar willekeur de kwampjoeters van de burgers te hacken ! Daar gaat nog een stukje van onze veelgeroemde vrijheid en democratie ! We worden al gescreend, gefilmd en nu gaan ze nog in ons eigen heiligste de heiligen inbreken ook ! Het kan niet meer op ! Wie zei er ook weer dat het boek van Georges Orwell science fiction was, en big brother een leuk spelletje (???) op tv?

De democratie waarborgt de vrijheid van steeds minder burgers... en zelfs die die zich nog vrij voelen stellen dan met verontwaardiging vast dat ze al jaaaaaaaaaaaaaaaaren gevolgd werden in hun doen en laten. Steeds meer beroepen worden als virtueel staatsgevaarlijk genoemd, en dus angstvallig in de gaten gehouden. Nu infiltreren ze de islam, want ze willen weten of er geen oproep tot geweld gebeurt in de moskee, scientology wordt meteen als staatsgevaarlijk gemerkt, en nu wachten we af voor andere godsdiensten en organisaties ook als potentieel gevaarlijk genoemd worden. Heb je het boek gelezen? Zie je de paralellen ?

En pas op, ze doen dit allemaal om de democratie te waarborgen ??? Welke democratie ?

Het doet mij een beetje denken op het mopje van héél lang geleden, toen de Russen nog communisten waren en onze vrijheid bedreigden, toen de muur er nog stond... Een Rus was overgelopen naar het vrije westen... Een reporter vroeg hem hoe het ginder in Rusland was. De man antwoordde, '"Ik mocht er niet klagen"... De reporter vroeg hem "Waarom ben je dan naar hier gevlucht ?" "Hier mag ik klagen"...
Hoe lang mag dat nog ? Hoe lang zal het nog duren voor men kritiek zal kenmerken als aanval op... ?

De greep van "de" staat op de burger wordt steeds maar groter, er steeds meer en meer controle (allemaal om ons te beschermen, meneer!) op ons doen en laten. Is er iemand die mij eens kan expliceren wat er anders was in het oude communistische Rusland? Oh ja, wij mogen hier kiezen voor wie we willen, maar de gekozene moet dan wel netjes in het rijtje lopen hé...

Oh ja, als u zich er niet druk over maakt, en alles slikt, is er geen probleem toch ? Alleen is het dat wel voor de mensen die niet alles zo maar slikken als zoete koek...

Gelukkig is het gestopt met regenen, en schijnt de zon weer. Dat valt tenminste nog mee.

In het boek van Cyriel Buysse zit ik nu te lezen over de periode van het opkomende flamingantisme, de groeiende onmin van de Vlaamse soldaten die in het Frans werden gecommandeerd... Eigenlijk zit de sociale ontvoogding in vlaanderen sterk verweven met de Vlaamse ontvoogding. Waar we ook waren of stonden, de heersende kaste sprak Frans, en dus werd allengs het Frans niet alleen een onderwerp van taalstrijd, maar net zo goed een strijd tegen de Franssprekende werkgevers. Hier in onze streek de niet bij toeval textielbaronnen genoemd.

Frans werd gehaat, niet als taal, maar omwille van de binding met het onrecht. Toen er zelfs mensen gehalsrecht waren die later onschuldig bleken, gewoon op basis van het feit dat ze als Vlaamssprekenden niet eens konden begrijpen wat de vragen waren die hen gesteld werden, toen hun advocaat hen niet eens verstond, dan was dat één van de vele druppels die langzaam tot een bijna revolte aanleiding gaven. Het is pas nu dat wij zien dat Franstalige ministers de moeite doen om ook de taal te begrijpen en te spreken van meer dan de helft van het land. Ga twee drie regeringen achteruit, en je hoorde ze alleen Frans praten...met een zekere minachting voor de rest van het land... Het mag eigenlijk bijna een wonder heten dat er geen echte revolte is gekomen. Toen een deel dacht steun te kunnen vinden bij de Germaanse bezetters in de oorlog, werd dat naderhand steeds en steeds weer gebruikt als middel om alle vlamingen te verwijten van Duitse sympathieën, al hoewel er in verhouding evenveel Waalse Duitsgezinden waren, ook al was het motief anders. Het Waalse legioen met Degrelle was er maar één voorbeeld van.
Het is een bizar feit dat zelfs nu nog steeds, nu we in een verenigd Europa leven, met steeds groter wordende diversiteit van talen, dat we hier nog steeds liggen ruzie te maken over enkele vierkante kilometer betwist gebied. In alles en nog wat creëert men steeds grotere entiteiten, onder het mom van beter en goedkoper te beheren, in ons landje verdeelt en splitst men lustig door, om zoveel mogelijk politiekers te binden aan de allesoverheersende partijen. De man in de straat ligt niet wakker van Brussel Halle Vilvoorde, er is een uitspraak over gedaan, er is de onwettelijkheid van vastgesteld, en nog ligt men te spartelen en te draaien om toch nog een stukje te kunnen inpalmen. Gottekens toch, sukkelaars... Zijn jullie zich echt niet bewust van het feit dat jullie voorbeeld, jullie bewust aan de kant schuiven van de wet, wel eens een nefast voorbeeld zou kunnen zijn ? Dat je bezig bent met het ondergraven van de fundamenten van het land, zijn wetten en zijn orde ?
Als je dan nog bovenop de knijper voor de gewone burger steeds vaster en vaster dichtknijpt op de neus van jan en alleman, terwijl jij zelf, meent boven de wet te staan die je zelf maakt, dan mag je niet verschieten als er steeds meer en meer weerzin ontstaat tegen de politiek.

De zon is ook weer weg.

Vanmiddag gaan we winkelen, ons netjes laten filmen door de bewakingscamera's, onze sporen vastleggen bij iedere betaling met de kaart en gelukkig zijn omdat we in een vrij land leven...

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Al kauwgommend en mopperend achter de kwamploeter zitten afgeven op die hele Waalse kliek. Als dat niet het toppunt van vrijheid is Toontje, dan weet ik het niet meer.

Maar ik deel je afschuw van Frans. Had er vroeger als verplicht vak op school een drie (3!) voor op het examen. Het had me bijna mijn diploma en wellicht mijn gehele imposante carrière gekost.