vrijdag, mei 30, 2008

Plato en anderen...

"Indien het dus iemand toekomt te liegen, dan zeker de leiders van de staat tegenover vijanden of medeburgers, met het oog op het welzijn van de staat; alle anderen moeten er zich echter van onthouden." Plato 427-347 v Chr., De Staat III, 389

Opvoeden is waarheid, zoals Ghandi onderwees is niet langer aan de orde (onbekende wijze).

De Waarheid is de dodelijkste vijand van de Leugen ( Joseph Goebbels)

Je kunt op internet een lijst vinden van 230 leugens van Bush, met het bewijs van de leugenachtigheid er bij !
En het is heus niet alleen Bush die liegt, Blair heeft er ook een hele waslijst op internet, en ochgottekes, kijk eens naar onze dagelijkse nieuwsuitzendingen om onze regering te zien liegen en ontkennen en ontwijken... (Deze zin is geldig voor AL mijn lezers, uit om het even welk land ze afkomstig zijn !)

Waarschijnlijk voelen ze zich geruggesteund door de grote wijsgeer Plato, dat zij mogen liegen, maar ze wegen dan wel onvoldoende af of dit in het belang is van het land !

Ik heb het je al gezegd, en ik zeg het je nog eens, men is bezig, volop bezig om de massa monddood te maken en over te gaan tot een steeds rechtser en steeds dictatorialere vorm van regering. (Denk nu niet dat je veilig bent met voor "linkse" partijen te stemmen, want die zijn veelal in se nog rechtser dan de anderen !) Net zoals Bush en Kerry kozijns zijn, en lid van dezelfde organisatie die streeft naar de ultieme macht, zijn ook de huidige nog drie resterende presidentkandidaten van kamerika lid van diezelfde organisatie... Ze zijn volop bezig met de vorming van een superstaat, door Canada en Mexico bij Amerika te voegen, en de oorlogen met Iran en met Venezuela staan nu al op de vaste agenda ! (Olie !) Dat beide landen voortdurend agressief optreden tegen de US is geen toeval, maar een berekend iets, en een alibi om de aanval te "verrechtvaardigen"... Net zoals men er steeds meer en meer van overtuigd raakt dat Rooseveldt Pearl Harbour als een rijpe appel aanbood aan de Japanners, zo komen er steeds meer en meer bewijzen dat 9/11 wel eens idemdito zou kunnen "gearrangeerd" zijn.
Gehoord van de man die op het vliegtuig iets niet mocht meenemen omwille van de antiterroristenwetgeving ? Die man vroeg naar die wet, en de bepalingen wat er dan wel en niet meemocht... Noch de wet noch de bepalingen bleken er te zijn ! (Hof van Strassburg)

Alles ligt weer nat buiten... Op tv zag je weer streken die getroffen waren door stortbuien en overstromingen... Ik ga niet beweren dat we er zelf schuld aan hebben, maar het is een feit dat er steeds meer en meer oppervlakte is die ondoordringbaar is voor het water ! En ik denk hier heus niet alleen aan de wegen en de bebouwing, maar vooral aan de bewerkte akkers, die door het gebruik van steeds zwaardere machines in de landbouw meer en meer dichtgedrukt zijn en ondoorlaatbaar, of op zijn minst moeilijk doorlaatbaar. Ik woon in zo'n gebied, en bij iedere fikse regenbui, zie ik het water niet meer in het veld indringen, maar er aflopen, met meename van steeds meer van de vruchtbare teelaarde. Maar bij de boeren zal het wel hun tijd duren... Als zinnige mensen dan suggereren om niet te ploegen in de richting van de afwatering, maar net tegengesteld, dan blijkt dat veel te omslachtig om je daar mee bezig te houden... Met de ruilverkaveling hebben ze dan nog de velden veel groter gemaakt, en meteen alle grachtjes die de velden afboorden dichtgemaakt, als ambetante en onderhouds intensieve dingen. Je moet maar eens hier komen wandelen of toeren in onze heuvelachtige streek na een fikse regenbui, sommige baantjes worden tien, twintig keer per jaar met een bulldozer bevrijdt van de dikke laag aarde die er op gespoeld is !
In de leemaarde zitten hier en daar keien, vooral silexknollen, en ook die zie je steeds meer meespoelen ! Dat betekent dat je daar al onder de laag teelaarde zit !
Ik overdrijf niet, ik kan je velden wijzen waar het water diepe geulen heeft getrokken, zo diep, dat je er rechtopstaand niet boven uit komt !

Gelukkig voor de boer dat de landbouw minder arbeidsintensief is geworden, maar ze zouden toch beter een deel van de vrijgekomen tijd besteden aan behoud van hun velden !

Vroeger, in de tijd van de menapiërs en de eburonen, toen ik nog jong was, konden we als kind ook genieten van de vruchten des velds zoals dat toen heette... We trokken enkele halmen tarwe af, en wreven in ons handen de nog niet volledig verharde graankorrels vrij van ongerechtigheden... Dan staken wij die greep tarwe in ons mond en begonnen verwoed te knabbelen... Als je dat voorzichtig deed, en alleen de harde delen inslikte, dan had je op den duur een soort kauwgom over, en kauwgom was toen een zeldzaam product voor ons... Nu mag je dat niet meer leren aan de kinderen, want het graan is bespoten en de gekochte kauwgom heeft allerlei soorten van smaken waar die tarwekauwgom niet kan aan tippen...
Wij passeerden zelden een veld vol rapen zonder er eens ene uit te trekken, de aarde er wat af te wrijven met onze handen en vol bijten in de sappige raap... ijskoud, en lekker als een appel.
Dat is vies opa, zo zonder wassen...
Bij het rapen van de aardappelen, werd naderhand het loof verbrand. Dat loof was meestal nog niet in en indroog, en walmde nogal. Vuur, dat was (is nog steeds) aantrekkelijk voor een kind, en dus waren wij er niet van weg te slaan. Op het open veld was er geen risiko, en wij wierpen kleine patatjes in het vuur, en haalden die er uit zodra ze begonnen te dampen met opengescheurd vel... En lekker dat dat was !
Nu zouden ze ons wellicht vertellen dat we dioxine aan het vreten waren, maar we kenden dat toen nog niet, dus was het er ook niet !
In de winter, als de kachel brandde, strooide ons moeder soms wat zout op de hete kachel, en bakte zo maar op de plaat de restjes van de aardappels van daags voordien. Deze waren droog gebakken, iets gezouten en heerlijk hete kost, dat was voor ons als snoep ! als chips of wat ze nu allemaal eten... Moeder had dan wel een hels werk om de kachel weer net te krijgen, maar dat hoorde er bij... Bij Odiel bakte Maria, zijn moeder pannekoeken op de buis van de leuvense stoof. Eerst werd de stoof netjes gekuist met Negrita stoofkuismiddel, en de eerste pannekoeken smaakten dan ook meer naar Negrita dan naar pannekoeken...
Nu zou dat allemaal onverantwoord zijn, en ongezond, en gevaarlijk en ... en... Wij gingen zonder toezicht spelen in het bos, braken takken af om sabels en bogen en pijlen te maken en katapulten (hier noemen ze dat een mikke, en bij ons was dat een schietlap), en wij vochten soms dat het haar stoof, en vijf minuten nadien zaten we weer samen te spelen... Wij kwamen thuis zo zwart als een moor van in het slijk en de aarde te spelen, in de knikkertijd kregen we onze handen haast niet meer proper, en ons moeder schuurde ons soms proper met een borstel...Ook die borstels zie je haast niet meer, dat waren borstel voor het wassen van de vuile kleren, wat in de wasmachine niet proper genoeg werd, werd nog eens met de hand en met die borstels gereinigd. Er waren er twee soorten, een harde, met houterige stekels als haren, en een zachtere, zo zacht als een veger van kokoshaar nu... Die zachte ging dus nogal eens over onze knieën om die ook eens proper te zien...
Maar wat taal ik naar de oude tijd, naast al de dingen die ons weemoedig maken, gebiedt de eerlijkheid ons om ook de slechte dingen te vermelden... Mijn broeken waren door ons ma gemaakt van oude broeken van nonkels die het wat breder hadden. Ons moeder kon zo goed naaien dat wij de naam hadden van rijk te zijn... Och, wat zit ik te dromen en je te vervelen... en toch ben ik er zeker van dat in jouw tijd er wellicht niet zo veel zal veranderen als in het mijne...Tenzij we weer de berg af gaan... dan, maar dat zou helemaal niet zo leuk zijn als onze weg steeds maar bergop....

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: