zaterdag, april 19, 2008

saturnus dag

Nu onze gechristianiseerde wereld stillekes geislamiseerd wordt, kijk ik met argwaan naar al onze oude goden en idolen....
Maandag dag van Selene de maangodin
Dinsdag de dag van Odin
Woensdag de dag van Wodan
Donderdag de dag van Donar
Vrijdag de dag van Freya ? (Hier is kans dat het de dag van Freyr betreft ook ...)
Zaterdag van saturnus
Zondag, dag van Sol Invictus (later netjes binnen geloodst in het Christelijke schema)
Januari de god Janus met de twee gezichten
Van Februari weet ik het niet, zal een heel klein godje geweest geworden zijn ? Maar Maart is van Mars, de god van de Oorlog (de meest succesrijke god, werkt nog steeds zonder ook maar één stop gekend te hebben !!!!) en zo kunnen we ook nog aan oude idolen komen, Juli van Julius Caesar, Augustus van Caesar Augustus en ga maar door, zo absurd dat de oorspronkelijke benaming van de maanden (tientallig ! in die tijd ! september de zevende, oktober de achtste, november de negende en de laatste december de tiende helemaal niet meer kloppen !)
Ik wil maar zeggen dat ondanks alles nog heel wat van het oude, bijna vergeten godendom nog steeds rond ons waart... Leuk is dat de franstaligen hun dagen wijden aan andere goden dan wij... althans gedeeltelijk, mardi is mars in plaats van ons Odin, maar 't zijn beide oorlogsgoden, Mercredi is mercurius, maar Wodan had zowat de zelfde werken onder zijn bevoegdheid, je ziet, de verschillen zijn maar miniem hé...
Het wordt nog veel leuker, zelfs het grootste feest van de katholieke wereld, Pasen, blijkt een aanpassing te zijn van het lentefeest (Eastern, Ostern, van de lentegodin ), en wordt door sommige kristelijke kerken helemaal niet als feest gesteld... (Volgens hen een terug naar de basis, volgens de anderen uit protest tegen de grote katholieke kerk ?)
Maar feit is en blijft, dat bijna al onze kerkelijke hoogdagen (zelfs onze zondag !) eigenlijk stammen uit een veelgodendom, en opgeslokt werden door de katholieke kerk om makkelijker aanvaard te worden. Deze taktiek zagen wij bv ook nog toegepast in de bekeringswerken in China, waar men Confucius plots op de lijst van de kristelijke heiligen zette... Niets nieuws onder de zon dus...
Volgens mij zou dit moeten leiden tot het besef dat het niet het vasthechten aan data of uiterlijkheden is die uiteindelijk het geloof bepaald, maar dan maakt de kerk plots een ommezwaai, en stelt die geïmporteerde feestdagen op een pied-de-stalleke, en verklaart die als verplichte feestdagen, als uiterst belangrijk... Snappe wie het snappen kan ?
Oh nee, helemaal niet moeilijk om vast te stellen, op een bepaald ogenblik stelde men plots vast dat er verschillen groeiden binnen hetzelfde geloof, en men maakte die uiterlijkheden tot echte herkenningspunten, zonder de welke men plots niet meer tot het Ware Geloof behoorde... met andere woorden de tactische maatregelen werden plots geloofspunten.
En weet je, vroeger, toen we dat allemaal niet wisten, was het véél gemakkelijker ! We moesten niet nadenken, we volgden de regeltjes, net als iedereen, slaafs en uit gewoonte. We werden met banvloeken gewezen op het risico van het afwijken van... en liepen gewoon mee met de grote hoop.
En dan kwam plots het concilie, en de kerk daverde op haar grondvesten.
De kerk wilde terug naar haar roots en naar de basis.
De massa juichte dit toe !
Nadien poogden de volgende pausen dit een beetje terug te draaien, en er kwamen zelfs afscheuringen van mensen die het oude vertrouwde geloof met zijn vaste regeltjes niet kwijt wilden...
Was dat concilie wel een goede zaak ?
Ik meen van wel, maar er gebeurde te veel in een te korte tijd, zodat de kerk niet alleen daverde op haar grondvesten, maar zelfs van haar voetstuk viel.
Ik las ooit een boek over de zevenslaper... Ooit waren er zeven heiligen die na een slaap van eeuwen terug opdoken, en daar hun heilige naam aan dankten... Eén van die heiligen komt in het boek terug, nog eens tot leven... Hij stelt vast dat de mis eindelijk in de volkstaal is (het latijn) en al dergelijke dingen meer... In feite was het boek een grote vraag naar de plotse veranderingen. Heel leuk geschreven, maar met een heel diepe ondergrond.
Dat is wat er in werkelijkheid ook is gebeurd als naweeën van dat concilie...
Ik sprak met een oud tante nonneke van Anny, en het mensje had nog nooit de bijbel gelezen...Dat was in het kloosterleven geen onderdeel van de opgelegde literatuur, meer, het was helemaal niet toegelaten ! Zij geloofde dat de protestantse bijbel heel verschillend was van de katholieke, en ik heb haar waarschijnlijk een schok bezorgd toen ik haar een bijbel toonde waar alle kerken aan samengewerkt hadden ! (nu ja, alle kerken?)
Zij was nog een reliek van het geloof van voor het concilie, heel gelukkig met het vaste stramien, heel gelukkig met het gedachtenloos navolgen.
Ik denk niet dat de meerderheid van de mensheid al klaar was om zelf, zijn eigen reglementen op te maken binnen de uitgezette krijtlijnen van het concilie. En in plaats van een revival kwam er alras een diepe val van het geloof...
Onze oude pastoor, de brave Georges, was ook wat bang om die nieuwe manier van denken na te volgen en te verkondigen... Het was ook niet makkelijk om plots niet alleen te geloven, maar ook er nog bij na te denken.
Toch lijkt het mij gemakkelijk.
En je kunt nu rustig alle geloven bijeen voegen, zonder ergens mee te botsen ! Want in feite vertellen ze in se allemaal hetzelfde ! Ze vertellen het wel allemaal binnen hun tijdsgeest, maar wat ze zeggen is uiteindelijk net hetzelfde wat ook de moraalfilosofen vertellen, maar dan in het licht van het leven na de dood. Moraalfilosofen houden je voor dat je goed en braaf moet leven omdat dat de enige manier is waarop een maatschappij kan leven, de gelovigen, van welk merk dan ook, geloven dat ook, maar hebben een beloning voor ogen.
Ik weet wel dat er uitwassen zijn, maar die zijn er overal ! De kamikazes in Japan, de martelaren die zichzelf opblazen in de islam, de dominee Paisley in het moderne protestantisme, en noem maar op ... Ghandi was geen moraalfilosoof, geen kristen, geen islam, maar hij paste op een verbluffende wijze de kracht van de overtuiging toe om te groeien naar een betere maatschappij. Voor mij is dat een Heilige, met hoofdletter ! Iemand die het algemeen welzijn boven alles stelt.Dat is volgens mij het echte geloof ! Ik meen dan ook dat er geen enkele echte tegenstelling is of kan zijn tussen welke overtuiging dan ook, als het een eerlijke overtuiging is naar een goede samenleving ! Het is ook het moeilijkste wat er is ! Het is het zichzelf wegcijferen voor de anderen. Niet om goed te doen, nee, om tot een betere samenleving te komen. Het is ook geen Goed doen, het is Samen leven. Ultiem.
Moeilijk !
Dat is wat volgens mij het concilie ook wilde stellen, dat is ook waarom plots de kerk de deuren opengooide, ook naar andere religies... maar helaas niet iedere leider was even groot om dit ultieme doel niet alleen na te streven, maar ook zichzelf weg te cijferen naar dit doel.
Misschien omdat men ook zag dat de samenleving dit nog niet aan kan?

Jongens, wat gaan we weer diep !
Remmen dicht.
ander onderwerp...
Het veld voor mijn deur is vannacht (jaja!) omgereden ! Alles ligt er nu opengetrokken en verscheurd bij... De skeletten van de planten liggen nu scheef en schots op de aardkluiten. De vette zware leemgrond houd nog alles bijeen, hoe zeer ze ook dooreen geschokt werden door het zware machine.
Zo zou de grond eindelijk kunnen drogen...maar ze voorspellen alweer regen... en minder warmte dan ze enkele dagen geleden nog voorspelden.
Het is en blijft een moeizame lente. Hopelijk krijgen we nadien een warme zomer, laat dan de onheilsprofeten maar zeveren over opwarming... van mij mag het best wat warmer dan nu !
Mijn zicht wordt nu en dan onderbroken door vuile ventjes.
Blijkbaar is er weer een MoutainBikeParcours uitgestippeld langs mijn deur.
Zwart, bemodderd, met grauwe gezichten van vermoeidheid snorren ze hier voorbij. Aan de stemmen vermoed ik dat er zelfs vrouwen tussen zitten...maar aan 't model of de outfit zie je dat niet . Ook niet aan de fiets ! Vroeger was het ondenkbaar dat een vrouw en een pastoor op een "mannenfiets" zouden rijden...
Nu zie je nog wat kleur, maar sommige ritten gebeuren ook in gietende regen en massa's modder, dan zie je niet eens of ze al dan niet kleren aan hebben. Er zou rustig een nudist kunnen tussen zitten, geen men zou het na enkele kilometers nog zien. (Een ideetje voor Blankenberge ?)
Er is nog een sport waar je de mensen zo ziet, moddervoetbal, moddercatch en dergelijke.
Ik denk eens aan hun thuiskomst... Hoe zouden ze ontvangen worden? Moeten ze eerst alles uit doen in de garage ?
Of zie je dan een scène zoals ik ooit bij de buren zag toen ik nog in de stationstraat in Oudenaarde woonde ???
Leon, den docteur, den arrondissementscommisaris en ik hadden een heel stuk van de parochie van Oudenaarde afgedweild op de jaarlijkse schooitocht voor de kerk. Overal hadden we niet alleen geld maar vooral ook druppels, bier, van alle merken en alle maten genuttigd... We waren wat je noemt "proper"...
We hadden het slotakkoord van den dag genomen bij de arrondissementscommisaris, en dan de straat over, naar bed... Plots hoorden we naast de deur, bij Leon lawijt... Wij keken door het bovenraam naar de bron van het lawaai... het koerke van Leon...
Wat was er gebeurd ? Toen Leon thuiskwam, bleek dat de wc verstopt zat. Leon had, zat als een dragonder, de beerput opengemaakt om er eens in te kijken, en was er voorover in gesukkeld. Wij zagen hem staan heel bestront, één grote stront zo je wilt...
En we hoorden zijn vrouw ! Dat was het lawaai.
Plots zagen we ze in beweging komen, driftig heen en weer, en plots zagen we haar met de tuinslang Leon af spuiten, op zijn koertje, putje winter, 't vroor dat het kraakte...
Leon stond lijdzaam onder de ijskoude douche, en zij maar lamenteren...
't Moet toch zijn dat alcool gaven heeft, want Leon is niet ziek geweest (of hij durfde niet ?)...
's Anderendaags moesten we onze schooitocht verder zetten, maar die dag met een man minder...

Ik ga stoppen... Leon en zijn vrouw zij er alle twee al lang niet meer, alleen de herinneringen resten ons... en echt niet alleen strontherinneringen !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: