zondag, april 20, 2008

het werkt !!!

Iedereen heeft wel eens gehoord: de dienen heeft een mollepootje in zijn zak !
Maar ik ken niemand die daadwerkelijk een mollepootje in zijn zak heeft. Jij wel ?
Dat mollepootje zou de ultieme geluksbrenger moeten zijn !
Sommigen spreken van een konijnepootje, maar daar breek je bij wijze van spreken de benen over, en het is te groot en te onhandig om bij je te hebben...
Anderen houden het bij een klavertje vier, maar sinds je die dingen kunt zaaien, heeft de waarde daarvan ook niet veel meer te betekenen. (Echt waar ! Er bestaat een variëteit die je kunt zaaien, en waarvan het merendeel van de nakomelingen klavertjes vier geven !)
Dus rest alleen nog het mollepootje of van die obscure amuletten die je moet kopen (wat helemaal geen geluk is !)
Maar zoals gezegd... niemand heeft ooit een mollepootje gezien in iemands beurs.
Ik heb we al mollen gezien, veel zelfs, en die hebben allemaal pootjes, maar ik heb er nooit aangedacht er een pootje af te doen... Jij wel ?
Toch zijn ze er !
Ik heb er eentje gekregen !
Als het geluk nu niet met mij is... !
Ik heb in ieder geval al drie juiste op de lotto ! Het begint al te werken !
Ik kwam toevallig in aanraking met een mollenjager ! Iemand die wijd en zijd in zijn streek bekend is als de beste mollenjager ook ! Mol in de pelouse, hij pakt ze !
Maar wat wellicht niemand weet, hij ontdoet zijn slachtoffertjes ook van de pootjes ! Alleen het handje als ik het zo mag noemen, en die legt hij zorgvuldig te drogen. Ik heb kunnen kiezen uit een hele plasticzak halfvol pootjes.
Ik vond het bizar ! Zelf had hij een pootje bij, zijn madam ook en zijn dochter ook...
Ik heb er nu dus ook een.
Eerder als curiosum dan als wat anders, maar toch... hoop doet leven hé !
Het is net een minuscuul mensenhandje, met lange scherpe nagels. Wellicht is het die gelijkenis die de legende heeft doen ontstaan ?
Maar hoe is die man ooit op het idee gekomen om die handjes af te snijden en te sparen?
Ik kende hem al langer, maar wist niet van die mollenvangst af. Het was ter sprake gekomen omdat er weer mollen huisgehouden hadden in de tuin van tanteke, en hij had zelf aangeboden ze te vangen. Zo maar, als vriendendienst. 's Anderendaags had hij drie mollen gevangen !
Hij heeft ook een overeenkomst met mensen van de brandweer. Als die opgeroepen worden om de wespen uit te roeien in en tegen de woningen van de mensen, dan krijgt hij de uitgehaalde nesten. In die raten zitten dan poppen en maden die nog wesp moeten worden. Hij legt die in zijn frigo, en gebruikt die dingen om mee te gaan vissen. Ik ken niemand die meer forellen vangt dan hij, wellicht is dat één van zijn geheimen? Hij toonde mij vorig jaar zo'n raat, en een onderkoelde jonge wesp kroop uit een gaatje, hij nam het beestje vast en wees er op dat de angel zelfs dan al scherp en gevaarlijk was. "Die is al te ver om te vissen, " en hij kneep het beestje dood tussen zijn vingers, "deze, "hij haalde een mooie witte pop uit"deze is perfect" en hij wees hoe en waar hij het beestje aan de haak stak om goed vast te zitten. Deze poppen zijn sneeuwwit, véél witter dan de maden die je kunt kopen, vandaar wellicht dat ze beter aas zijn ?
Deze man is aan de natuur gebonden, hij observeert bijna onbewust. Hij weet, zonder echt te kijken alle nesten in zijn grote tuin zitten, hij kent alle knepen om wat dan ook te strikken, te lokken of net buiten te houden, gewoon op basis van een lange ervaring en een intens observeren van alles en iedereen. Moest die man willen, hij had iedere dag wild konijn op tafel, maar hij ziet die beestjes veel te graag om ze dood te doen, maar hij houd ze wel buiten zijn tuin, onder meer met het planten van bepaalde kruiden (hij vertelt me niet welke)...
Het is een rare kerel, maar een toffe vriend ! Hij vertelde me al een en ander over zijn truuken om te gaan vissen met succes... Ik kan ze zelfs niet eens toepassen, ik kan het vele zware voorbereidende werk niet aan, en heb niet de luxe om 100 meter van mijn huis in mijn tuin bepaalde beestjes te kweken... (Mijn tuin is piepklein). Maar hij doet dat wel, het is een echte fanaat in alle zijn liefhebberijen. Toch doet hij niet mee aan wedstrijden... Maar als er ene stoeft er op, dan gaat hij de volgende keer vlak bij die stoefer gaan zitten, en vangt rustig drie keer zoveel als die man... Rare kerel.
Maar ik heb nu dus het geluk aan mijn kant.
.... als het werkt....

Ik ga stoppen, 't is zondag en we gaan rommelmarkten.
Tot de volgende keer ?

Geen opmerkingen: