dinsdag, april 08, 2008

Het grote avonduur

Door mijn rugpijn is mijn avond veelal heel beperkt, en valt het doek bij het einde van het "fujeton" van Anny, "Familie"... een soap zoals alle soapen, waar je met een waarschijnlijkheidskans van 99,9% kunt zeggen hoe alles zal verlopen...
En daarover wil ik het eens hebben, de tv... de zagekast bij uitstek !
Vroeger keken wij bijna voortdurend naar de Nederlandse zenders, want op de Belgische kwamen alleen herhalingen of truttige programma's die het zo nodig vonden ons, na een lange werkdag, nog eens op te voeden, nog eens les te geven, nog eens levens-verrijkend te zijn, waar we in feite smachtten naar wat ontspanning, naar wat rust en wat lachen na een zware dag... Door het concurrentiesysteem van de zenders in nederland onderling, waren er daar veel meer leuke ontspannende dingen dan bij onze opvoedende staatszender...
En toen kwam VTM ! En plots hadden wij ontspanning op ons eigen tv-netten ! De kijkcijfers van de staatszender (die al niet hoog waren!) donderden van hun stelling, en haastje, haastje schakelden zij over naar een zware concurrentieslag, en brachten (eindelijk!) ook wat plezante dinges... En na een wijle werd er een evenwicht bereikt...
Of nee ? Waarschijnlijk zijn ze onderling overeengekomen om mekaar geen pijn meer te doen, en beiden zo wat rustiger te werken... Alleen nu en dan schijnbaar elkaar aanvallend, maar steeds meer met lof of de ander sprekend werd de kijker alras gewaar dat er van concurrentie niet echt sprake meer was.... En we zaten weer in het oude straatje, eigenlijk een nieuw, maar met hetzelfde effect... Verveling troef !
Wat is er gebeurd ?
Niet veel, ze hebben alles gezet op rustig voortkabbelen... en de succesprogramma's worden voortaan herhaald en herhaald en herhaald en herhaald (ik stop hier maar zij nog lang niet ! Er zijn programma's waar we ondertussen rustig kunnen soufleren en de teksten van de spelers voor zeggen...)
De grootststststste ramp is nog wel dat zij adepten hebben, wereldwijd ! Het is zelfs niet meer na te speuren wie de uitvinder van dit systeem is, zij of een of ander buitenlandse zender, maar feit is dat ze het nu allemaal en voortdurend toepassen ! Om het even welke zender je nu bekijkt, als je het enkele maanden volhoud, merk je tot je ontzetting dat je ook daar weer zit te kijken naar dingen die ja al lang hebt gezien !
Nu is er eindelijk een vernieuwing gekomen !
Oef ! zul je zeggen !
Juich echter niet te vroeg ! Oh sukkel !
Als je een heel stuk meer betaalt, dan krijg je uitbreiding aan je kijkersmogelijkheden, en dan verkrijg je (Hoezee! Hoezee ! ) het recht om de oude uitzending nog maar eens te bekijken ! Dat was nu eens echt iets waar op we zaten te wachten !!! Je hebt nu de mogelijkheid om een persoonlijk rekord te breken ! In plaats van voor de 543° keer de Kampioenen te zien, kun je nu onbeperkt een gooi doen naar de duizend keer ! Van een verrijking gesproken !
Wellicht heeft men deze mogelijkheid toevallig ontdekt bij het vijftig jaar bestaan van onze onvolprezen staatszender ! In dat jaar zijn ze er in geslaagd alle succes (?) reeksen dan ok weer 50 keer her uit te zenden... Pastoor Munte was niet meer van het scherm weg te slaan !
Met wat geluk kon je Frank Aendenboom op één uur zien evolueren van mooie jongeling tot komieke opa... De mogelijkheden waren onuitputtelijk !
...................en vervelend.............................
Vroeger was er voor ons nog een uitweg op de Nederlandse zenders, maar daar hebben zij zich aangesloten bij het verbond van de slapende zenders, zodat niets, maar dan ook niets nog wat soelaas biedt voor de kijker...
Ik keek vroeger naar Flogg it op BBC, waar je antiek en quasi-antiek zag schatten en zag verkopen op de veiling, maar nadat je dezelfde vaas twaalf keer hebt zien veilen is ook daar het aardige van af.
Het enige waar je er zeker van bent dat je nog iets nieuws ziet is de nieuwsuitzending ! Maar de verschillen zijn miniem, en mij is verteld dat men bezig is te onderzoeken of ze ook daar niet kunnen overgaan tot een systeem van heruitzenden... Als ze een bomaanslag melden, dan kun je toch rustig dezelfde beelden voorschotelen, en alleen de naam van de stad en het aantal slachtoffers aanpassen? Geen mens die het zou zien. Ook voor het weerbericht zijn er op die manier leuke mogelijkheden, en men zou het zelfs origineler kunnen maken dan het oorspronkelijke, het weerbericht van morgen door X, dat van overmorgen daar Y en de rest van de komende week door Y... Geef toe, dat zou een enige afwisseling zijn in het steeds zelfde slechte weer ?

Maar ik moet oppassen dat ik die vroede (in de twee betekenissen) heren niet op ideeën breng.

En nu ben ik ook nog verslaafd geworden aan de tv ! Ik probeer nu de uitzendingen vooraf te bekijken ! Ik struin de boekjes af op welke zender ze nu één of een paar dagen voor zijn op de uitzending van die of die soap, en dan kan ik Anny ambeteren door haar steevast het plezier te vergallen van het kijken. (Nee, dat is fantasie, maar kijk maar eens goed, van sommige programma's kun je dat zonder problemen doen, en als een pc hebt (en anders kun je dit niet lezen!), dan heb je ook de mogelijkheid om via Joost of een ander programma te gaan surfen op de tv-zenders van all over the World ! En dan kun je alle fujetons op voorhand bekijken, weliswaar zonder onderschriften, en soms in het servokroatisch, maar dat is voor interlocktuelen zoals wij zijn geen probleem...)

Ik heb al wandelend door het net (het internet) plots een site gevonden waar ze met foto's en al, en met uitleg door een ex-medewerker, tonen hoe ze bezig zijn met het oprichten en inrichten van concentratiekampen in de USA... Wat nog erger lijkt, is dat je daar ook miljoenen plastic doodskisten gestapeld ziet liggen. De regering zegt dat dit een maatregel is tegen dat er ooit een biologische oorlog of aanslag mocht plaatsvinden... Volgens de insider gaat het hier echter over een inrichting opgezet door de Nieuwe Wereld Orde... Als dat opzoekt, dan krijg je honderden sites die je de meest verschrikkelijke scenario's voorschotelen... Op wat ernstige sites lijken en ook op sites die mij lijken opgesteld door godsdienstfanaten, en alles binden aan het eindevangelie van Johannes... Bizar, maar die doodskisten zijn er, en blijken zelfs te zien te zijn op Google Earth.
En let op, het is geen Amerikaans onderonsje, het loopt heel de wereld rond. Ik krijg de kriebels als ik het allemaal lees, en soms heb ik het gevoel dat Hitler maar een kleine jongen was bij wat die daar allemaal schijnen te stellen... Ook daar predikt men het uitroeien van rassen en soorten van mensen, en om maar een grote groep te noemen, de christenen (welke sekte dan ook) moeten er van tussen... Je krijgt een déja-vue gevoel als je dat leest... Alleen, ik weet niet of dat echt te geloven is. Aan de andere kant, we geloofden ook niet wat er in Mein Kampf stond hé !
Heb jij dat ook al eens bekeken ? Wat is uw gedacht daarvan ?
Voel jij je ook niet meer op je gemak?
Ik ga stoppen, ik wil je de tijd laten om eens te gaan rondkijken op die bizarre dingen (ze zijn ook in het nederlands te vinden)...en laat dan eens horen wat jij er van denkt ?
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: