zaterdag, april 26, 2008

Gezondheid = geen mode ???

Waarschijnlijk lees ik téveel !
Wat ik nu las zal menig mens doodongelukkig maken, maar wat moet, dat moet !
Ongetwijfeld zul je wel weten dat ozon ongezond is, en één van de vele vervuilingen die ons teisteren is toch wel de ozon zeker !
Nu heeft men vastgesteld (wie doet toch al die onderzoeken, of beter, wie komt op het idee dergelijke dingen te onderzoeken???) dat er een methode is om minder ozon binnen te krijgen bij iedere haal lucht !
Let op, je zult het niet geloven, maar het is bloedserieus !!! Vet haar ! Gewoon, als je haar vet is gaat het verbinding aan met de moleculen ozon, en al wat daar blijft hangen, adem je niet in !
Dus: Adem gezond, heb vet haar !
Het lijkt wel of de gezondheid in opstand komt tegen de mode, je mag niet meer in de zon liggen om te bruinen, en nu moet je met een smoutkop gaan rondlopen ook !
Wees gezond, loop smerig !
Let op, dat is niet zo maar dat ik dat zeg ! Men heeft ook al aangetoond dat er veel minder schadelijke beestjes voorkomen op de huid van de groezelige zigeunerkindjes, dan op de proper gewassen smoeltjes van onze rakkertjes !
Kortom: als ik er niet uitzie, dan zie ik er goed uit !

Groot nieuws !
Op de rommelmarkt heb ik een boek (jajaja) gekocht voor de som van een hele halve euro, een woordenboek ! Maar: een woordenboek van de Zuid Nederlandse woorden ! Ik wist niet dat het bestond, maar het is er ! en het staat vol woorden die ik regelmatig gebruik, en waarvan jullie denken: Waar haalt ie het ???? Nu kan ik mij dus verdedigen met een woordenboek, en nog veel veeeel ,veeeeeel meer lekker vlaams schrijven ! (Mochten mijn nederlandse lezers zich soms blindstaren op een of ander woord, steeds bereid tot een woordje uitleg, dames en heren !)

Het was Rommelmarkt in Leupegem, ik heb de helft niet gedaan, veels te groot, maar het was heerlijk weer, en we zitten hier nu alletwee kreeft te zijn.

Ik zit wat te blâren in mijn nieuw woordenboek, en jongejonge, wat een weelde aan woorden zal ik kunnen gebruiken ! 't Is bijna een dialecticum, maar dan allemaal een beetje netjes, ik zeg wel een beetje, want ik lees over brol, kloten, klotteke vet en noem maar op, heerlijk, heerlijk... Bovendien zie ik dat dees woorden niet zo maar alleen dialect zijn, maar je vindt ze in boeken van gedegen schrijvers, ik lees Claes, Boon, Walschap... en ik bekeek nog maar her en der een woordeke. Tenemaal is het al correct dat ik schrijf !
God, wat hebben we toch een heerlijke taal ! Het is geen wonder dat de Van Daele een Dikke is geworden, zelfs zo dik dat hij in stukken en brokken is uiteen gevallen, en dan staan die echte zuiver zuidnederlandse woorden er nog niet eens (allemaal) in... !
En geef toe, het is vooral de vrijheid die ik me toe eigen, die de taal zo zeemzoet maakt ! Stel je voor dat je Gezelle zou omzetten in een zuiver abn... 't zou maar de helft zo schoon meer zijn ! Het krinkelende, winkelende waterding zou niet meer krinkelwinkel doen, en zou plots een net zwart pakje aan hebben... en plots zou een schelm een bij gevangen hebben in plaats van een schalkaard had een bie gevaân... Nee, geef mij maar die soepelheid om de taal kleur te geven ! En hier in Vlaanderen zitten wij veel rijker dan hele stukken van Nederland (er zijn ook gedeelten waar ze een echt warm dialect hebben, met heel wat woorden die niet in Van daele staan, gelukkig maar !), maar heel Vlaanderen heeft in feite bijna twee vocabulaires ! een vlaamse en een nederlandse ! En we mogen en kunnen die twee zo maar door elkaar zwieren, zonder veel te moeten nadenken over "mag dat wel"...
Maar helaas is er toch nog veel wat niet mag volgens de taaltuinier... Maar ik heb niet zo veel op van die regelmentenventjes, we leven in een streek waar iedereen wat baas is in zijn eigen voortuintje ! Dat is historisch, we zijn hier zo vaak bezet geweest, door de spanjaarden, de fransen, de duitsers, de oostenrijkers, de bourgondiërs en noem maar op, dat wij op een bepaald moment regeerder maar regeerder hebben gelaten, en nog alleen leven op onze manier in ons huis... Dat zal ook wel de reden zijn van het feit dat we geboren zijn met een baksteen in onze buik ! Dat is gewoon onze manier om te leven op ons persoonlijke stukje grond ! De engelsman zegt dat his home is his castle, maar ons huizekotje, dat is ons vaderland, en daar zijn WIJ baas.
Het is een soortement strijd naar onafhankelijkheid, ieder op zich !

Vandaar, als ik op MIJNE kwampjoeter, in MIJN huis zit te bloggen, dan mag ik dat doen in mijn taal, mijn gepersonaliseerde taal, de taal waarmee ik gebekt ben. Na ! En gij nu !

't Ga vandage maar een klein blogsje zijn, 'k ben moe getrampeld op de rommelmarkt, en nu ga ik mij wat afleggen en eens goe noenstonden...
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: