maandag, april 28, 2008

en weer een UBUNTU !!!

Waar je bij Windows jaaaaaren moet wachten om een nieuwe en betere (?) versie te krijgen, komt er bij Ubuntu om de zes maand een nieuwe versie, telkens met aanpassingen en verbeteringen... Bij Windows kreeg je na XP een hééééééél lange wachttijd, dan een Vista, die zo slecht lijkt dat er stemmen opgaan om terug naar XP te keren, stemmen van de Windowsontwerpers zelf !
Bovendien kost iedere versie je dan ook nog stukken van mensen, en Ubuntu is gratis...
Gisteren heb ik, als bleu, als leek, zelf en zonder begeleiding mijn Ubuntu verhoogd in versie... Ik moet toegeven, helemaal gerust was ik niet, maar ik heb amper een keer of 5 ja moeten klikken...en de klus was geklaard... Ik was wel een uur of twee, drie bezig, maar nu is mijn kwampjoeterke weer uitgerust met je het van het !
Toch zit ook ik nog met een stuk windows op mijne pc... er is één van de banken die met niets anders wil en kan werken... ik heb al zeker twintig mails en telefoons naar die kluivers gezonden, maar ze vinden geen oplossing. Sukkelaars !
Het leuke is dat het een bank is die reclame maakt met zijn beveiligingen... en die dan doodleuk werkt met de grootste zeef, het meest lekke systeem van heel de computerwereld...Tof !Echt tof!

Bovendien moet je, als je van XP naar Vista overschakelt, toch weer een en ander leren om er mee te werken... Ik heb die problemen nooit met ubuntu, door de aanpassingen om de zes maand, en de vele tussentijdse aanpassingen en correcties, gaat alles heel geleidelijk en zonder sprongen... Hier zit een fan, een enthousiaste freak van Ubuntu !

Vannacht heeft het gedonderd, nu ja, het was gisteren ook heel plots heel warm, en dan krijg je dat als toetje... Anny het bed uit en alle stekkers uittrekken die uit kunnen... en vanmorgen weer in stoppen... de donder was -gelukkig maar- niet dichtbij gekomen. Maar waar het zat, daar zal het wellicht niet om te lachen geweest zijn, want het robbelde nogal !

Terwijl ik ubuntu aan het upgraden was, hield ik mij onledig met het lezen in mijn nieuwe woordenboek... Het leuke is dat er heel wat woorden in staan, waarvan ik dacht dat het echtig en techtig alleen in het dialect thuishoorde, maar die dank zij een begenadigd schrijvelaar verheven zijn tot literatureluurvorm... Ik amuseer me kostelijk !
Gisteren in Deinze zag ik toevallig het reclamebord van een winkel, maar ik zag het eerst niet volledig, en ik dacht dat het een schoenwinkel was, maar het was een pralinewinkel... Leonadidas, je weet wel, met roomcrème gevulde turnpantoffels.... Ik zat in mijn eigen te lachen met die heerlijke mis-lezing... ik denk dat ik dat nooit meer anders zal lezen dan leonadidas....

Deinze... Anny had gelezen dat het rommelmarkt was, maar niet gezien dat het de zaterdag was ipv de zondag...we hebben dus een ritje voor niets gedaan, maar hebben toch wat gewandeld door het toch wel mooie Deinze. Dan een terrasje gedaan, en weer naar huis toe, vandaar dat ik tijd genoeg had om ubuntu te installeren....

Het was heerlijk weer ! Warm en zonnig ! Mijne kop is verbrand, ik ga moeten beginnen een muts dragen als de zon schijnt ! Het haar op mijn bolleke staat tegenwoordig te dun om de zon te weren !

Nu is het weer droog, maar vannacht heeft het goed geregend! Nu kan dat niet meer zo veel kwaad, de meeste velden zijn ondertussen bewerkt en beplant of bezaaid. Niet hier voor mijn raam, het is opengetrokken, bebeerd, en ligt nu wellicht te wachten op de zoveelste huurder... Het enorme veld is eigendom van het ploegenbedrijf hier in de straat, en die verhuurt het veld iedere keer per teelt... Slimme baas, anders krijg je een boer niet zo makkelijk terug van je grond af ! Blijkbaar heeft hij hét gaatje in de beschermende wet gevonden !
Hopelijk zetten ze er weer geen maïs... (In het Oostends tusschentarwe - van Turkse tarwe, ook al komt het uit Kamerika !) Als dat voor mijn deur staat, dan ben ik mijn eindeloze einder kwijt. Klinkt bizar: eindeloze einder ...

De herfststijloos staat weer met zijn wilde massa bladeren boven alle andere plantjes uit te torenen, en plots zal ik weer vaststellen dat op een of andere manier die plant weer verdwenen lijkt, weg van de aardkloot... en op het moment dat alles naar de herfst zal neigen zullen daar dan plots de krokusvormige bloemen prijken... Rare plant. Onder mijn notelaar heb ik ooit een gecultiveerde vorm van de geledovenetel gezet, een klein summier plantje, mooi met zijn bezilverde bladeren... Dat is enkele jaren geleden, en nu staat heel dat plein vol met die dovenetel. Het is mooi, en je moet amper nog kruid trekken, bijna alles zit er onder. Toch lijkt het de andere planten niet echt te verdrummen, ieder jaar komen de andere planten er boven piepen. Ieder jaar heb ik zorgen of mijn winterharde begonia's er wel zullen komen, en iedere keer als ik ze niet meer verwacht, staan ze er plots. Ook de fuchsia's komen wat traag op gang, maar dan staan ze er plots met zeeën van bloemen. Ik herleef ! de aarde wordt weer groen !

Dit jaar was er weer mussentelling ! Ze willen ons wijsmaken dat die beestjes aan het verdwijnen zijn ! Moeten ze eens komen kijken naar mijn kiekenskot ! Iedere winter is dat het slaapkwartier van de mussen en heggemussen ! Als we dan het kot binnenkomen is het een geroefel en gedrum om door het inloopgat met zijn allen in eens buiten te vliegen... Ik heb gezien dat de staartmees hier nog steeds rondwareert ! Ik zag hem van onder mijn jucca komen ! Ik weet niet wat voor nest een staartmees maakt, ik zal het eens moeten opzoeken in mijn boeken... Het is een prachtig vogeltje ! Blij dat het mijn tuin verrijkt !

Ik heb je al verteld van de prachtige boeken over vogels die ik kocht op de rommelmarkt... Niet alleen vind ik daar vermeldingen van vogels die jammer genoeg ondertussen uitgestorven zijn, maar ik lees er ook, tot mijn grote verwondering, dat men indertijd ook vogels zoals meesjes in volières hield, en met succes kweekte ! Er is al een en ander veranderd in de wereld !
Nu zit men her en der te sakkeren op de halsbandparkieten, die stilaan tot onze eigen fauna gaan behoren, in die tijd probeerde men bijna alle vogelsoorten uit te zetten ! De groene jongens van die tijd zouden nogal vechten met de groenen van nu !
Nu, ik herinner mij dat de groenen (de huidige) de vogelliefhebbers en vooral aviflora van Brussel ervan beschuldigden dat zij er de oorzaak van waren dat er nu halsbandparkieten rondvliegen, zij hadden de vogels laten ontsnappen.... Ik las vroeger, in een tijdschrift van de vogelliefhebbers dat het de natuurvrienden waren die in het raam van een experiment geprobeerd hadden om diverse exoten te wennen aan ons klimaat...waaronder de halsbandparkieten...
Nu wat de waarheid is, is niet echt meer te achterhalen, wellicht zullen er én vogels ontsnapt zijn, én vogels bewust uitgezet zijn, met goeie bedoelingen... Ze zijn er nu, en ze behoren stilaan tot onze eigen fauna...
Of dat zo erg is ??? Toch niet die vogels, er zijn ergere beestjes die hier ingevoerd zijn, in de insectenwereld bv de coloradokever en dergelijke... Ook sommige planten behoren tot de gevaarlijke soorten, denk aan de miserie die er is in Australië met de Opuntiacactus ! (om van de konijnen te zwijgen...) Ook hier zijn er heel wat planten die hier niet horen van nature, en sommige woekeren ook nogal !(denk aan de waterplanten die verstikkend groeien)
Persoonlijk vind ik het véél erger dat er hier weer vossen zitten (en volgens mij zijn die OOK ingevoerd !)... Het grote gevaar van die vossen is dat zij stilaan de onbedreigde top vormen van de fauna ! Zij hebben geen natuurlijke vijanden meer ! Het is net als de woekergroei van kraaiachtigen, die bovendien veel van onze zangvogeltjes bedreigen. Heel onze fauna is scheefgetrokken, en door de manier van leven van het grootste aantal, de mens, niet meer te herstellen tot een vorm van evenwicht. Jammer, maar het is zo ! Dus moet ook de mens, als eind van de fauna de zaak pogen te controleren... Desnoods door het afschieten van soorten die dreigen te talrijk te worden en de andere soorten bedreigen. Uiteraard moet dit zeer streng gecontroleerd gebeuren, maar wat nu is, dat loopt regelrecht naar de catastrofe toe !

Dat allemaal is het waarvoor wij moeten oppassen, en waardoor wij de gebieden die nog niet aangetast, of nog niet te veel aangetast zijn, moeten koesteren ! Daarvoor is het dat wij niet alleen werk moeten uitvoeren naar de arme landen, maar hen ook onze ervaringen meegeven, om niet dezelfde fouten te maken, om niet eveneens de natuur volledig te ontwrichten in die landen ! Heel wat anders dus dan wat ze nu, zelfs met steun van de Kyoto-normen plannen !

Hoog tijd dat we meer en meer investeren in de natuur! Dat hoeft niet negatief te werken ! Laten we gewoon beginnen met voor alles wat we maken, ook eens te kijken hoe we het ook weer weg kunnen krijgen ! Dat zou al een hele verandering geven !

Ik ga er niet blijven over doordrammen, maar weet je, ik heb heimwee...heimwee naar de wereld van mijn jeugd...heimwee naar de plassen met salamanders, naar de koeienputten waar we watervlooien gingen scheppen met een netje gemaakt van een kapotte nylonkous van ons moeder... Heimwee naar de weiden waren we uren aan één stuk bezig waren met het uitsteken van de boterbloemen... Heimwee naar de korenbloemen in het graan... Heimwee naar de bossen waar je mocht een tak afsnijden om een katapult te maken... Heimwee naar de put waar we gingen zwemmen, en waar we als we er uit kwamen precies grijze kousen aanhadden van de modder... Heimwee naar een wereld waar je nog gerust een grassprietje kon aftrekken en het zachte zoete eindje opknabbelen... waar je nog in een boom kon en mocht kruipen...waar zwemmen in de vaart niet dodelijk was van de vervuiling...
Hebben wij nu echt gewonnen in vooruitgang ? Of was dat ten koste van de toekomst ?

Ik zie nog de bokaal met stekelbaarsjes staan... Nu moet je zoeken om nog een stekelbaars te vinden... In de lak (het meer!) zaten soms honderden kinderen, allemaal te vissen in een onuitputtelijke zee van miljarden stekelingskes !

Waar is dat allemaal naar toe ? Het is geen wonder dat onze kleinkinderen heel anders opgroeien dan wij deden, wij hebben hun wereld veranderd !

Ik geloof niet in het fanatisme van de groenen en gaia en consorten, maar we moeten toegeven dat ze ons wakker hebben geschud, en samen kunnen we misschien proberen om alsnog het tij te keren, zachtjes aan, dan breekt het lijntje niet...

Ik ga stoppen, mijn linde wordt groener en groener...
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: