maandag, maart 03, 2008

zijne doorluchtige hoogheid

Tju
Weer geen chance !
Je moet toegeven, hij heeft er tenminste iets aan gedaan om werkelijk door-luchtig te worden !
Hij, als boven-gewoon-menselijk dinges zo maar naar het front verwezen worden, in een laatste poging toch nog door-luchtig te worden, en ze schieten er toch wel neven zeker ! Nu zie je er nog geen lucht door, en blijft het een onhebbelijk rotverwend prinsje die niet weet hoe het zich moet gedragen. Eén positief ding is: hij wil terug naar het Front. Met hoofdletter. Je weet wel waar alle "grote " landen proberen een eind te maken aan de oppositie van de niet in de rij lopende niet christelijke landen. Ameurika, Greet brieten, Nederland en sinds de burgemeester van de enige gemeente in de wereld waar een gedenkteken staat voor hen die ze zagen vliegen (5 ufo's) nu min-ister is van ons bloedeigen absurdistan, ook le royaume de la belgiek...Al de groten en verstandigen dus.

Kijk, het kots rijst mij tot aan de lippen als ze daar zo'n spel over maken ! Ik vind het véél erger dat een gewone jongen uit een gewoon gezin verplicht wordt naar een vreemd land te gaan om te schieten op mensen die hij absoluut niet kent, en ook nooit zal leren kennen. Zo'n prinsje gaat daar naar toe omdat hij het wel leuk vindt ! Leuk !!! Mensen kapotschieten ! En hij wil nog graag terug, hij heeft er daar eentje gezien wiens kop hij dolgraag opgezet aan zijn muur zou willen hebben !

Ooit was het hier een mooie weidse wereld, waar je kon lopen waar je wilde, waar je je huisje zette waar je wilde, waar je noten raapte waar je maar wilde...En toen kwam de "beschaving"... Toen begon een of andere kloot rond het stuk grond waar hij wat spelt had gezaaid, een afsluiting te bouwen, en zei dat dit nu zijn grond was. Hoe je in hemelsnaam ooit het recht op een stuk van de aarde moest bewijzen, dat was bijzaak, hij was groot en sterk, en wie er aan raakte sloeg hij netjes de kop in. Zijn voorbeeld werd nagevolgd, en men ging steeds verder, sommigen beweerden dat heel het bos van hen was ... Tot er uit de omgeving lieden kwamen, die niet op hoogte waren van deze evolutie (!) en die kwamen eens langs om ook een graantje mee te pikken, om een konijntje te stropen... Men moest zich verdedigen, en een van de sterkste zou dit op zich nemen, als men tenminste zijn land voor hem zou onderhouden en bewerken, voor hem zou planten en oogsten, zijn bos beschermen en zijn brandhout kleinhakken voor zijn gebruik. Alras was het nodig enkele "veldwachters" in zijn dienst te nemen, en dus moesten de anderen ook die onderhouden. En omdat ze met een grote groep beschermers waren, bouwden ze ook voor hen een groot huis...En de sterkste kwam op het idee dat huis héél groot te maken, zodat bij een grote aanval iedereen en alles er in ondergebracht kon worden. Hij noemde dat het kasteel, en al de anderen werden hem omwille van de geboden bescherming schatplichtig...en zijn macht steeg en steeg en de anderen werden meer en meer onderdrukt... en plots bleek dat bijna alle grond van de ondertussen kasteelheer genoemde kloot was ...
Dat spelleke speelt men nu nog steeds...ook al is er een en ander verschoven. Je moet nu heel lang werken om zelf een miniem stukje grond te mogen bebouwen met je eigen huisje, en je bouwt dat huisje volgens de regels van de wethouder...
Weet je, de indianen hadden gelijk ! Het is een gek idee een stuk van de aarde te bezitten, terwijl jij in feite een stuk van die aarde bent.

En gek genoeg, de nazaten van die grote bruten van in den beginne, dat is nu wat wij noemen de adel... leuk idee daar bij te horen.

In de bijbel werden Cham en zijn kinderen en afstammelingen gemerkt zodat zij voor eeuwig zouden gemerkt zijn als bedienden van de anderen, gewoon omdat zij de naaktheid van vader Noach hadden gezien... (Jarenlang was dit de favoriete bijbeltekst om te bewijzen dat negers altijd en eeuwig ondergeschikt zouden zijn aan die blankes)

Hier hebben ze van veel grotere misdadigers de adel gemaakt. Nu ja, als je een haas veertien dagen laat hangen, zodat hij bijna vanzelf van zijn beentjes valt, dan noemt men dat vlees ook adellijk.

Let wel, ik bedoel hier niet dat alle mensen van adel ook slecht zijn, maar alleen dat het verkeerd is zich te laten voorstaan op iets wat ooit in een ver verleden gedaan werd door een van je voorvaders... Ik las een artikel over een fruitkweker die na lang kruisen en veredelen er in slaagde een totaal nieuwe en lekkere appel te kweken...Kijk, dat zou ik véél liever in de lijst van mijn voorvaders die staan ! Dat is iets waar je deugd van hebt, terwijl dat andere...

Geef toe, laat het prinsje van het begin van deze blog geen prins zijn, dan had hij wellicht al wat serieuze boetes gekregen, en wellicht zou hij ook zijn militaire rang hebben zien zakken...

Nee, ik kan, met de beste wil van de wereld, aanvaarden dat de ene mens beter of slechter zou zijn omwille van zijn of haar voorouders, of zelfs omwille van een of andere gave. Ik denk hier dan bv aan de vreemde voetballisten, coureurs of andere vedetten, die hier in één twee drie tot belg worden gemaakt, terwijl er anderen, die er wellicht veel meer nood aan hebben, manu militari het land worden uitgewezen..

nee, voor mij is een mens een mens, niet meer, niet minder... Hij kan alleen meer eerbied verdienen door zijn (haar) daden, maar dan ook alleen op dat vlak ! Je kunt het label "een goed, betrouwbaar, sociaal mens" niet op iemand kleven omdat hij toevallig goed tegen een bal kan stampen. Ook kun je hem omgekeerd daarvoor alleen niet veroordelen. Je kunt iemands waarde alleen beoordelen in zijn verworvenheden binnen de maatschappij, en veelal kijkt men dan verkeerdelijk naar een talent in plaats van naar een verdienste.

Ik vind véél meer ADEL in het verpleegstertje dat haar taak met meer dan alleen plichtsbesef vervult,meer ADEL in de man die zijn taak aan de vuilophalingsdienst naar behoren vervult, dan in het prinsje dat dolgraag weer gaat schieten op zijn medemens.

Ik ga er over stoppen, anders zijn er weer die het niet leuk vinden...Maar ik vind het niet leuk, ik erger me aan die vorm van misleiding van het mensDOM.

Buiten dekken dikke donderkoppen de sombere lucht toe... Maart !
Tussen de donkergroene bladeren schitteren de witte en rode camelias uitdagend het kille weer toe. Ergens las ik voor camelia de benaming Chinese roos...Ja, het lijkt er wel wat op. Deze bloemen zijn voor ieder jaar weer een openbaring ! Je ziet in deze tijd wel sneeuwklokjes, paaslelies en dergelijke, heel stilletjes beginnen zelfs de sleutelbloemen zich te openen, maar grote bloemen zijn er bijna niet, en zeker gene in die felle kleur... Ieder jaar sta ik buiten, kou of niet om nu en dan gewoon te drinken van die belofte op de zomer.

Mijn pyrografie van Bacchus is af. Ik ga hem nu een paar weken laten staan alvorens af te werken met vernis en zo... Gewoon de tijd laten om het wat te bezinken. Bart vond het goed, Anny ook, maar ik weet het nog niet. Dat is het lot van de kunstenaar, je bent nooit echt gelukkig met je werk. Daarom laat ik het wat bezinken. En dan, heel bizar, sta je soms naar je eigen werk te kijken met een "Hé, dat is echt goed" - gevoel. Vandaar dat ik het wat laat bezinken. Dan zie ik pas of het goed is, of dat ik nog wat moet bijwerken. (Het is ook een van de dingen die moeilijk zijn ! weten wanneer je moet stoppen met opwerken)

Gisteren heb ik wat zitten prutsen met mijn nieuwe penselen... Ik dacht terug aan de geboortekaartjes van Koen, die ik stuk per stuk met de hand getekend heb, met een penseel... Ik dacht ook glimlachend terug aan het feit dat ik bij de drukker bleef staan tot het drukwerk gedaan was, zodat hij mijn werk niet kon pikken...
Zaterdag was Koen 7 jaar dood... Mama had er niet op gedacht, maar Veerle kwam 's anderendaags met een potje voor het graf van Koen, en dan zag ik Anny weer ineen krimpen... Met iets van een onzinnig schuldgevoel... Het is alleen de kalender die ze uit het oog had verloren, niet Koen... Die dag doet er op zich ook niets aan... het is alleen volgens onze kalender een soort verjaardag, maar er zijn tientallen kalenders die helemaal anders zijn, anders lopen...dus iets kunstmatigs.

Ik ga stoppen, tot de volgende ?

Geen opmerkingen: