dinsdag, maart 11, 2008

werk, werk ! niettedoen...

Ik ben gestopt met mijn mailtjes te bekijken en aan jullie door te sturen...'t is niet te doen ! Hoe vlugger ik kijk, hoe vlugger er nieuwe toekomen ! Eventjes pauzeren, het moet leuk blijven, en ik moet genieten van al die mooie dingen, ander gaat het zijn bedoeling voorbij !

Weet je dat deze blog zelfs uitzwermt naar andere continenten??? Ik zag dat ik een lezer heb in EG, ik dacht eerst aan een ambtenaar in de EEG, maar nee, EG is Egypte... Dat beetje zoet en beetje zuur verovert de continenten. 't Zal dus wel degelijk een terro, sorry, een toerist zijn, want ik zag identieke gegevens als bij diene portugees... Die man is bezig aan een wereldreis. ? . Dan zal ik nog veel landen kunnen toevoegen aan mijn lijstje van veroverde gebieden !

Ik weet dat mijn buur nu en dan eens chat met mij van uit een hotel waar hij dan op verlof is, misschien leest hij daar dan ook wel eens mijn blog, ik denk nu dat er blijkbaar een lezer is die weliswaar niet chat, maar toch leest. (uiteraard: een lezer leest altijd, anders is het geen lezer!)

Dat is het leuke aan dat tellertje, je ziet er veel op, uitgenomen dat wat je zou willen weten...en dat maakt je dan zo nieuwsgierig, zo curieus als ik weet niet wat. Het is precies zo spannend als in de tijd een speurtocht (spel) bij de chiro ! Je loopt van hint naar hint, je denkt steeds meer te vinden, en je vind dan uiteindelijk de oplossing als je weer thuis komt (in de chiro weer in ons heem). Eigelijk weet je dat bijna zeker voor aleer je vertrekt, maar toch, je rent en vliegt al wat je kan, om de eerste te zijn die de vraag oplost...Gewoon, omdat spelen plezant is. Je ziet het hé, ik ben nog steeds 't zelfde kind van vroeger ! (Gelukkig maar !)

Deze namiddag ga ik weer naar de hobbyclub van ziekenzorg... Er worden dus bloemengeschikt, maar ik hoorde al dat er zeer weinig daar zullen aan mee doen, de anderen zullen handwerken, en ik zal wat uitleg geven aan de geïnteresseerden over pyrografie... 't Wordt dus een boeltje. Ik hoorde gelukkig dat men vanuit de leiding gaat proberen de stukken te lijmen... En hopelijk gaan we dan naar een nieuwe start, met uitbreiding van uit de nevenorganisaties en gewone liefhebbers. Ik zou het graag zien uitgroeien tot een parochiale kern of een kern van de deelgemeente Mater als je wilt, van alle mensen die willen hobbyën... (nieuw werkwoord ?)

Ik ben van mening dat iedereen wel iets kan vinden om zich onledig te houden (al word ik volledig tegengesproken door Anny, die vindt er niets aan, aan al die dingen, niet voor haar zegt ze...) Ik denk dat er toch héél véél zijn, die wel graag iets moois maken, maar die moeten over de brug geholpen worden, die nog steeds denken dat zij zoiets niet kunnen... Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden om te knutselen, om mooie dingen of nuttige dingen te maken, er moet gewoon wel iets zijn dat ook jou interesseert !

Ik ben er geen specialist in, maar ik heb ogen in mijne kop,en stel op rommelmarkten, ambachtenmarkten, hobby-beurzen vast dat er ontelbare dingen zijn om te doen ! En een hele boel daarvan kosten niets of bijna niets ! Ik heb je al verteld dat ik het niet kan laten als ik iemand bezig zie met parels, hen een tip te geven van op internet... Mijn hart gaat open als ik mensen zie die dingen maken, creëren, scheppen... Och, het zijn niet allemaal meesterwerken, maar dat hoeft ook niet ! Mensen kopen primitieve kunst, omdat het zo ECHT is, niet omdat het mooi is, nee, omdat het iets uitstraalt ! Wat ? Het handgemaakte, het met liefde gemaakte... en dat mag best primitief zijn, je voelt gewoon achter dat stuk de maker ervan. Och, ik hou niet zo erg van die prulletjes gemaakt met pareltjes, maar aan die zelfgemaakte zie je iets meer dan alleen die parels, je ziet de smaak, de kleurenkeuze, het model, het onvolmaakte in kleine verschillen van het motief, je ziet kortom De Mens er achter, en dat is altijd mooi ! Is het niet mooi voor jou ? Daarover gaat het toch niet ? Het is mooi voor diegene die het maakte, en daar gaat het over !

Of het nu haakwerk is, of houtsnijwerk, het is de creatie van en voor de maker! En bovendien schenkt het hem een zalige tijd in het maken er van. Dat zou ik willen bijbrengen aan al die mensen, het genot van het maken. Het genot van de bewondering die je krijgt, het genot om het aan iemand te kunnen tonen hoe je zo iets maakt, het genot dat jij dat kunt kortom.

Nadien zou ik met die mensen een parochiale expositie willen houden, meer in de hoop goesting te creëren dan dat er wat zou verkocht worden. Maar vooral om de makers te stimuleren in hun bezig zijn.

sjongejong, ik ben weer aan 't doordrammen... Heb je al eens buiten gekeken ? Na al die wind is het nu een vurrukkulukke blauwe lucht ! Het licht is al bijlange zo gelig niet meer als in de voorbije maanden, het is weer wit scherp zonlicht, het schijnt naar de zomer !

Ik heb voor vanmiddag ook een lievevrouwebeeld mee om in de kapel te plaatsen van de landelijke vrouwen... Je weet wel, waar er al zoveel gepikt en kapotgesmeten zijn... Ik heb dat beeld ooit eens op een rommelmarkt meegenomen voor een appel en een ei, gewoon omdat het op niets meer trok... Dat was juist wat mij aantrok ! Ik had weer een uitdaging omdat beeld te herstellen in zijn oude "glorie"... Nu stond dat daar boven in de weg te staan, en je ziet, het komt toch van pas... Wellicht zijn er nog steeds mensjes zoals mijn moeder zaliger, die echt houden aan hun lievevrouwke...waarom zouden we die mensjes dan niet geven wat ze verlangen? Nu is het een mooi beeld, maar ik denk dat er hier in huis wel 10 lievevrouwen staan of hangen, dus op één zal het niet aankomen, en och, misschien is het een steun voor iemand.

Als ze het dan ook pikken of kapotsmijten ??? Dat zou ik jammer vinden, maar dan heb ik er nog veel gezien op de diverse rommelmarkten... voor mij een amusement, voor hen een soelaas.

Of ik dan niet ? Nee, niet echt, ik heb geen beelden nodig om God te zien, ik zie hem in alles. Gans de natuur in zijn pracht en in zijn diversiteit, in zijn geordendheid, dat zegt mij veel meer dan een beeld op zich... Het feit dat ik kan tekenen en schilderen, dat zegt mij meer dan een beeld, dat zegt mij dat ik prachtig ontworpen handen kreeg waarmee ik van alles en nog wat kan doen. Het licht van de zon, de kracht van de wind, het onstaan van de wind en de regen... Dat is alles natuurlijk ? Natuurlijk, maar is dat juist niet zo ontzagwekkend ? Of dat een God is in de betekenis die jij er aan geeft, of iets anders, dat speelt geen rol hé, het is voor mij genoeg, en ergens zal er ook voor jou wel iets zijn waar jij geen verklaring voor hebt, en waar je in ontzag naar staat te kijken... Wat jij daar bij voelt ? Dat is jou "god" ook al weet je dat niet, al geloof je dat niet, toch blijft de ver- en bewondering voor iets onverklaarbaars...

Wat voor mij belangrijk is, dat is dat dit mij de mogelijkheid biedt om gewoon alles te genieten, ervan te proeven, er van te drinken met volle teugen, en me ontzettend te ergeren hoe we het soms naar de kloten helpen ! Ik heb het al menig keer gezegd, ik kan me niet voorstellen dat ik ooit zou kunnen schieten op iemand die ik zelfs nog nooit heb gezien of gehoord... en voor mij is de echte vrijheid iets wat niemand me ooit kan afnemen... mijn eigen interpretatie van alles wat ik zie, mijn eigen denkwereld... Oh, ik ben er mij van bewust dat mijn omgeving invloed heeft op mijn eigen denkwereld, maar ik ben er me evenzeer van bewust dat ik dat naar willekeur kan aan en uit zetten, en weer terugduiken in mijn eigen eigenheid. Niet om me af te zonderen van, maar om me toe te laten te leven in en met anderen met andere gedachten, andere opinies. Vroeger maakte ik me kwaad bij bepaalde vaststellingen, nu sluit ik dat gewoon buiten, en leef gewoon verder... ik kan er op die manier veel makkelijker over praten, over denken, zonder me dik te maken, en mijn gedacht zeggen, zonder me dik te maken, en liefst op zo'n manier dat ik ook de ander niet kwets...want het is véél mooier, véél leuker om zo samen te leven, dan voortdurend met het mes tussen de tanden rond te zwaaien aan de lianen tussen de takken van de bomen...
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: