zaterdag, maart 01, 2008

Vliegende storm - de omloop

Vannacht geen oog toegedaan, drie keer het huis rondgewandeld en waar het kon door de ramen naar buiten gepiept...
Gek is dat ! Vroeger was een nacht vol storm mijn beste nacht, dan sliep ik als een steen (??)als een roos (???) enfin, dan sliep ik goed. En nu ben ik bang, echt bang van de storm.
Ik kan maar één reden bedenken, ooit waaide het dak van mijn kiekenskot af, en het was Koen (+) en nonkel Julien (+) die het herstelden. Die keer was ik serieus geschrokken, want de dakplaten lagen in het veld aan de overkant van de straat. Ik weet nog steeds hoe ik er mij van bewust was dat die platen net zo goed iemand hadden kunnen raken !
Maar eigenlijk was er dus in de praktijk niets ergs gebeurd.
En toch krimpt mijn maag in een heel klein keihard bolleke ineen in mijn lijf.
Gek...
Gisteren, toen wij naar het weerbericht luisterden ('s middags op vrt en 's avonds op vtm - en voor één keer waren ze het eens !) vroeg Anny mij hoelang het geleden was dat de omloop niet was doorgegaan wegens sneeuw?? Zij dacht nog maar een paar jaar, ik veel langer, Koen was er nog ! Weet jij het nog wanneer dat juist was ?
In ieder geval, het wordt een leuke omloop met al die wind ! Een mooie vlaamse koers met waaiervorming.
Ze passeren onze deur, kijk maar of je ons niet ziet ! En op 19 maart is er dan Nokere Koerse, groter dan ooit, en die passeert ook mijn deur, en daar zwaait de koersdirecteur Ronny Desloovere altijd en roept dan iets onverstaanbaars ... want dan gaat alles nog héél rap, de koers is dan nog maar een 20 minuutjes oud...
Het is leuk dat al die mooie koersen hier aan de deur, of in de dichte omtrek voorbijrijden... Je ziet dat niet alleen de koers en de wagens, maar dan staat bijna gans de wijk aan de deur om te kijken, en babbel je eens met mensen die je anders nooit ziet, ook al wonen ze op 20 meter van je deur.
Minder leuk is dat er ooit een kl... van een minister het nuttig vond om hier in onze streek alle oude, vuile, slechte, bultige, puttige, ronderughebbende kasseistraten te klasseren, en onaantastbaar te maken ! Wij zitten er nu maar mee !
Ik heb al eens geschreven over de holleweg, een N-weg, een Nationale route !!! Ik heb enkele maanden geleden gezegd dat ze er aan aan het werken waren.
Nu is het werk gedaan, en ik heb uit menselijke nieuwsgierigheid eens langs die weg gereden... Ze hebben er maaaaaaaaanden gewerkt, en ik heb me suf gezocht wat ze er aan gedaan hebben ???? Ik zie het niet, en mijne auto voelt het wel, er is niets verbeterd ! Ik ga mijne kozzen, als hij hier nog eens komt fietsen, een alternatieve weg aanduiden, wie weet komt hij dan thuis met een fiets die nog te herstellen is.
Er is nog een negatief aspect aan al die koersen die hier passeren ! Alle wielerterroristen van het land en omliggende landen (ik zag zelfs al chinezen !) komen hier dan in onze streek eens dunnetjes de koersen overdoen.
Ik heb niets tegen mensen die komen fietsen, maar als ze in groepen zijn, dan denken ze plots dat ze alles mogen en dat de weg over de volle breedte van hen is (links én rechts !!!). En let op, reeds vanaf 1,5 man voelen ze die verderfelijke groepsgeest bezit nemen van hun ingesteldheid... Dan rij je op onze mooie krinkelkronkelende wegjes en dan komt plots van achter de bocht, op jou weghelft een "groep" wielerterroristen, die zo de bocht nemen om een stukje baan af te snijden ! Je doet een noodstop, ten koste van een halve millimeter rubber van je strontdure banden, en wordt dan nog uitgescholden door die mannen wegens je "onverantwoordelijk" rijgedrag !!!! Probeer die redenering maar niet te volgen, het is een typische groepsgeest die over hen gevaren is, waardoor zij en zij alleen op dat moment de wet uitmaken.
Dat vind ik ambetant.
en dat is zacht uitgedrukt.

Je ziet ook gezinnen op de fiets, die heel voorzichtig rijden, hun kinderen opvoedend in het verkeer...en die dan ook plots bijna van de sokken worden gereden door volwassen die het rollenpatroon op hun wijze eens komen verdemolieren !
't is om er een aap van te schijten van koleire !!!

Die periode duurt ongeveer 9 à 10 maanden... hangt af van het weer, maar ze doen het net op die dagen dat het ook voor de normale mensen mooi weer is om eens buiten te zijn. Het is een soort samenzwering tegen de landelijke genoegens van de wandelaars, de gezelligheidsfietsers en de met de wagen rondtoerende toerist...

En je moet weten dat er ook nog een gazet is, die het nodig vindt om daags na de ronde van Vlaanderen, die zij inrichten, ook nog een ronde in te richten voor de terroristen ! Dan zit het hier vol met tienduizenden van die ekzempels ! Ze gaan dan nog eens pinten gaan pakken in de brouwerij en talrijke cafeetjes langs de baan, vooral in die cafeetjes die ieder jaar weer beschreven worden door de koersverslag(?)gever op de tv... Hun toestand wordt dan niet alleen meer arrogant, sommigen beginnen dan ook nog wat de walsen over het wegdek... Heerlijk is het dat je nu en dan kunt genieten van een platte tube-bezitter ! Die wielerwezens hebben zich dusdanig uitgerust, dat hun schoeisels nog alleen bruikbaar zijn op hun koolstofrijwiel... Ze wankelen dan als versleten wippedippen (een wippedip is een drinkbeker voor kleuters, met een verzwaarde voet, die wel kunnen schommelen, maar niet omvallen) naast hunne vélo... En nu doe ik bewust een doodzonde ! Dat is gene vélo, dat is een koersfiets, en ze proberen elkaar de loef af te steken om de duurste, de lichtste, de beste daarvan te hebben (wellicht om te verbergen dat ze niet zelf zo goed zijn ?) Enkele jaren geleden zag ik er ene die de bocht nam op de kasseien van Mater plaatse, en hij gleed netjes onderuit. Hij had niets...zelfs gene velo meer, want die was in drie stukken...

Nee, ik heb niets tegen de mens die graag eens een toerke doet met de fiets, in tegendeel ! het zal wel gezond zijn en als ze het leuk vinden, waarom niet... Ik heb het alleen tegen die benden met hun macho-bende-gedrag !

En weet je, je zou denken dat het toch iets bijbrengt voor het toerisme in onze streek, maar vergeet dat maar ! Buiten her en der een koerskafé is er niemand die daar ook maar één cent aan verdient ! De reden is simpel, de echte, de obseedees, de bezetenen, die hebben geen cent bij ! zelfs geen portefoeldeke met hun pampieren ! want dat is gewicht, en gewicht is nefast om snel te rijden.

Ik ga stoppen. Niet dat ik tenden mijn inspiratie ben, want over die tataren op hun ijzeren (of koolstof) paarden kan ik uren schrijven.

Vandaag ga ik dus kijken naar de echte, de sportmannen, diegenen die het enkel en alleen voor de sport doen, en voor de centen...

Met vreugde heb ik gehoord dat er nu een nieuwe wielergroep bijkomt, met als sponsor een fabriek van...doping...moet kunnen...

De takken van de linde deinen, ook zonder veldkapel, van de wind ! De lucht zit dik bewolkt, met hier en daar een stukje blauw, om te tonen hoe het zou kunnen zijn. Weet je, als ik er eens goed over nadenk, die bendes wielfanaten, die kunnen toch lekker niet op mijn viswater rijden ... Doet mij denken aan een mop. Twee vissers zitten een tiental meter van een te vissen in de Schelde. Plots komt er een wielrijder met zijne koersvélo op het jaagpad achter hen, en die rijdt tochwel klof het water in zeker ! De ene visser, die ziet dat hij niet bovenkomt, trekt zijn kleren uit, springt het water in, en na enig zoeken sleurt hij de drenkeling aan de kant, en begint mondopmond beademing toe te passen...Na enige tijd zegt hij tegen zijne vismakker "hé, pakt eens wat over, die vent stinkt uit zijne bek, ik hou het niet uit !" "jamaar" zegt de andere "die vent was toch met zijne vélo hé ?" "Ja !" "'t Is maar dat den diene schaatsen aan heeft...."

Tussen haakjes, er zijn al heel wat van die mensen met een koersfiets verdronken ! Echt waar ! De reden is dat ze niet los raken van hun pedalen, je ziet dan dat lijk en vélo nog aaneen gevonden worden ! Heel veilig is het dus niet. Onder andere in Oudenaarde is zo de zoon van notaris Van der meersch verdronken...

Ik ga stoppen, wat ik ook probeer, ik land telkens weer op die vélootjes... en zeggen dat ik begon over de stormwind.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: