vrijdag, maart 21, 2008

spring is in the air

En 't zijn serieuze sprongen ! Ik zie bladeren een aanloop nemen, dan plots de hoogte inspringen, zo hoog dat ik ze niet een meer zie... Met andere woorden, we worden de lente ingewaaid!
Vannacht deed het behoorlijk lelijk !

Ik heb het hier al verkondigd, op de kalender schrijft men op 21 maart met koeien van letters LENTE... maar in feite komt de lente normaliter na de winter, en die is er weer niet geweest, hoogstens een uitgebreide herrffststst... en die herfst is nog steeds bezig. Toegegeven hij is wat later begonnen dan weer op de druivelaar stond vermeld, maar toch, hij duuuuuuuuuuuuuuurt lang. En hij sloot direkt aan op de lente, want een zomer hebben we vorig jaar niet echt gehad (Ik kan het weten aan het aantal keren dat ik kon gaan vissen....) Ik ga er van uit dat we dit jaar misschien onmiddellijk na deze verlengde herfst naar een goede, echte, warme, heerlijke, vol met visdagen, bloeiende, geurende, fantastische zomer kunnen gaan ! Zo een waar we nog jaren van klappen, en iedere keer weer hopen op nog van dat... Zo een zomer dat al de mensen die reizen hebben geplant (of gepland -hangt van de uitkomst af) zich de haren uit het kale hoofd rukken omwille van het weggesmeten geld, want ginder is het minder goed dan hier aan onze bloedeigen côte nieveraans... Zo'n zomer waar je om 4 uur al ligt te draaien en te keren in je bed om er toch maar uit te mogen en te genieten, genieten, genieten...

Maar 't zal wel weer een gewone belgische zomer zijn. En dat is een bewuste woordkeuze, want in een land dat niet weet wat het wil past ook weer dat niet weet wat het wilt... Het zuiden van ons apenland wil dolgraag de druppels van de stortbuien in Paris opvangen, en de noordelijke helft wil alleen dat Paris hier minderinvloed heeft, en dat we dus 't omgekeerde mogen hebben. Wat dat ook is, als het maar niet beïnvloed is door de francofonie ! En zo zitten wij hier altijd met het enige weer dat hier past: geen weer ! Geef toe, mocht jij God de Vader mogen spelen, je zou het ook opgeven hier voor dat onnozele stukje aardkloot !

Ik ga niet meer schrijven over de regering (de watte ?), daar heb ik gisteren een héél speciaal nummer voor geschreven, iets wat me bloed zweet en tranen heeft gekost... Ik hoop dat het je "smaakt"... Het was voor mij een echte ontdekking, ik ontdekte hoe het mogelijk was dat vroeger dergelijke abominabele speeches gedebiteerd werden door de francofone ministers die het eens in het vlamsk souden probeer... Als je de vertaling van een woord zoekt, en je vindt daar 5 mogelijke woorden, dan is de kans groot dat je net de verkeerde neemt... Zouden wij ook zo slecht ons Françoises spreken ????

In ieder geval, een fransman is beleefder dan wij zijn, en ligt niet plat op de grond te rollen van de lach als wij het Frans verkrachten... (Doet mij denken aan onze oud-voorzitter wijlen Camiel Nuyts, die op een internationaal congres in 't frans aan 't speechen was, en voortdurend over" ils ont violée la convention" bezig was... Aan de bestuurstafel achter hem zat Maurice Galle voortdurend te zeggen: " niks te violen, saxofoon nondedomme." En plots debiteerde Camiel toch wel zeker "Ils ont saxofonée la convention" ? De zaal lag heel eerbiedig plat aan de vlaams kant van de zaal... De francofonen bleven beleefd luisteren. Wat wij, vlamingen veelal voor hebben op de anderen, is dat wij ons niet generen om taalfouten te maken, zolang ze ons maar verstaan ! Dat was het wellicht ook dat ik in Schotland de tolk was tussen nederlanders, ieren, engelsen, duitsers en fransen... Nu ja, tolk... ik verstond ze in ieder geval, en de anderen niet, en ik kon aan die anderen expliceren wat hij of zij had gezegd... De duitse kolonel in het gezelschap zei dat het geen wonder was dat het weer een vlaming was die dit presteerde ! In de Shape in Mons, waar hij gekaserneerd was, waren het ook altijd de vlamingen die 'tolkten"... Maar waarom zitten we dan zo te lachen als een ander het probeert? Ooit zat ik in Spanje in een cafeetje, en al ras was ik aan het discussiëren (in het spaans (nu ja...)) over de vakbond. De Christelijke vakbond daar, dat waren de aanhangers van wijlen Franco ! en ze spuwden op de grond.

Daarn in Spanje, daar begint de lente vroeg ! Ik was daar in de kerstperiode, en zag er boeren bezig hun patattten te planten !

In een Bodega, raakte ik aan de klap met de winkeleigenaar, en vroeg wat er allemaal te zien was in de streek... Naar aanleiding van zijn uitleg, vroeg ik waar ik een goede landkaart kon kopen, en ik kreeg de zijne in bruikleen... Je ziet, hoeveel fouten je ook maakt, de mensen stellen het op prijs dat je probeert hun taal te spreken... Alleen wij doen dat niet, wij lachen hen uit ! Wij vertellen mopjes over de chauffeur die in 't Frans de weg vroeg naar "wiesse", de oudenaardist wees hem de baan naar Aalst en vraag het daar nog een keer... Een uur later passeerde diezelfde camion nog eens de markt van Oudenaarde, en bleek de man niet naar Wieze te willen, maar naar Huise... Wij vinden dat leuk, die man wellicht niet.

Ik moet eerlijk zijn, ooit heb ik eens dezelfde fout gemaakt... Ik kwam van Houffalise, en kon daar de vlaamse zenders niet ontvangen, dus luisterde ik naar de rtbf, want 't was tour de France, en ik wildige weten wie er won... Ik hoorde dat de belg wiesmèns won, en het duurde een hele tijd voor mijn frank viel, en dat het Huysmans was die de rit won. Stom.

Nu zit ik thuis te zitten, uit arremoe, en kan ik alle dagen kijken naar koersen, tot ze mij de strot uit komen. Dat doet er mij aandenken, gisteren moet er een feestje geweest zijn in 't parlement !! Ik heb nog nooit zoveel aanwezigen gezien op een werkdag, dus zal 't wel een feestje geweest zijn.

Ik ga stoppen... Eindelijk heb ik weer mijn computer voor mijn eigen zich zelven...
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: