vrijdag, maart 28, 2008

Grijze massa

Het enige stuk van ons lijf dat al grijs is van bij de start.
Toch eens om over na te denken, niet ?
Vermits er eigenlijk niet zo'n bijster verschil is tussen de samenstelling van ons haar en onze huidschilfers... Waarom worden wij met het ouder worden niet helemaal grijs ?
En eigenlijk worden we niet grijs, het ziet er alleen zo uit, het grijze haar is in feite kleurloos.
We zoeken al jaren naar een vislijn die echt kleurloos is onder water. Nu bestaat hij eindelijk! Boven water is hij fluo-geel !

Met andere woorden: Wat is kleur ?
Eigenlijk zou ik nu de steun moeten hebben van onze Bart, die is heelderdagen bezig met kleur. (Om zijn tapijten te maken waar hij uiteraard met kleuren speelt, maar ook - en dat lijkt wel zijn eigen vinding en een revolutie in de tapijtwereld- met structuur ).
Kleur is een bizar iets. Ik weet niet hoe men al die onderzoeken doet, maar kleuren zoals wij die zien, zien er heel anders uit gezien door insectenogen. Dat komt omdat ook kleur in feite een kwestie is van golven, lichtgolven... Dat is ook de open deur naar de nachtkijker op basis van infrarood... Daarmee zie je warmte. Eigenlijk moesten we allemaal zo'n bril hebben om eens naar ons huis te kunnen kijken. Dat zou ons een perfecte kijk geven op de plaatsen waar we nog steeds warmte verliezen. Maar we zijn aan het afwijken.
Kleur... Eigenlijk mogen we dus van geluk spreken dat wij, binnen dezelfde soort, ook op dezelfde manier kleur ervaren (kleine uitzondering voor de kleurblinden ? (Hoe werkt dat ???)). Stel je voor dat jij kleur ziet op de manier van een honingbij, hoe zou de kruisafneming van Rubens er dan uitzien ? Bizar hé ? Eigenlijk staan we daar nooit bij stil, maar onze wereld zou er dus helemaal anders uitzien, hadden wij licht en lichtgolven op een andere manier ervaren. Hier of daar zullen er wellicht wezens bestaan die een dagblad ervaren als een effen stuk bruinig iets.
Maar het gaat veel verder !
Naast licht en kleur, is ook lawaai iets wat bestaat uit golven. En wij, mensdom, horen daar maar een smal stukje van. Er zijn dieren (bv olifanten) die veel meer diepe (bas) tonen horen dan wij, en die zo converseren met soortgenoten tot op meer dan 30 km afstand ! Honden en katten horen dan weer een heel pak verder in de hoge tonen, denk aan het hondenfluitje.
Maar blijkbaar voelen wij in bepaalde mate geluid dat we niet horen, maar verliezen met verouderen daar een stuk van. Het is op die basis dat men bezig is met proefnemingen op basis van geluid, om hangjongeren te verwijderen uit bepaalde stadsgedeelten (en vergeten dat ze dan gewoon effe verder gaan "hangen"). Ze zenden een toon uit waar ouderen niets van horen of voelen, maar die voor jongeren een onaangenaam gevoel geeft.
Maar we gaan nog verder...
Licht is golven, kleur is golven, geluid is golven, radiogolven, microgolven, runtgenstralen zijn golven en de lijst wordt eindeloos...
Er zijn sterren die we niet kunnen zien, maar die we wel "zien" op basis van de uitgezonden radiogolven...
Stilaan begint iedereen zich ongerust te maken over al die golven !
De golven dan uw gsm liggen héél dicht bij microgolven, vandaar dat men spreekt over het gevaar voor de hersenen (opwarming !).
Omgekeerd heeft men vastgesteld dat koorts, dat is warmte, niet alleen een verschijnsel is van ontsteking, maar ook een vorm van uitmoorden van gevaarlijke cellen.
Zo is men ondermeer tot de vaststelling gekomen dat het plaatselijk verwarmen van een lichaamsdeel als gevolg had dat de kankercellen verdwenen, sterven als het ware. Het onderzoek in die richting is nog volop bezig. Het zit er dus in dat men in de plaats van te bestralen (golven !!!) dat ze u gaan bewerken met een gerichte microgolf...
Maar we denken nog verder...
Voor ons zijn golven van een bepaalde bandbreedte dus licht, andere kleur, andere geluid, andere warmte en ga zo maar door... Daar we (voor zover we juist zitten met de evolutietheorie) allemaal ontstaan zijn uit de eerste vorm van "cel", hebben we dus allemaal min of meer dezelfde soort van waarneming, ervaring. Er zijn kleine verschillen, maar die wijken in feite niet af van het algemeen.
Gezien de enormiteit van het heelal, zouden we al héél erg uitzonderlijk zijn, als er her en der niet nog ergens levensvormen zouden zijn ontstaan... Met andere woorden, de kans dat er geen leven is in de ruimte is veel kleiner dan de kans dat er wel leven is.
Maar, wie zegt ons dat deze vormen de golven waarnemen in dezelfde bandbreedten, en met dezelfde soort ervaring ?
Het kan dus perfect dat zij kleuren zien waar wij geluid horen ! en ga zo maar het rijtje af !
Zelfs op deze eigen wereld, stellen wij leven vast waar het volgens al onze gegevens niet zou kunnen... (In kokend zeewater, bij warmwater"geisers" in de diepste zeeën, in oorden waar nooit licht komt of geweest is, op plaatsen van enorme druk en noem maar op, hoe verder wij kunnen gaan in ons onderzoek, hoe verder wij ook leven vinden) En dan hebben wij het nog niet eens over: Wat is leven?, want ook daar lijken de grenzen zich steeds meer te verleggen.
Als er dus ooit contact zou kunnen zijn met "buitenaardsen", dan zal zich dat moeten beperken tot contacten met hen die wij als leven ervaren, en die dus binnen onze "normen" vallen. Veel kans dat we de anderen zelfs niet eens kunnen waarnemen, omdat ze binnen een heel ander golvenpakket zitten.
Wij stellen wel een begin en einde aan de golven, maar is dat wel een werkelijk einde en begin? Het is bijvoorbeeld zo dat we weten dat de ultieme kou -273° is, omdat dan alle beweging in de atomen stilvalt, bevroren is... Maar we zijn er in gelukt de tabel van Mendeljev uit te breiden met zelfgemaakte atomen... Is die tabel niet nog veel groter als we de stoffen van andere werelden er zouden bij hebben ? Ik vind het pretentieus om te stellen dat er niets uit buiten de bouwstoffen van onze aarde... We kunnen theoretisch vaststellen dat er antimaterie is, maar niet wat het juist is...om maar iets te noemen...

Misschien zitten ze hier of daar op een verre planeet zich gek te lachen met de radiosignalen die wij voortdurend de ruimte inzenden... Omdat ze die ZIEN als een grote xfruist of zoiets. Misschien hebben ze zelfs hun colaflesjes in die vorm gemaakt, omdat het zo leuk is en zo gekend ? Ik bedoel maar, hoe denken we te kunnen communiseren met "dingen" die we niet eens kunnen vaststellen, omdat ze buiten onze mogelijke waarnemingen van golven vallen???
Met andere woorden, zijn ze hier niet allang?
Zit er hier eentje mijn vingers te besturen om u ongerust te maken...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: