zondag, maart 02, 2008

Godsdienst en vraauwen.

Het is al een bizar feit op zich dat de grootste godsdiensten allemaal uit zo'n klein stukje wereld komen... Er zijn er nog wel enkele die belangrijk zijn in aantal gelovigen, maar daar weet ik niet genoeg van om er over te (ver)oordelen.

Ik heb heel sterk de indruk dat er geen grotere vrouwenhaters zijn op heel deze aardkloot, dan de volkeren uit dat kleine stukje dat zich het midden-oosten noemt (alhoewel het aan geen kanten in het midden ligt, en wie bepaalt er in godsnaam wat het midden, het oosten of wat dan ook is op een ronde bal ???)

Ik vermoed dat het mede een deel van het succes is geweest van deze godsdiensten, dat het zo een sterke uitbreiding kreeg. Alle mannen die thuis niets te zeggen hadden zullen er op gesprongen zijn ! En vermits wij meestal niet echt veel in de pap te brokkelen hebben, is het niet moeilijk te weten dat het nog steeds de succesnummers zijn onder de geloven... Maar hoe heeft men de vrouwen zo ver kunnen krijgen ook mee te lopen in deze kudden ? Ik heb er geen flauw benul van, maar toch is het zo !
Denk nu niet alleen aan de islam, waar de vrouwen zich moeten verhullen tot bijna onzichtbaar, want het is nog niet zoooo lang geleden dat ook bij ons de vrouwen niet bloothoofds in de kerk mochten, en toen het bij ons al wat soepeler was, zag ik mijn moeder speciaal een sjaaltje kopen om in Lourdes in de kerk te kunnen... En ga maar eens naar het vaticaan, en probeer als vrouw maar eens binnen te gaan in lange of korte broek !!! Anny zegt dat dit is omdat er in de St Pieters zo van die grote roosters liggen waar je over moet lopen... Als je van beneden in de cryptes naar boven kijkt krijgt ook de kerkvader wellicht wereldse gedachten...
Bizar, als je het mij vraagt.
Hoe ik daar bij kom ? Vanmorgen een stukje op de radio gehoord dat vroeger de vrouw gezien werd als "het kwaad"...
Heel raar is ook dat er nu nog heidense godenbeelden in de kerk te vinden zijn, en nu aanbeden worden als moeder gods... Ook de huidige voorstellingen wijken bijna niet af van de oude "heidense"...
Bizar.

Ik wil er niet over doorbomen, anders zullen er zijn die mij beschuldigen van blasfemie, maar het is toch echt wel een raar ding... Er zijn nog wel meer rare dingen gebeurd om de vrouw in het verdoemhoekje te zetten, in en buiten deze geloven, maar meestal is er op een of andere manier een link naar die in wezen oosterse godsdiensten...

Van de Noorse goden weten wij gek genoeg veel meer dan van de goden die hier ooit "inheems" waren, maar duidelijk is dat daar de vrouwenfiguren op zijn minst even belangrijk waren dan de mannelijke. Er was wel een duidelijk deling in vrouwelijke en mannelijke eigenschappen en dus ook beroepen en beroepskeuzes, maar ze waren gelijkwaardig.

Nu is er al jaren een intense inhaalbeweging bezig, maar de godsdiensten zelf, die houden nog steeds het been stijf, en houden de vrouwen uit de hoogste regionen.

Waarom toch ?

Als we de kennis van de mensheid beschouwen, dan moeten we in feite zeggen dat de werkelijkheid andersom is ! En als er ooit een geslacht zou overbodig worden, dan is dat de man. Nu reeds denkt men zuiver vrouwelijk leven te kunnen reproduceren, van zuiver mannelijk is voorals nog geen sprake.

Als we niet willen geloven in gelijke rechten tussen man en vrouw, dan zouden we, indien we althans spreken met wetenschappelijke eerlijkheid, moeten stellen dat de vrouw boven de man staat.

Is dat soms de reden waarom mannen zo wakker liggen van hun "meester"-schap ?

Idioot is het niet ?

Ik denk dat we in ons gezin een behoorlijk evenwicht hebben... Er zijn een pak dingen waarvan ik zeg dat mijn vrouw veel beter en veel verstandiger is, dan ik ben...En het papier-werk, dat deelt Anny mij zonder aarzelen toe. Ook inzake aankopen hebben wij, zonder enige afspraak, een modus vivendi, in die zin, dat als we voelen dat het voor de ander echt van belang is, of er echt niet aan wil, dan wordt daar niet over gediscussieerd, dan doen we het zo, zoals die partij (sorry voor dit verkeerde woord !) het echt nodig vindt. We hebben nog nooit gehad dat we beiden een echt lijnrecht tegenovergestelde mening hadden in de zin van "die vind zonder Y niet te kunnen, de ander kan echt niet met Y)...Ik denk ook niet dat dit echt veel kan voor komen .

Vandaag weer naar de rommelmarkt geweest. Gisteren naar de kaasavond in de school van Els... Een jaarlijks tractaat van Bart, en waar we gaarne op in gaan, want het is er echt een lekkere kaasavond, met verschrikkelijk veel keuzes. Bart was dan bovendien nog zo lief ons te komen halen en terug te brengen.
Maar vandaag dus naar de rommelmarkt... Die chinees met zijn schildergerei was er weer, en ik heb iets gekocht wat ik nog nooit zag ! Een vulpen-schilderborstel, kortweg dus een vulborstel. Bovendien van een goede kwaliteit voor mij, want je kunt er mee tekenen op één haar dikte !
Voor mij is er niets wat mooier tekent dan een goed penseel !
De reden ? Heel simpel, met een simpele beweging van de hand kun je van een ragfijn lijntje overgaan in een dikke lijn en terug.
Misschien is het belang daarvan je niet direct duidelijk, maar ik ga je het meteen duidelijk maken: als je kijkt naar goede striptekeningen, of goede cartoons (ik spreek hier goed in de zin van de tekenkwaliteit), dan zul je zien dat zij de schaduw nooit "kleuren", maar gewoon suggereren met het dikkere van de lijn. Dat geeft aan de tekening een zekere vorm van leven, van echtheid. Je kunt met een pen een heel klein beetje dit effect bereiken, maar echt goed gaat dit maar met een penseel. Duidelijk ?
Een goed penseel (bij ons bijna alleen te krijgen in de kwaliteit marterhaar en zéér duur, heb je dus bij de chinezen in haar van allerlei dieren, vooral geiten en paarden.)moet een behoorlijke hoeveelheid inkt kunnen bevatten, zodat je lang met de zelfde kleurintensiteit kunt werken. Meestal zit daar de moeilijkheid, een dik penseel vinden die voldoende inkt kan bevatten, en toch in een punt vallen van één hartje dik ... Nu met dit vulsysteem lijkt die moeilijkheid weg te vallen.
Bovendien is dit penseel helemaal niet duur !

Je ziet, leest dat ik weer een nieuw speeltje heb...'k ben content.
nu ga ik wat tekenen, terwijl ik naar de koers kijk.
A propos, heb je ons gisteren gezien ? We waren weer eens op TV !
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: