dinsdag, maart 18, 2008

geen golven zonder water,

Geen rook zonder vuur...
Deze wijsheden gaan slechts op in zoverre je ook een gedegen detaillering geeft over welk rook en welke golf je hier bedoelt...
Ik heb vannacht een heel stuk zitten lezen over ons heelal... De meeste geleerden zijn het er over eens dat alles is begonnen met de oerknal (big bang)...
Ik heb na dat hele stuk doorworsteld te hebben, toch nog heel wat bedenkingen en vragen...
's Nachts is het niet zo klaar als tijdens de dag, en dat komt omdat de sterren te ver staan, en van vele sterren het licht ons nog niet heeft bereikt ... Bovendien dijt het heelal uit, en gaan de sterren steeds verder uit elkaar staan... OKé ?

Ik snap het niet ! Als de oerknal gepaard is gegaan met die grote hitteontwikkeling die er de oorzaak van is en de oorzaak is van het gloeien van de sterren (ook onze zon) dan kunnen wij toch onmogelijk het licht missen ???? Feit: de knal gaat gepaard met hitte en dus licht. De brokstukken vliegen weg door de ontploffing, ja ? Licht heeft een snelheid van 300.000 km per seconde, en deze snelheid kan door niets anders overtroffen worden, ja ? Dus kunnen die brokstukken niet sneller dan het licht uiteen zijn gevlogen, ja? Dus kunnen ze ook nu niet plots zo ver staan dat het licht ons NOG niet heeft bereikt ! Ja? Het licht was er vanaf de start, en de ster verwijdert zich trager dan het licht, dus moet het licht hier nog steeds blijven toekomen in even grote sterkte ? Ja ?
Het doet het niet !
Dus is er ofwel geen oerknal geweest, ofwel zijn er dingen die niet kloppen, zoals de snelheid van het licht in alle omstandigheden, of dat het heelal "leeg" is, en dus het licht onbelemmerd zou moeten doorlaten...
We weten dat licht kan opgeslorpt worden door "zwarte gaten", maar wordt het daardoor ook afgeremd ?
Is het ganse systeem een kringloop ? Alles wordt steeds sterker en sterker aangezogen door de zwarte gaten, daardoor worden de zwarte gaten sterker en zuigen meer aan, tot de zwarte gaten elkaar opzuigen tot een groot zwart gat ? En dat kolossale niets ontploft dan in een oerknal ?
Er zijn nog zo een dingen, het heelal is oneindig (???) groot, en de sterren zwerven steeds verder uit een... Hoe kun je dat meten? Je projecteert dan een virtuele rechte van waar je staat tot de ster in kwestie... Maar is een rechte wel recht ?
Kan het niet zijn dat een recht in werkelijkheid een spiraal is, waardoor het ronddraaiend heelal dus in feite rechtdoor gaat terwijl het een spiraal beschrijft ? (Kunnen wij dan niet de ster zien van uit de zuidelijke helft van de aarde die we veel verder zien aan de noordelijke ?)
Ik hou het simpel... Ik klop een paaltje in de grond, één meter verder een tweede paaltje. Ik leg daar een balk op, en controleer de waterpas . Als de balk water pas is, dan klop ik mijn derde paaltje, ook weer tot waterpas. en zo ga ik steeds verder. Als ik zo een twintig paaltjes ver ben,kan ik daar dat een rechte balk van 20 meter opleggen, of volgt de waterpas de lijn ten opzichte van de aarde ? Als het een rechte is, dan zal ik steeds hogere palen nodig hebben, en raak ik maar een beperkt aantal km ver, gewoon door de kromming van de aarde ... Heb jij het antwoord ? Het lijkt mij natuurlijk zo dat ik dan wel een rechte krijg, maar slechts een beperkte afstand kan maken door de technische onmogelijkheid... Maar dat geeft me uiteraard nog steeds geen antwoord op de vraag hoe die rechte loopt als hij oneindig is... Bovendien vermoed ik dat een waterpas niet meer werkt als je buiten de aantrekkingskracht van de aarde komt, ja zelfs fouten kan geven door aantrekkingskrachten van bv de maan...
Geef toe, er zijn minder prangende vragen om je nacht mee door te brengen... en wat ik hier debiteer is uiteraard maar de korte inhoud van al wat ik daarbij en daar rond nog zat in te brengen... Maar het heeft gewerkt, mijn pijn is weer teruggebracht tot het normale achtergrondsmuziekje... Het is net zoiets als mijn oorsuis... Dat is er ook altijd, maar ambeteert maar als je er aandacht aan schenkt. (Ja, ik heb ook nog onderdelen die wel in orde zijn!) (Dank u)

Ik vraag me nu wel af, of ik de wiskundige(n) onder mijn lezers nu heb wakker gemaakt. Want het lijkt mij dat die vragen wel wiskundige kantjes hebben ook. Hoewel de relativiteitstheorie mij heel aannemelijk lijkt, is het toch vastgelegd in een wiskundige formule (die mij niets zegt, de relativiteit op zich zegt mij wel heel veel...)

Denk nu niet dat wat ik hierboven debiteer niet juist kan zijn! Een van de grootste ontdekkingen (de oneindigheid van het heelal) is voor het eerst gedebiteerd door Edgard Allen Poe, in een van zijn boeken ! Waarom zou ik dan niet bij toeval eens raak kunnen zijn? Bovendien weten wij nu al heel wat meer dan Poe in zijne tijd !

Ik weet niet of het verdwijnen van de pijn alleen te maken heeft met deze geestelijke gymnastiek, of dat er meer bij komt kijken... Ik heb al een hele tijd het gevoel dat mijn toestand verergert, ondanks het feit dat ik nu omzeggens niets meer doe die verdere schade zou kunnen veroorzaken... dus ben ik aan het denken gegaan naar aanleiding van een opmerking van dr Erwin van de pijnkliniek, die mij mijn korste deed afdoen, want "anders gaan je spieren nog meer verzwakken en ga je nog meer pijn hebben"... Toen heb ik dat korset afgedaan en in het begin duidelijk meer pijn gehad... Enige tijd geleden had ik weer veel en langdurig pijn, en dan heb ik met het idee gespeeld om toch mijn korset weer aan te doen... Maar ik deed het niet, en toen de tijn weer op "normaal" (?) stond, ben ik -dievelings, want Anny weet het niet- begonnen met stillekes oefeningen te doen voor mijn rugspieren en buikspieren... en ik had de indruk dat ik er werkelijk baat bij had, tot gisteren, één verkeerde beweging en boempataat, de pijn was er weer. Maar hoewel het heel erg was, is het deze keer "vlug" weer weggeëbt... Vanmorgen deed ik geen julesmastiek, omdat ik bang ben en eerst de volledige heling wil bereikt hebben, maar morgen of overmorgen of zo, zal ik weer beginnen... ik voel dat ik wat winst heb. Ergens is dat logisch, door sterkere spieren vang je met die spieren een deel van de druk op die anders alleen gedragen wordt door de wervels, die daar door meer en meer op elkaar drukken... en waar bij mij bijna overal de tussenwervelschijven verdemoliert zijn of minstens geschonden, kan dat niet anders dan minder pijn geven... dus stillekes voortdoen met "turnen"... Ik zet turnen tussen haakjes, omdat wat ik maar meer kan bedroevend is, en ergens toch een bewijs vormt dat de spieren moeten heropgebouwd worden.. Ik doe dat dus op mijn eigen snelheid, een heel lage...

Voila, ik ga er mee stoppen. Als je bij de vroege lezers hoort zul je al gedacht hebben dat er geen blog kwam, maar we moeten deze week rekening houden met de conferentiedagen in drie verschillende scholen, dus met kinderoppas... dus zijn we vanmorgen snel snel snel gaan winkelen.

tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de LCD, I hope you enjoy. The address is http://tv-lcd.blogspot.com. A hug.