vrijdag, februari 29, 2008

nummer 750 !!!

Met andere woorden, het is al meer dan twee jaar dat ik u met mijn blog ambeteer !
Ik kreeg gisteren een vriendelijk vraagje om van nr 750 nog eens iets plezants te maken ???
Je kunt het niet geloven, maar sommigen zeggen mij dat ze heerlijk zitten te lachen met ALLES wat ik schrijf ! Ikke die altijd bloedserieus ben !
Als ze al lachen met mijn "serieuze" stukken, mag ik het niet riskeren echt grappig te zijn, of er komt weer een mededeling op de TV dat er ziekenhuisbedden te kort zijn... of is het tekort ? (Ik heb hun opmerking nooit goed begrepen: is het omdat de mensen steeds langer worden dat de bedden te kort zijn ? of omdat er te veel zieken zijn er er een tekort aan bedden is ? - Het laatste is doodsimpel op te lossen ! Doe zoals in het evangelie! "pak uw bed op en wandel" er mee - naar de kliniek in dat geval)
Gisteren zat ik dus met mijn zieke kleindochter in huis, en na vijf uur ook nog een eindje met de tweede helft van de tweeling... Ze moest oefeningen maken over de vergrotende trappen.... goed, beter, best, hoog, hoger, hoogst... Vannacht lag ik nog wat te fantaseren... Ik lag weer wakker, dat is nog erger dan wak, maar gelukkig minder erg dan wakst...
Enige tijd geleden zag ik hier in het veld een jager, van jaag en jaagst nog niet gesproken...
Zeveren, daar ben ik zelf 's nachts goed in. (En dan nog terwijl ik in Mater in mijn bed lig ! - valt hij niet ? Zeveren is een gemeente, net zoals Werken en Lotenhulle...) Dat laatste (laat,later)komt eigenlijk van Lo Ten Hulle, en heeft niets van doen met het Westvlaamse scheldwoord loten'ulle, maar toch leuk)
Ik zit mij nu af te vragen wat ik 's nachts in Zeveren doe ?

Zou dat scheldwoord eigenlijk nog gebruikt worden? Wellicht zelden of niet meer ! Tegenwoordig zijn het allemaal nieuwe termen en veelal uit de engelse films of feuilletonnekes gepikt. Het is nu shit en fuck en zo meer.

De taal wordt armer... al eens gezien hoe ze naar elkaar summussussen ? Niet te doen ! Zelf niet meer voor hen zelf, want ze vonden het nodig een SMS-woordenboek uit te geven... Dan zeggen ze dat op die manier boodschappen doorgeven veel sneller gaat ... Jaja, vijf minuten zoeken in je woordenboek om te zien of je geen twee seconden kunt uitsparen om het verkort te typen, en dan 10 minuten nodig hebben om het antwoord te ontcijferen????
Het doet me plots op ons Ma peinzen... Ik heb je al gezegd dat het brave mens in het françoises op school geweest was, en een van de dingen die ze nog steeds gebruikte en steeds weer verdedigde, was het onthouden en lezen van telefoonnummers in het frans... Ze had gelijk, in het frans zeg je normaliter de cijfers in de juiste volgorde waarin je ze moet intoetsen...maar ik kon het niet laten het dan in het correcte frans te doen en te vragen wat er zoveel makkelijker was aan quatre-vingts-dix-huit in plaats van ons achtennegentig ??? Ons moeder sprak immers het "belgische" frans, nonante huit uit...Later hoorde ik tot mijn verbazing dat ze dat ook doen in de "languedoc'", het frans dat de meesten kennen van Fernandel en consorten...

En zo zijn we al een hele tijd aan 't spelen met taal, een onuitputtelijke bron. Weet je dat er volgens geleerde binken meer dan 360.000 woorden zijn in het nederlands, maar dan tel je alleen de stamwoorden, want met de afleidingen en samenvoegingen wordt het niet meer te tellen... en dan mogen er nog geen zwatelaars tussen zitten die zelf wat woorden zitten bij te maken...

Enkele dagen geleden kreeg ik weer eens een mailtje met wat Gentsche uitdrukkingen... als je dat leest, wat willen die jonge gasten dan zitten keujelen met hun engelse shit ??? En je vind die uitdrukkingen en zegswijzen in alle dialecten terug, steeds weer anders, maar altijd sappig en snedig, veel expressiever dan dat fuck you van nu... En heb je al eens goed geluisterd hoe er in die zegswijzen veel "onbestaande" woorden staan, maar die heel duidelijk zeggen wat het is ???

Ik ben er zeker van dat één van de punten waarom Gezelle zo groot genoemd is, het feit is dat hij woorden uit het dialect nam en "vernederlandste", en zelfs zelf woorden maakte om kleur en klankkleur te geven aan wat hij zeggen wilde.

Neem nu hoofdvlees... in Gent uufflakke, in Ronse piesthuufd, in Oostende pastekop...die woorden zijn toch veel sprekender dan het nederlandse hoofdvlees? Geperste kop is dan ook wat de meest beenhouwers op het etiketje zetten...In Gent gaan ze dus nog een stukje verder, daar "vlakken" ze het hoofd, maken het volledig plat...

Kijk je soms naar Lingo in de nederlandse TV ? Als er daar soms eens een verwaaide vlaming tussenzit, dan mag je er bijna op rekenen dat ze de boel winnen, net zoals in tien voor taal... Waarom ? Omdat wij nog levende taal spreken, en niet alleen het schoolse, stijfgeharkte nederlands... Zelfs in hun dialecten zijn de nederlanders minder breed dan wij, wellicht mede door hun wat streng-protestantse opvoeding, waar zelfs lachen gelimitteerd is. Wij leven en zijn anders! Wij zijn veel soepeler in ons spreken, wellicht omdat wij door de voortdurende bezettingen heel veel de zaken beschreven op onvertaalbare manier...zo werden we niet zo vlug gestraft door de bezetters, en wist iedere medevlaming potverdomme héél goed wat we in feite gezegd hadden.

Eén van de laatste restanten hoorde ik nog vertellen als kind... De mensen hadden naast hun echte naam ook een "gebruiksnaam". In Nieuwpoort (en wellicht dus ook in andere contreien) kwamen die namen grotendeels voort van de visserij, en meer specifiek van het smokkelen door deze vissers !
Dergelijke praktijken gebeurden hoofdzakelijk 's nachts, en daar geluid 's nachts héél ver draagt, (zeker toen de nachten nog echt stil waren!)werden de medesmokkelaars nooit met hun eigen naam aangesproken, maar wel met hun gebruiksnaam , gebruikt voor de smokkelarij... Zo waren de Goderis'sen in Nieuwpoort véél beter gekend onder "de wittes" dan onder hun eigen naam. En zo is zelfs ooit een overgroottante een heel grote erfenis kwijtgespeeld omdat ze bij de notaris tekende met haar bijnaam in plaats van haar wettelijke naam... Nu verdwijnen ook die bijnamen stilletjes...
Jammer
Zoals het ook jammer is dat onze taal ook aan 't evolueren is naar een pakje voorgesneden brood...netjes en uniform.
djutedju
Helpt mij ne keer 'n bitje ! Durf ook eens wat meer te zondigen tegen de regels en wat nieuw leven te geven aan ons eigen moêrstoale !

tot de volgende ?

enne...gelachen ?

1 opmerking:

Anoniem zei

Das al vuil beiter zoe zenne !
Kzallekik int vervolg altaid int vilvouds schraaive, kweste van ma stienke tot de aniverloodering van ons dialect, bai te drohge.
Saleukes en de groote on ons matant.
Jan