donderdag, februari 28, 2008

Lui zweet

Vannacht weer wakker geworden, kletsnat.
Hoe kun je in hemelsnaam zweten van te slapen?
antwoord: zie boven.

Dat wil dus zeggen dat ik vanmorgen weer eens op mijn knieën heb gezeten.
Dat is zowat de enige manier waarop ik mijn haar kan wassen zonder mijn rug te breken. Zelfs bij de kapper kan ik mijn haar niet laten wassen, want ik verrek van de pijn en raak dan helemaal niet meer recht.
Dat zweten is dus een dubbele straf. Een voor Anny, die kan wassen en wassen en wassen en ik moet op mijn knieën zitten of helemaal het bad in duikelen. En zeggen dat ik volgens een (idiote) test op het internet te voorschijn kwam als een redelijk zuinige persoon in zake water- en energieverbruik. Die mannen betalen mijn rekeningen duidelijk niet. Zouden dan wel anders klappen. Oftewel misschien, hopelijk tot het besef komen dat alles van die levensnoodzakelijke dingen hier in ons Absurdistan verschrikkelijk duur is !

We hebben ook weer eens de rekening gekregen van ons huishoudelijk afval. Ook hier in Oudenaarde heiligen ze het principe van de vervuiler betaalt ... zonder rekening te houden met de gezinstoestand of de sociale status van de betaler.

Ik denk aan mensen met een groot gezin, waar je onvermijdelijk meer huishoudelijk afval hebt dan een tweepersoonsgezin. Bovendien stel ik vast dat de goedkoopste eetwaar altijd en overal verpakt lijkt in kilo's verpakking, en dan nog verpakking van het soort dat na eeuwen nog ongeschonden kan opgegraven worden door ingelukkige archeologen van de toekomst. Een arm gezin zit te kijken waar ze het goedkoopste aan wat salami raken voor de boterham van man en kind(jes)... dat blijkt telkens de voorverpakte te zijn ! Eigenlijk is dat tegen elke logica in, zonder al die poespas zou het toch beterkoop moeten zijn ? Oh neen, want dan moet de winkeljuffer aan een uurloon uw salami in schijfjes snijden, wegen en in pampier verpakken, en dat is véél duurder ! Ohja ? Wie verpakt dat andere dan in die toegeschroeide plastic ?
Nee, mij overtuig je niet !
Waarom niet ?
Omdat ik mij nog de tijd herinner waar ma met mij aan haar hand naar de winkel stapte, en en een kwart kilo bruine suiker kocht. De juffrouw nam een bruinpapieren zak, stapte naar de grote metalen ton met bruine suiker, schepte met een blinkende metalen schep de suiker, deed een deel in het zakje, stapte met het zakje naar de weegschaal, in de andere hand de mooie schepel met nog wat suiker op...beetje bij of beetje af...schepel terug in de ton, ton dicht. Zakje netjes toevouwen, en uitrekenen hoeveel 1/4 van de prijs van een kilo was. Ma telde mee uit het hoofd.
Nu zou dat allemaal plots niet meer hygiënisch zijn, en oorzaak van vele gevaarlijke ziektes...
Hoeveel ziektes komen er voort van het maken en verwerken en vernietigen van al die onverteerbare plasticverpakkingen? Hoeveel dieren er sterven van het binnenkrijgen van stukken onverteerbaar dinges zullen we er maar niet bij tellen...
Ook dat er plots weer veel meer arbeidsplaatsen zouden zijn tellen we niet mee. Dat de kostprijs van de producten daardoor zou moeten stijgen neem ik niet aan, je moet ook geen plastic meer maken, en het vervoer zou veel minder plaats innemen en dus beterkoop worden. Of was de dagelijks vers melk slechter dan de melk die nu ik weet niet hoelang al in zo'n plastic-onding zit ?
Toen die plastic rage begon, proefde iedereen duidelijk de plastic. Nu zijn we het al zo gewoon dat we het niet meer proeven, bovendien zeggen ze dat dit zo miniem is dat het geen invloed heeft... Raar, in homeopathische middelen zit er verhoudingsgewijs nog veel minder (Vermeersch zegt dat het zelfs niet meer opspeurbaar is !) en toch genees je er kwalijke ziektes mee... Ziektes die we krijgen dank zij die plastic ???
Op ieder pakje staat dan ook dat je het minstens een uur voor het gebruik moet openen... Ken jij iemand die dat doet ? Is daar een echte reden toe ? Is dat de paraplu die moet zorgen dat we de fabrikant niet zouden kunnen vervolgen bij kwalijke gevolgen ???
Ik weet het ook niet, maar ik zou het véél handiger vinden alleen te moeten kopen wat ik nodig heb... Ik moet iets kuisen met brandalcohol. Ik moet een liter kopen om er een soeplepel van te gebruiken. Dat komt niet slecht, nee, maar in mijn garage staan zo een heel rek overschotjes te staan...
En dan zitten de "beleidvoerders" maar te zagen over het restafval !
en dan betalen wij ons blauw om dat plastic dat we niet kochten, maar zo mee kregen, weer weg te krijgen !
We moeten meer bewust kopen zeggen ze dan. Akkoord ! Waar is de winkel waar ik nog kandij kan kopen in blokken, die ze kapotkloppen tegen de kant van de ton om je een passend gewicht te kunnen geven ? Of waar ze de koorden waaromheen die kandij zich gekristalliseerd had doorknippen om kleinere stukken te hebben ? Oh, die kandij bestaat niet meer ?

... zoals zo veel dingen van toen...
Was het toen zoveel beter ? Nee, maar alles was nog veel meer op mensenmaat dan nu. Nu zijn het allemaal multinationals die een verpakking zo ontwerpen dat ze er gemiddeld zo veel meer van verkopen dan opgegeten of verbruikt wordt...Allemaal winst...allemaal afval, allemaal kosten.
Heb je al eens gezien hoeveel eten er dagelijks in de vuilbakken landt ?
Erg hé !
Zie je, de verpakkingen van nu zijn net niet op mensenmaat... en dat overschotje, dat gaat de container in, of dat eten we op omdat het op zou zijn, en dan betalen we de dokter voor onze cholesterol en andere problemen.

Iets verder zitten dan uitgemergelde kleine mensenkindertjes die zelfs de kracht niet meer hebben om te wenen...om wat wij hier wegkieperen.
Maar niet getreurd, wij gaan ze er boven op helpen, we richten daar industrie op (met de vuilste werkjes) en daar zijn ze blij met onze fabrieken, en ze reclameren zelfs niet omdat ze stinken en de bodem en het water vergiftigen ! Daar kunnen we pas geld verdienen met hopen !
Kyoto ? Telt daar niet ! Wij steunen Kyoto, daardoor worden de beschaafde landen weer arm en braaf, en ondertussen scheppen we geld met heelder camions in de zogenaamde ontwikkelingslanden, tot die ook beginnen te knorren over de stank en het vergift, maar tegen dan zullen ze hier zo rijp zijn dat ze blij zijn ons terug te krijgen......stank of niet.................

Ik wil mijn suiker weer in een bruine papieren zak !

tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

En nr750 met een positieve noot he nonkel......
Groetjes / Jan