maandag, december 24, 2007

tesneusnik

(Lezers, trouwe lezers, van Toon Kortooms zullen weten dat het hier een zakdoek betreft)
dus, opnieuw: Zakdoek !

Ik heb zojuist Anny gevraagd om enkele zakdoeken mee naar boven te nemen als ze het bed gaat opmaken... Eén ligt dan op de badkamer, op het schabje naast het toilet, en één in mijn nachttafel, beide binnen handbereik.
Vroeger hoefde dat niet, toen hadden pyama's nog zakken.
Nu is er een of andere vernufteling tot het besluit gekomen dat je in een pyama geen vuile neus kunt hebben.
Vrouwen hebben daar minder problemen mee, die zijn van jongs af aan gewoon aan het niet hebben van zakken, en leerden dus hun zakdoek properkes in een miniem bolleke draaien (vandaar de kleinere zakdoeken voor dames) en het in hun mouw steken. (Vandaar dat veel vrouwen het in de mouw hebben - ze hebben het van jongs af aan geoefend).
De jonge generatie vrouwen heeft het veel minder in de mouwen dan de ietwat oudere, omdat de jongere veelal overgestapt zijn op papieren zakdoekjes. Je weet wel van die dingen die je alleen kunt gebruiken als je geen vuile neus hebt, anders heb je pech. Daarom hebben de kleren van de moderne dames allemaal zakken, of hebben die dames allemaal, altijd en overal zo'n klein hebbedingetjes-tasje bij. Dat is er uberhaupt toch nodig, want deze generatie rijdt met de wagen en moet dus de sleutel ook ergens kwijt kunnen. Zeker in deze periode zie je enorm veel dames achter het stuur van de wagen zitten. Niet dat ze beter (!) rijden, maar omdat ze BOB zijn. (B-en O-nB-ezopen)
Ik vind die papieren zakdoekjes vies: Ik snuit er dwars doorheen, en kan die dingen dan alleen gebruiken om zo goed mogelijk mijn handen te kuisen, ik weet nooit waar ik met dat vuil-gebruikte ding naartoe moet, en drie ik vind de verpakking kleere ! Er is een zogenaamde sluiting aan dat zakje, die het na het uithalen van het derde doekje steevast vertikt nog te sluiten ! Bovendien hebben die zakjes allemaal een opdruk in blauw soms met wat groen, beide kleuren die niet met mijn overtuiging stroken, maar bovendien afgaan aan je handen, en dus wellicht ook aan de binnenkant van je broekzak !
Dus ligt er in mijn badkamer en op mijn nachtkastje een goede echte ouderwetse zakdoek. Na !
Op een parking van een dancing staan stilletjes verstoken 4 camionnettes van de flikken... Acht paar ogen volgen heel aandachtig een duidelijk bezopen manspersoon die over de parking strompelt, bijna valt weer recht hobbelt... Ondertussen verlaten alle anderen op hun gemak de dancing, de flikken bekijken ze zelfs niet, ze hebben een zekere prooi geroken... Toen de zatterik niet meer kon missen, omdat er maar één wagen meer op de parking staat, waggelt hij naar zijn eigen voertuig, stapt met veel moeite in, en is op het eigenste moment omringd door 8 flikken... Wordt deskundig uit de wagen gehaald, en : "Blaas maar ne keer !, ge hangt manneke!" De jonge man blaast, en tot verbijstering van de flikken is de man bloednuchter... Maar, maar stamelen de flikken... Ik was vanavond de BAM zegt de jongeman...De watte ? vragen de flikken "de BAM" zegt de jongen breidwillig, "Bewust Afleidings Manoever..."

Om terug te komen op die papieren zakdoekjes, die dingen zijn, net zoals het wc-papier, veel te klein en veels te dun gemaakt, gecreëerd alleen maar voor het ergeren van mensen.

Heb je het al gezien? De zon (nu ja)is er door gekomen! Het is ook bijlangena zo koud niet meer, dus onze kachel is uit gebleven vandaag. Vanavond is het kerstavond...vroeger was dat een feestavond...Heel lang geleden... Het was ook een bron van ergernis.
Toen ik pas getrouwd was, vonden mijn ouders het maar normaal dat we kerstavond bij hen zouden vieren. Mijn schoonouders vonden dat Anny en haren man dat bij hen moesten vieren... Ik heb het gehaald, en de zaak gered voor mijn twee schoonbroers die achter kwamen en anders stellig met dezelfde moeilijkheid zouden hebben gezeten...maar ikke was de boosdoener, en zij niet... Nu ja, iemand moest toch eens beslissen in een of andere richting, en in het vervolg was oudejaarsavond bij de ouders van Anny...
Toen mijn kinderen huwden, heb ik hen gevraagd hoe zij kerstdag of oudejaar vierden... Bleek dat ze dat beide (!) deden...Goed, dan gaan wij hier in het vervolg op kerstdag zelf op de middag bijeen komen, zodat we niemand hinderen en niemand verplichten spitsroeden te lopen...
Ik heb me altijd afgevraagd waar ouders het recht halen om hun kinderen te doen ingaan tegen hun schoonouders voor zoiets triviaals als een feestavondje ??? En ik herinner me, toen ik 15 jaar getrouwd was, kon ik een appartementje krijgen in Spanje in de kerst-nieuwjaarsweek. Zelfs toen was mijn oudste zuster boos omdat ik voor die ene keer niet tegenwezig (aanwoordig) was op het familiekerstfeestje... Echt, ik heb dat mijn kinderen nooit willen aandoen. En ik vraag me nu nog steeds af, of mijn schoonbroers, Robert en Erik indertijd ook hebben moeten spitsroeden lopen bij hun familie, omdat moeder Goderis ons daar verwachtte punt uit...geen tegenspraak.
Kerstmis da's een familiefeest, dus ge komt, en daar mee uit...Dat de andere kant ook mijn familie was, dat hoorde thuis in een ander kader, en kwam niet te pas. En zeggen dat ik het al zo moeilijk had met mijn schoonmoeder...tju toch!

Vanavond is er hier dus geen feest...Misschien ga ik eens kijken naar een film op tv, als het mij aanstaat...en het niet weer Sissi of de jodelende non is die haar kap over de haag kiepert voor ne baron...of van diene kleine die alleen thuis moet blijven - per ongeluk - just als er inbrekers komen... Lachen jongens, al zeven jaar aan één stuk !
Er wordt ook niet speciaal iets gegeten, nee gewoon een boterham met een schelleke niets.
Morgen is het kerstfeest, bij Bart thuis, Els is al voor de tweede of de derde keer kok van dienst.
Vandaag is het dus een gewone dag, of neen, kijk de zon schijnt...
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: