woensdag, november 28, 2007

ubuntu nog maar eens

Gisteren hebben we de laatste (?) loodjes gezet aan de nieuwste ubuntu versie.
Eigenlijk had dit niets meer te maken met ubuntu op zich...maar eigenlijk met microsoft...
Microsoft heeft, ondanks alle processen tegen hem, nog steeds niet alle brongegevens vrijgegeven, dat wil zeggen dat er bepaalde programma's zijn waar microsoft een (verboden)monopolie op heeft. Dat wil niet zeggen dat ze het alleenrecht hebben op het product, maar ze geven anderen niet eens de mogelijkheid sommige dingen te openen, te bekijken.
Daartoe heeft ubuntu een paar dingen gemaakt die deze dingen toch weet te openen, of toch de meeste er van...
Maar nu is er links of rechts een genie geweest, die nog een stapje verder is gegaan! Hij is er in gelukt om in ubuntu ook windows te draaien. (Wat het uitschakelen van je pc, heropenen onder windows, overbodig maakt). Bovendien heeft hij daarbij enkele truukjes gedaan, waardoor je je ganse windows op amper 8.5 mb installeert in ubuntu. Bovendien draait het onder ubuntu, wat mede veroorzaakt dat het ook quasi bommenvrij is voor virussen en co.
Maar dat was nog niet genoeg, u weet dat het opstarten van windows wel enige tijd duurt...dus kun je in ubuntu je windows bv stopzetten op het startblad, en als je dan weer opent, dan start je meteen op je startpagina, is windows dus al helemaal open om direct te beginnen werken.
Ook draait windows er iets sneller, omdat het op een enorm virtueel geheugen zit, en (bijna) niet meer op je pc.
Sjongejonge, misschien zegt je dat niets, maar voor kwampjoeterfreaks is dat wel even wat ! Je switcht van het ene naar het andere, zonder dat je moet omschakelen. Bovendien kun je het nog leuker maken, in ubuntu kun je ook wisselen van scherm (Als ik op een icoontje druk, zit ik plots op een ander scherm, duw ik er terug op, dan zit ik weer waar ik was...)op die manier kun je werken in twee systemen op hetzelfde ogenblik !

Ik ga stoppen, want wellicht zijn er mensen die zitten te denken: wat zit hij daar nu allemaal te broebelen...Wees gerust, ik maak het nooit te technisch, want zoveel ken ik er ook niet van! Het is precies als met de auto, ik kan rijden, maar vraag mij niets over de motor of de onderdelen.

Buiten is het maar frisjes, en het is ook nattig, grijs, somber.Echt herfst.

Vannacht weer moeten opstaan om een nieuw onderhemdje en een nieuwe pyama aan te trekken, na mij goed afgedroogd te hebben. Verdomd ambetant ! Het gekke is dat je van zweten op die manier ijskoud wordt ! Je kleren zijn nat, en voelen ijzig koud aan.

Dat brengt met zich mee dat ik weer aan 't lezen ben. gelukkig ben ik bezig aan een erg mooi boek! De Jagers, een boek over Afrika. Het leest als een trein ! Het is een van die boeken die je zou willen in één trek uitlezen! Niet dat het een zo'n spannend intrige heeft, maar er gebeurt zo veel dat je steeds benieuwd bent wat er nu weer staat te gebeuren. Het nadeel van zo'n boek is dat het niet meteen de beste formule is om in te slapen...

Bij mijn laatste bezoek aan de rommelmarkt zag ik - voor de zoveelste keer - "Het Beloofde Land" liggen... Ik heb dit boek, en de twee er op volgende, jaren en jaren gezocht, en nu ik ze heb, breek ik er de poten over ! Gek is dat ! Ik had hetzelfde voor met mijn zoektocht naar van die glazen voetjes voor onder de kachelpoten. Die waren niet te vinden, dan na maanden zoeken. Toen we ze hadden, zagen we ze plots overal liggen... Het lijkt wel een wet !

Ik ben bezig met het kuisen van al mijn houten beelden (voornamelijk afrikaans), en Anny poetst dan ontertussen gans de kast en boent ze. Ik heb toch wel enkele zéér mooie en waardevolle stukken verzamelt. Oh, ja, ik heb ook nog een wandelstok kunnen kopen, weeral een met een zwaard er in... De ronde knop zit in brons gevat, en bevat een echte spin in hars gevat. Het is dus geen antieke, maar wel een heel mooie. Ik wilde hem niet kopen, maar de man die mij ondertussen kent liet het bedrag een héél stuk zakken...zodoende....

Dat maakt dat ik eigenlijk stilaan mijn kot vol wapens heb ! Ik heb het eens gevraagd aan een bevriende rijkswachter, en het mag, maar ik mag niet met die wapenstokken buiten wandelen... Enige tijd geleden heb ik een veel gevaarlijker wapen gekocht, omwille van het prachtige houtsnijwerk (en het bevat ook stenen, vermoedelijk een soort edelstenen, wan het is oud ), en kris. Normaliter kun je geen echte kopen, een kris blijft altijd in de familie, en het zou de nieuwe eigenaar ongeluk brengen... Hoe hij hier is geraakt, is een grote vraag, maar ik vond hem op een klein marktje, waar alleen gewone mensen symphatisanten, staan, geen "proffesionele" rommelmarkters...Daar vind je soms wel een uitzonderlijk iets... Ik weet niet hoe je een krinkeldd-winkelend mes moet slijpen, maar er zit snee op ! Zo'n kris moet verschrikkelijke wonden maken ! De houten schede en handvat zijn prachtig uitgesneden !

Ik heb ooit eens verbaasd opgekeken over de kwaliteit van steekwapens... Ik heb hier zo'n wapenstok, waarin een niet snijdend "zwaard", dus een zuiver steekwapen. Ik vond de punt niet echt scherp, maar er was hier iemand die in Afrika had gezeten, en die daar nog zag jagen met niet snijdende speren. Volgens hem was mijn wandelstok meer dan scherp genoeg om "effectief" te zijn... Nadien heb ik daar wat op zitten denken, en als je bedenkt dat heel lang geleden men jaagde met stokken die en puntig en hard gemaakt waren in vuur, dan zal dat wel juist zijn...

Je moet ook maar eens kijken naar een echt zwaard, je kunt daar ook geen boterham mee snijden hoor, wellicht is het veeleer door de slag op zich dat het voldoende snijdend is om te hakken door vlees en beenderen...

Waar ben ik nu over bezig ? Precies of ik ben een beenhouwer ! Nee, het ligt niet in mijn bedoeling ooit die wapens uit te proberen. Ik heb ze ook niet omwille van het wapen, maar veeleer omwille van het model, de sierwaarde.

Waar is de tijd toen wij, gewapend met stokken (zwaarden) pijl en boog (stokken) door het bosje dwaalden ? We voelden ons echte ridders van de ronde tafel, op pad om weduwen en wezen te redden van de boze draak... Nu zie ik geen kinderen meer spelen in hun eigen wereld ...Nu zitten ze voor hun pc, nintendo of wat dan ook, en verdwalen in de fantasie van een ander. Wij hadden dit allemaal niet nodig ! Wij maakten ons speelgoed grotendeels zelf ! Herinner je je nog, wij zaagden uit een plank een model van een revolver uit, op de rugkant van de kolf nagelden wij een wasspeld, aan de voorkant van de revolver een "rekker" gemaakt van een fietsband. Wij staken gedroogde erwten in die rekker, spanden de rekker en de erwt in de wasspeld, en als wij wilden schieten duwden we de wasspeld open, en de erwt vloog god weet waar ergens voor je uit...
We hadden ook katapults, een schietlap, een mikke, of hoe je het ook wilt noemen. Die waren wel gevaarlijk, en waren verboden...We moesten die altijd goed verbergen voor de flikken...Wat is dat allemaal lang geleden...
Ik ga stoppen, 'k ben weer aan 't wegdromen...
tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

toon
je moet eens naar ben x gaan kijken en dan klappen we er eens over.
(aanleiding je wegdromen en vaststellingen over de komputerspeeltjes...)
het is volgens mij de moeite waard en hoe lang is het geleden dat je eens naar de bioscoop ging???
dus
mvg
luc