zaterdag, november 17, 2007

Het weer

Veertig jaar geleden was het een schitterende herfststdag, we kunnen dit bewijzen met fotootjes, waarop je de nette heren in hemdsmouwen een frisse neus ziet halen terwijl ze het massale voedselaanbod wat laten bezinken... Menslief, wat werd er gevreten in die tijd !

Vanmorgen een prachtige zonnige dag, maar ik zou je niet aanraden om in je hemdsmouwen buiten te lopen, de wereld is witgerijmd en het ziet er koud uit !!!

Veertig jaar geleden was het 's nachts plots bitter koud geworden, iedereen die naar huis wilde moest eerst terug binnen komen om wat warm water te halen om de wagen te ontdooien. Een prachtig weer om voor de eerste keer na héél véél jaren weer met tweeën in een bed te kruipen. Toen ik klein was sliep ik bij mijn broer in een bed, later kreeg ik het hoekkamertje voor mij alleen. Het was een heerlijke manier om weer te wennen aan het slapen met twee...

Nu ik veel wakker lig, en dan lig te lezen, stelde ik al eens voor om in een andere kamer te kruipen, maar Anny wil niet dat ik het echtelijke bed verlaat...Mooi hé !

Veertig jaar geleden stond ik me nu wellicht bloednerveus aan te kleden en op te blinken...vandaag deed ik wel iets beter kledij aan, we gaan uit eten, maar dat is alles. Om 12 uur moeten de kinderen hier zijn, en dan rijden we samen naar het restaurant. We gaan de wens van mama volgen, en dus gaan we chinezen. Als je tegen Anny zegt gaan we eens uit eten?, dan is het antwoord steevast: chinezen. Ze houdt van die totaal andere smaak en kleur van dit eten. Deze week zijn wij al eens naar dit restaurant geweest om eens te proeven en om te reserveren. Het is wéér een totaal ander smaakpallet dan de zoveel chinese restaurants die we al deden, maar het is er echt lekker ! Het is niet verwonderlijk dat je zoveel soorten chinees eten tegenkomt, het is een immens land, groter dan europa, en kijk maar eens naar de spaanse, italiaanse, portugese, franse duitse en noem maar op keuken in ons europa... Gelukkig hebben we nog de kans gehad om enkele van die landen te bezoeken, en te kunnen genieten van hun regionale smakenpallet..

Wij kunnen allebei niet veel meer eten, maar het is precies of we meer hebben leren genieten van de smaken, de kleuren, de geuren van al die soorten eten waarvan we kunnen genieten. We gaan niet vaak uit eten, zodat het telkens een hoogtepuntje is, en we proberen dan ook nogal dikwijls te veranderen van gelegendheid...kwestie van ervaringen op te doen.

We zijn er niet de beste klanten, we nemen er zelden of nooit een menu, nee, we kiezen één gerecht op de kaart uit, en beperken ons daartoe. Het heeft geen zin om meer te nemen, we krijgen het toch niet op, of zijn er nadien ongemakkelijk van. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Wellicht geven wij aldus een beetje de indruk dat we gehaaste werkende mensen zijn, die maar tijd hebben voor één gerecht...

Vroeger was dat anders...niet alleen omdat we dan veel meer konden eten, maar ook omdat de tijden anders waren... Kijk maar eens naar de oude menukaarten van huwelijksfeesten van heel lang geleden, zeg veertig jaar...verbazend wat we dan allemaal binnenspeelden ! Je zag dan werkelijk mensen die hun broeksriem een gaatje wijder zetten, of zelfs het bovenste knoopje open zetten...om het toch maar binnen te krijgen, en niets te missen van die uitzonderlijk lekkere dingen. Uitzonderlijk, want feesten waren de enige gelegenheden waarop er een goed getafeld werd! Plechtige communies en trouws, en dat was alles...Oh ja, ook op jubileums van 25 en 50 en soms zoals mee en pee, van 60 jaar huwelijk...Maar daar buiten ? Geen mens kreeg het in zijn bolleke om zo maar eens, doordeweeks eens even een restaurant binnen te wippen...

Deze week zei iemand me nog, moesten we nu leven zoals 50, 60 jaar geleden, we zouden ons geld niet op krijgen... En dan zit ik weer in dat verre verleden...en knik, en denk op onze heerlijke pureepatatjes met een putje waar moeder wat heerlijk gesmolten boter in goot...ons middageten...Als we nu eens geen vlees zouden hebben, zouden we denken dat er iest verschrikkelijks mis is.

Als je nu bijna dagelijks hoort verkondigen hoe we moeten eten, dan zaten we er vroeger dichter bij dan nu, maar zeg mij eens hoe het dan komt dat de mensen vroeger, met het veel gezondere menu, veel minder lang leefden??? Ik weet het niet, en breek er ook mijn hoofd niet over. Als ik hen hoor beschrijven, dan heb ik het gevoel dat ik behoorlijk gezond eet, met veel groenten en veel fruit. In ieder geval veel beter dan in mijn jaren als jong-volwassene, waar we nog volop wilden genieten van onze gestegen koopkracht, en dat vooral uitdrukten in caloriën in ons bord.

Ik ga stoppen, vanmiddag met de kinderen en kleinkinderen lekker bijeen zitten, hopelijk ons goed amuseren en niet te veel denken aan Koen, die er ook moest bij geweest zijn...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: