vrijdag, november 02, 2007

aldereiligen

Vanmorgen zag ik op AVS (onze regionale zender) een bevraging van de mens op de markt over "Allerheiligen"...Het merendeel wist het niet juist te vertellen, en verwarde het met allerzielen.

Al van toen mijn kinderen thuis kwamen van school en ik hun lessen godsdienst bekeek, wist ik dat de toekomst zo zou zijn... Hun lessen hadden immer nog weinig te doen met geloof, was veeleer een soort aan een godsdienst geliëerde zedenleer.

Ik heb er geen oordeel over, wij werden vooral opgekweekt met verboden, nu met normen. Ik vind dat wij het iets makkelijker hadden, weten wat je niet mag is makkelijker dan eerst te moeten oordelen of het al dan niet binnen de christelijke normen valt. En wat te vrezen valt is uitgekomen, nomen schuif je op naar noodzaak en wens...met alle gevolgen van normvervaging vandien.

Er was ook weer ophef over de hoofdoeken in de stadsdiensten... Ik heb er geen moeite mee, maar ik had ook geen moeite met het aanwezig zijn van een kruisteken of wat dan ook. Het probleem is groter geworden door het verbieden van de aanwezigheid van het kruisteken in een "neutraal"gebouw. Het is normaal dat die mensen nu zeggen dat ze dan ook hun kruisbeeld terug willen (zelfs al is dat voor de meesten meer een gewoonte dan een overtuiging). Het zou van rascisme getuigen als we reageren op het joodse keppeltje, want joden zijn sinds de holocaust vrij van alle hinder en alle gelach... Ik vraag me één ding af, ben je beter als christen als je een kruisje draagt (hoe groter kruis hoe beter, hoe heiliger ?) ben je een beter jood als je ostentatief met dat rare hoedje op loopt ? Beter als je een burka draagt ? Ben je kortom beter als je een uiterlijk teken van Het Geloof draagt ?

Ik ga er niet over doorbomen, want over sommige van die dingen kan ik mij dik maken, en ik ben al dik genoeg. Maar mens zijn heeft met die mens in kwestie te zien, niet met zijn kledij of met uiterlijkheden. En laat in vredesnaam iedereen gelukkig zijn in zijn overtuiging en zijn kledij, als hij of zij zich daar happy bij voelt, wat kan ons dat eigenlijk schelen?

Anny ligt zich te vervelen tegen de sterren op. Hopelijk doen ze vandaag alle onderzoeken, of vinden ze de oorzaak zodat ze weer naar huis kan... Het is lastig daar te liggen te liggen. Als ik daar zou zijn, dan nam ik enkele boeken mee, en ik weet niet eens meer dat ik daar ben of ergens anders, maar Anny kan zich niet bezig houden met een boek of een tijdschrift, dus zit ze daar te kijken naar de TV, en vermits haar gebuur daar het eerst lag en de knopjes heeft, zit ze nog al vaak te kijken naar franse posten waar ze weinig van begrijpt. Ze sliep vannacht slecht zegt ze, maar haar buur zegt dat ze regelmatig lag te snurken...dat zal dus zijn zoals thuis, het gevoel hebben dat je niet sliep, terwijl ik haar hoorde "slapen". Ik heb het al eens verteld, ik lig in een boek te lezen, naast mij ligt Anny te snurken tegen de sterren op, plots stopt het gesnurk, en zonder één onderbreking zegt ze: "ligt ge nu nog te lezen, ik lig al heel den tijd wakker"...Ik mag daar niet mee lachen, want ik lieg...

Veerle is al gekomen om de was te halen, om koffie te zetten en dergelijke, en straks komt ze hier het eten klaarmaken voor heel de bende. Dat is gemakkelijkst, zo heb ik warm eten en zij moet maar één pot maken... Morgen komt ze boven kuisen. Tegen dat mama weer thuis is zal alles netjes aan de kant zijn.

Normaal zouden we vandaag naar tanteke gaan, dat gaat dus ook niet door. Ik zal eens bellen naar de home, zodat tante niet zit te wachten, als ze het zou beseffen dat we komen. Soms zien we dat ze dat inderdaad weet, andere keren is ze totaal verrast.

Voila, dat is dat, tot de volgende?

Geen opmerkingen: