zondag, oktober 14, 2007

Miracoli

Nee, geen reclame, of misschien toch...
De enige deegwaren die wij als kind aten, waren vermicelli in de soep en macaroni...meestal met kaas en hesp.
We waren nog in de tijd dat al die exotische producten quasi onbekend waren, tot...Miracoli ons liet kennis maken met spaghetti. Het leek wel of met miracoli het hek van de spreekwoordelijke dam was, er kwamen van dan af allerlei nieuwe voorheen onbekende dingen op tafel.

Ook steeds meer vers fruit, er werden geen appelen meer op de zolder bewaard, men kocht verse produkten die dank zij steeds betere bewaarsystemen en vlugger en zekerder vervoer, hier in de winkelrekken terecht kwamen.

Als wij spreken van de vooruitgang, dan spreken we steeds van computers, raketten , tv en dergelijke, maar er is minstens een even grote revolutie geweest in ons voedselpatroon!

Daar Anny vroeger een echte kookfanaat was, verzamelden we naast al die andere boeken, voor Anny ook kookboeken...en daar zijn ook héél oude exemplaren bij. We hebben er van voor de eerste wereldoorlog, en zelfs één waar heel veel knipsels en briefjes in zitten met "oorlogsrecepten". Hoe je wafels kon bakken op basis van aardappelen en dergelijke dingen.

Maar daar zie je ook de ter beschikking staande voedingswaren ! En dat waren er niet alleen heel wat minder dan nu, maar bovenal waren er veel meer recepten die seizoensgebonden waren. Nu zijn er geen of omzeggens geen seizoenen meer ! Het makkelijkste voorbeeld is de mossel, vroeger alleen in de maanden met r, dus van september (maar dat was zéér vroeg!) tot april, en dat was al behoorlijk laat... Nu zijn er bijna het ganse jaar door mosselen te verkrijgen, het seizoen zonder is héél klein geworden, en zo nodig kun je er toch nog kopen van invoerprodukten.

Ik heb je al geschreven dat ons moeder boontjes inlegde in zout, eieren in waterglas, koteletten in smout en noem maar op... Nu zijn er kippen die werkelijk iedere dag hun ei leggen (produkties van meer dan 300 eieren op jaarbasis zijn heel gewoon geworden), die beestjes kennen geen seizoenen meer. Je ziet die seizoenen nog wel als je zelf kippen houd, en je niet die speciale legrassen (hybriden) houdt, maar gewone kippen van onze oude rassen...Die leggen in de winter nog wel eens een ei, maar zelden...Het zijn dan ook alleen maar kippenliefhebbers die vasthouden aan de oude rassen omwille van de schoonheid van het ras.

Kiwi's, en mango's en een heel pakket andere vruchten waren onbekend, en nu heel gewoon.

Maar wat er nog veranderde was het inbrengen van bereide gerechten. Door het intreden van de vrouwen in de tewerkstelling, blijft er minder en minder tijd om nog volle maaltijden klaar te maken, en dus eten steeds meer mensen in de week bereide gerechten. Uit diepvries, of "vers" uit de winkel of beenhouwerij.

Ik denk dat ons moeder vroeger peper, zout, muskaatnoot en laurier in huis had, andere kruiden waren er niet, en wilde ons moeder eens iets speciaals maken met een apart kruidenboeket, dan werden er kruiden gekocht in een bruin papieren zakje netjes afgewogen...Net zoals bijna alles afgewogen werd. Voorverpakte goederen waren er bijna niet, alles werd geschept en afgewogen en in bruine zakken mee naar huis genomen. We hadden dus ook veel minder afval!

Ook wat kledij betrof, dien tijd kon je nog overal stof kopen en je kostuum laten maken door de kleermaker...Iedere serieuze winkel had ook zijn kleermaker(s) in dienst.

Er is natuurlijk een arbeidsmarkt gekomen voor de vrouwen, maar in de winkels zijn er veel arbeidsplaatsen verdwenen op die manier, waar vroeger nogal wat tijd ging in snijden, scheppen, verpakken, moet je nu alles maar uit het rek nemen waar het duidelijk zichtbaar in plastic verpakt ligt te wachten op je...met een streepjescode er op, zodat de caissière geen tijd moet verliezen met het intypen van het bedrag van de goederen.

Nee, de industriële revolutie gaat veel verder dan het mechaniseren, het grijpt ook in in het privé van de gezinnen. Toen daar bovenop de tv kwam, was het sociaal verkeer na een korte tijd heel sterk verminderd. De mensen zonder niet meer voor hun deur met elkaar te koutten, nee iedereen zit in zijn eigen knusse zetel naar zijn kijkbak te turen en te reclameren dat er weer niets is... Grappig eigenlijk, je moet gewoon die knop omdraaien en terug met elkaar te leven, maar die stap is nu plots véél te groot.

Ik herinner me nog de tijd dat de werkende vrouw iets minder was dan de andere, nu is de thuisblijvende een profiteur... (Net zoals ik bij de invoering van het brugpensioen geconfronteerd met een dreigend faillissement, voorstelde dat de oudere arbeiders zouden op brugpensioen gaan...Ik werd bijna gelyncht omdat ik hen wou afschrijven...Nu is brugpensioen een recht geworden en men vecht voor het behoud er van.)

Nee, de moderne tijden hadden vooral invloed op het dagelijkse leven.
en of dat allemaal zo veel verbeterd is ?

tot de volgende

Geen opmerkingen: