maandag, september 03, 2007

Het leven kan leuk zijn !

Zonet las ik mijn wekelijks mailtje van Waar maar raar, een mailtje waar iedereen die een eigenaardig nieuwtje leest in een krant of iets dergelijks, dit kan melden. Zij maken dan een mailtje met al de leukste feitjes...
Ik heb al dikwijl gegrinnikt bij het lezen van die gekke feiten, maar nu vond ik het méér dan leuk !
Een dame zag haar borst leeglopen in een paar dagen tijd... De dame was aan het zonnebaden, toen ze door een wesp gestoken werd in haar borst. De dokters stelden vast dat de angel het zakje met een zoutoplossing doorboord had....
Het is de eerste keer in mijn leven dat ik een wesp een sympathiek diertje vind ! Ik zal ze in het vervolg met wat meer égards behandelen...

Ik vind het prachtig dat er esthetische chirurgen bestaan, denk maar aan de dames die door borstkanker een borst of een gedeelte van een borst verliezen, zo'n ingreep kan dan voor de betrokken dame van extreem groot belang zijn. Ook misvormingen die zo kunnen gecorrigeerd worden, tof !
Maar ik heb wat moeite met echte "schoonheids"-operaties, waar een dame naartoe gaat om haar rimpels te laten wegnemen...
De druk om dergelijke ingrepen te doen wordt echter steeds maar groter, al wat je ziet op tv zijn van die volmaakte (of gemaakte?) dames. Niemand zegt er bij dat veel van die zaken bijgewerkt zijn. Ik heb een programmaatje om op die manier fot's te bewerken, in één bewerking. Je neemt een foto van iemand met rimpels, haalt het door dat programma en je hebt een frisgestreken gezichtje ! Zels de iet of wat dubbele kin is spoorloos verdwenen. Met echte zware fotobewerkingsprogramma's weten we dat we dit effect nog veel echter kunnen maken, maar dat ene kleine programmaatje doet het al heel behoorlijk...Alleen, het is een andere mens die op die foto staat!
Onlangs was ik aan 't surfen, en ik zag een kop van een boer, een oude man, met een klakke op zijn verweerde kop, één oog bijna dichtgeknepen voor de rook uit zijn zelfgedraaide sigaret, en zijn gezicht was als een wegenkaart, zo vol met rimpels. Zijn wenkbrauwen waren wildernissen, met haren die alle kanten op wezen, maar dat éne open oog, en die mond toonden een kontente mens. Ik kan mij geen mooier gezicht in beelden dan dat gerimpeld winterappeltje van die boer. Je ziet op het gezicht van die man zijn hele leven, en vooral!!! je ziet dat die man dikwijls lacht, zijn lachrimpels overheersen zijn hele uitzicht! Die man heeft gewrocht in weer en wind, is door zon en wind gerimpeld, maar zijn lach is er alleen dieper door geworden...En dat willen die modemensen ons afpakken??? Voor mij hoeft dat niet hoor !
Cecile, de vrouw van Luc (vis) is al heel vroeg grijs, ik heb ze nooit anders gekend, en nu is er geen oorspronkelijk gekleurd haartje meer te zien. Ze heeft nooit haar haar gekleurd, en dat hoefde ook niet, dat haar is een stuk van haar eigenzichzelvens ! En nu ze volledig grijs is, zijn er zelfs dames die vragen met wat ze dat zo gekleurd heeft !
Anny is zeer lang zonder grijs haar gebleven, het is pas na het overlijden van Koen dat ze plots grijs begint te worden. Maar ook zij denkt er niet aan dat weg te stoppen...Waarom ook ? Ze was me lief toen ze zwart was, ze is me alleeen nog liever met dat grijs erbij.
Nogmaals, ik heb niets tegen een operatie om medische redenen, maar zo maar, om meer te voldoen aan het huidige modebeeld ? Nee, voor mij hoeft dat niet ... Ik heb altijd het gevoel dat, als we die chirurgen laten doen, er op een dag zal vastgesteld worden dat een man wanhopig zijn vrouw moet zoeken tussen enkele honderden identieke "schoonheidsidealen"...Ik vraag mij zelfs af wat zo'n operatie doet met de "mens" ? Wordt iemand die nu volle lippen kreeg, plots ook milder dan vroeger met het toegeknepen mondje ? Luc (courgette)zoekt een onderwerp voor een thesis, zou dat niet iets zijn ? Of valt dat net niet binnen het kader van onderwerpen?
Ik ben er zeker van dat die mensen niet alleen lichamelijk veranderd worden, ze worden wellicht ook geestelijk veranderd. Net zoals iemand met een handicap zich of probeert te verbergen, of probeert zich te manifesteren, zo zullen die bewerket dames en heren naar mijn gevoel ook de invloed ondergaan van een gewijzigd lichaam... En ook daar vrees ik dat ze dan evolueren naar een uniformisme... Mevrouw x, deeltje van de eenheidstaart - en dat terwijl ze zich lieten "corrigeren" om beter te liggen in de markt !

Ik had indertijd een collega, die ik heel mijn loopbaan kende met zwart haar. De man ging op pensioen, en toen wij hem na maanden terug zagen, was hij plots helemaal wit ! Hij was plots veel mooier, het wit paste veel beter bij zijn gezicht... Bleek dat hij al jaren zijn haren verfde...

Van mij mag het allemaal, maar waarom ? Is er eigenlijk iemand die ons keurt ? En als het zo zou zijn, is het voor ons belangrijk wat en hoe wij er uit zien in zijn/haar ogen ? Ik denk dat het vooral in ons eigen ogen is ... en dat die mensen, geïndoctrineerd door al die figuren op tv en in de boekjes zichzelf niet meer aanvaarden zoals ze zijn.

En dat is erg !
Dat is heel erg !

Je niet goed voelen in je eigen vel...

Zo'n mensen krijgen anorexia, of boulemie, of ... laten zich herbouwen, om dan vast te stellen dat het nu niet meer in evenwicht is met de rest, en dus laten zij nog een stuk herbouwen, en nog een, en nog... tot zij behoren tot het uniform ?

Voor mij hoeft het niet, ik hou van de mensen zoals ze zijn, ik bekijk ze, ik teken ze, ik probeer hun houding op papier te zetten, omdat zij, zo als ze zijn, LEVEN zijn...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: