zaterdag, september 29, 2007

Eindelijk !!!!

Als kind sloeg men er mij mee rond de oren, als vader sloeg ik er mijn kinderen mee rond de oren, als opa hoor ik er mijn kinderen mijn kleinkinderen er mee rond de oren slaan...
Nu is bewezen dat het nog juist is, correct is, affrirmatief, bevestigd...

Korstjes zijn gezonder dan het kruim van de boterham !

Een gedegen wetenschappelijke studie heeft uitgewezen dat door het bakproces in de korstjes meer van een bepaalde antiradicale zitten (vergeef mij dat ik de naam niet kon onthouden, maar als je het echt wilt kan ik het opzoeken)...dus korstjes eten ! Goed voor je lijf en leden, en een wapen tegen kanker !

Hier leerden we: Van korstjes krijg je borstjes
In 't westvlaams van mijn kinderjaren was het: Van kasten groei'n der gasten (vertaling: van korsten groei je uit tot flinke kerels -noteer dat het westvlaams tijdsbesparend is !)

Je krijgt er dus geen borstjes van, je wordt er geen flinke kerel van, maar het levert je een belangrijke stof voor een evenwichtig lichaam , beter gewapend tegen kanker...
Dus moeder, vader, hou vol! sla er verder je kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen en zo verder mee om de oren! Hou ze gezond !

Wie weet kun je er ook rapper mee fietsen? Hopelijk niet, want dan komt het wellicht op de anti-dopingslijst...

Ik ben bang om in herhaling te vallen, maar wat er nu gebeurt in de wielersport is een bewijs te meer van wat ik al heel de tijd door verkondig: er is (bijna) geen sport meer !

Vanaf het moment dat je betaald wordt is het een (bij)beroep, en heeft het niets meer met sport te maken. Als er dan nog bijkomende premies zijn voor bepaalde resultaten, is het hek helemaal van de dam.

Zijn er dan géén mensen meer die nog sport doen? Oh ja, gelukkig wel ! Want sport is gezond voor lichaam en geest, in tegenstelling met die betaalde uitwassen die helemaal niet gezond meer zijn, noch voor lichaam, noch voor geest !

Ik zie hier mensen die helemaal alleen, of soms met een klein clubje, voorbij komen gejogd, heel rustig lopend, en ondertussen rustig tegen elkaar keuvelend...dat zijn sportieve mensen! Ik zie groepen wandelaars, genietend van natuur en de rustige beweging, dat zijn sportieve mensen, ik zie mensen, alleen of in groep, die rustig fietsen door de natuur, zonder te vervallen in koersen, dat zijn sportievelingen ! en zo kan ik er veel opnoemen, mensen die eens een balletje trappen, zo maar voor the fun, die op het strand vliegeren en noem maar op...Kortom, mensen die "bewegen" gewoon uit levensvreugde en/of om zichzelf in vorm te houden volgens het oude principe een gezonde mens in een gezond lichaam...waarbij in de oorspronkelijke latijnse spreuk veeleer sprake is over het minstens even belangrijke "gezonde geest"..

Overal waar mensen betaald worden, verdwijnt het idee sport meteen, ook al schrijven ze kranten vol met het tegendeel. Je kunt voor je beroep net zo goed lasser zijn als voetballer. In het tweede geval zal je carrière wellicht heel wat korter zijn, maar de kans zit er in dat je meer verdient in die korte periode dan die lasser in zijn levenstaak...Maar het blijft in beide gevallen een beroep !

Je gaat toch niet vertellen dat Hénin sport beoefent hé? Nee hoor, een volle dagtaak is het, en ze heeft zelfs een hele staf mensen in dienst om haar bij te staan, masseurs, trainer en noem maar op. Ze moet wel voldoende verdienen om die allemaal in dienst te kunnen houden en bovendien nog een (aardige) cent opzij te leggen...Zoiets kun je toch geen sport noemen????

Ik heb niets tegen die beroepen, en misschien zetten ze door hun beroep wel mensen aan om echt sport te doen, maar voor hen is het gewoon een beroep. Een tv-zender als eurosport zou veel beter euro-grootverdieners noemen, want het is slechts heel zelden dat ze u de prestaties zullen tonen van de laagstbetaalden in die beroepen, neen, ze tonen u steeds de groot-verdieners, en als er dan plots een minder-verdiener naar voren komt, dan kunnen ze er niet van zwijgen, en als ze een tijd nadien weer wegdeemsteren, zullen ze dat ook nog eens vet in de verf zetten, gewoon aanduidend dat deze er eigenlijk niet bijhoorden.... Sport ???

Ik zou veel liever de olympische spelen voor gehandicapten zien, daar zou ik nog echte vreugde en echte gezonde inzet zien...

Maar ja, ik ben een uitzondering, en ze noemen mij dan ook "niet-sport-gezind"... Nochtans ik heb duizenden kilometers gewandeld, gejogd, zo maar, omdat het deugd deed, Anny en ik hebben, zodra de kinderen oud genoeg waren, de rugzak opgenomen en honderden kilometer door de mooiste hoekjes van europa gestapt, en genoten van landschap, plant en dier, en met de mensen van daar zitten babbelen en keuvelen...dat is wat ik sport noem, genietend bewegen genietend je lichaam in vorm houden.

Toen wij de eerste keer op trektocht gingen (in de streek van St-Flour Frankrijk), noemde iedereen ons gek. We zouden dat nooit kunnen, we zouden kapot terugkomen, we wisten niet waar we aan begonnen (dat was juist)... enfin we waren zot.
We trokken een tiental dagen te voet door haut-auvergne, en hebben nog nooit zo van het leven genoten als toen. We hadden niet de bedoeling ons zelf te martelen, hielden de etappes doenbaar, en hadden altijd een tent mee, maar we hebben hem nooit gebruikt, want we maakten indien mogelijk altijd gebruik van een gîte, een hotel, een auberge, een jeugdherberg en gingen zo mogelijk eten in een gezellig regionaal restaurantje, waar we de streekgerechten en de streekdranken savoureerden... We kwamen ontspannen en gelukkig weer naar huis...en pas jaren later vertelden de kinderen ons wat ze allemaal hadden uitgespookt terwijl we weg waren... Niets ergs, maar toch heel wat meer dan wij zouden toegestaan hebben...Kortom zij hadden ook het verlof van hun leven gehad, en nu nog kan onze buur eens zitten grinniken als hij er aan terugdenkt...
Wij hebben dit enkele jaren kunnen doen voor ik ziek werd...Gelukkig dat we dit hebben gedaan, de fotoboeken met reisverlagen vormen nu nog altijd een bron van genieten...
Kijk, dat is sport ! Sport is geen marteling, geen competitie voor gewin, nee, het is gezond genieten !

Het doet pijn hier vastgekluisterd te zitten, en te weten dat er nog zoveel heerlijke streken zijn om door te trekken...

Weet je dat wij op die eerste trektocht ooit een volle dag hebben gestapt zonder ook maar één huis te zien ? Weet je dat wij op een dag midden in de heuvels een mooie grote kerk vonden, zonder ook maar één huis in zicht ? Weet je dat men ons op een dag verwittigde voor slangen in dat gebied, als je gebeten werd van één bepaalde soort, dan moest je binnen de drie uur bij de dokter zijn...Waar vind je hier een dokter ? Er zijn hier geen dokters... Weet je op een dag, we waren juist aan het hotel beland, hoorden wij de klokken luiden van de kerk. We vroegen uitleg, en men vertelde ons dat de pastoor er was, hij passeerde nu en dan zo om de maand, en dan luidde hij de klokken, en die wilde ging naar de mis. Ja, maar die mensen daar in dat fabriekje ? Die gaan ook als ze lust hebben, en de werkgever? die laat dat toe, het is al altijd zo geweest... En de zondag ? Oh, het moet lukken als de pastoor hier eens juist op een zondag arriveert... Ik had het gevoel dat ik in een ander wereld zat...

Sjonge, ik krijg lust om nog eens mijn fotoboeken in handen te nemen...

tot morgen?

Geen opmerkingen: