maandag, september 24, 2007

De grote illusie

Voor mij ligt een briefje van 50 euro... Als man die is opgegroeid met het kleine belgische frankske van in den goede oude tijd, reken ik om: 1 euro is 40 frank x 50 = 2000 frank...

Dat is wat we met recht en reden de grootste illusie aller tijden kunnen noemen, een illusie waarmee wij al gans ons leven rondlopen...

Dat briefje is geen 50 euro waard !

Dat briefje is een ding waard dat ik op dat moment met dat briefje kan verkrijgen en morgen al wellicht niet meer !

Die 50 die er op gedrukt staat als een vast gegeven feit, is in werkelijk een alleminst vast iets; het is een loshangend zwevend, zich in vrije val bevindend begrip !

Als ik een euro gedurende 5 jaar vastzet aan de huidige 2 % rente, dan heb ik, ook met samengestelde interest 1.1 euro na 5 jaar ! Dan hou ik geen rekening met het feit dat de bank mij beheerskosten aanrekent en schrijfkosten en...en... kortom, mocht ik in werkelijkheid 1 euro "geplaceerd" hebben, dan zou ik nu een schuld aan de bank hebben van zowat 6 euro...Maar goed, daar wil ik niet over zagen, nemen wij een "winst" van 10 cent aan...
Vijf jaar geleden kocht ik met één euro juist één pint...nu kost één pint me 1.5 euro, in een goedkope café... in vijf jaar dus 50 cent meer kost...een stijging van 50 %... Met andere woorden mijn stuk van één euro heeft maar de waarde meer van ongeveer tweederden van een pint... Ik ben onderweg, ondanks het behoud van het cijfer één, eenderde van mijn euro kwijtgeraakt, dus zou er op mijn uro niet meer 1 moeten staan, maar 0.66... maar dat doen ze niet, ze prefereren de grote , GROOOOOOOOTTTE illusietruuk..... En wij lopen er met open ogen voortdurend in.

Wie is de bedrieger ? Ah, niet moeilijk, de banken... Als ik mijn euro op de bank zet, dan houden ze mijn euro daar niet, nee, dan kopen ze daar een pint mee, en die verkopen ze mij later voor 1.5 euro, en geven me voor mijn vastgezette euro een schamele 10 cent... Ik kan me géén pint meer veroorloven !!!!

Misschien denkt u dat ik u sprookjes vertel, maar helaas nee, het is bittere werkelijkheid ! Nog nooit was de winst der banken zo groot (tenzij in amerika, waar de bankiers blijkbaar van het gehalte zijn van de president) en onze rente zo klein. Bovendien houden zij ons steeds maar weer voor dat de kosten aan administratie zo hoog zijn dat zij kosten moeten aanrekenen, dat wij het ook nog gaan geloven. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je iets dikwijls genoeg vertelt, iedereen het op de duur voor waar aanneemt, ook al was het telkens dezelfde persoon die het herhaalt, het is de herhaling van de gegevens die in onze hersens de feiten onder "bwezen" klasseert ! Die truuk kennen de banken als geen ander (afgezien van de politiekers).

Er ligt hier voor mij een briefje van drieëndertig euro...maar jij wilt dat niet geloven.

Weet je wat mij intens gelukkig maakt ? De euro is een sterke munt !
Wat moet dat niet met de dollar zijn????????????????????????????????????????????????????


En toch, wij leven in zowat het beste landje van de wereld...maar als we de politiekers niet bij hun lurven pakken en buiten werpen, niet lang meer... (Een lurf is een ingekeept hout (in een vinkenbaan)om de treklijn te spannen (????) een vinkenbaan is een afgebakend en ingericht terrein om vinken te vangen... Nu weet ik nog niet wat de lurven van de politiekers zijn... De Dikke Van Daele helpt me géén zier !)... Nu goed, dan pak ik ze wel bij hun kl..oosters om ze buiten te wippen ! na !

Het begint me (en wellicht niet mij alleen) op de zenuween te werken dat die politiekers daar zo zitten te frutselen... Moesten wij ooit op ons werk dezelfde productiviteit aan de dag hebben gelegd als die politiekers, dan lagen we al lang voor de deur, en waren we gedoodverfd om ooit nog ergens binnen te geraken... Maar die kluivers zijn safe, als ze mislukken, dan zetten ze zich opnieuw op de lijst, en hoeplaba, ze worden terug verkozen ('verkozen', nu ja, er staan geen andere op dan zo'n rare tistens)en ze mogen opnieuw spelen met ons geluk en onze centen... Zelf één die publiek vertelde dat hij miljoenen in de fik stak om de kassa te laten kloppen, die zit er telkens en telkens weer... Ik heb op het verlof in Herbeumont uren en uren doorgebracht met een oude waalse dame, die dan ook nog haar frans sprak met een Luiks accent, te woord gestaan...Ik heb een moment aanvechting gehad om haar alleen te laten, maar dat had alleen te maken met het feit dat haar gespreksonderwerpen mijlenver van de mijne lagen, en gebonden waren aan eentijd ver voor de mijne...niet met haar waals zijn, want het is een heel lieve oma voor haar kleinkinderen, en alhoewel haren Paul al vijf jaar dood is, vertelde ze me vier, vijf keer zijn sterven...telkens met tranen in de ogen... Ze is in het stadium dat de wereld alleen nog een heel klein kringetje is, waar ze slecht moeilijk uit durft te komen.

Moeten wij nu echt op befehl van een paar politiekers gaan liggen ruziemaken met zo'n lieve oude mensjes ???

Want dat zijn ook walen, en ik die met héél veel pijn amper een straat ver kan gaan, op het tempo van een slak met een lendenverschot, voel mij niet in staat haar op te jagen ! Nochtans is ze zowat het enige wezen die zowat dezelfde natuurlijke voortbewegingssnelheid ontwikkelt als ikke ! En ze gaat ook met een stok ! Vroeger had ze een heel mooie wandelstok, een echt antiek stuk, nog van haar grootvader !, maar dat is gepikt terwijl ze boodschappen deed in de gb... Nu heeft ze zo'n kruk, waar ook haar arm in steunt...

Maar we betalen om die walen te onderhouden ! En dan ? Betaal je liever anoniem in een omslag dat je dan in een kartonnen doos stopt voor (z)el(z)elf(z)elf ??? Ik betaal liever voor mensen die ik een klein beetje ken, en ik ken enkele walen, ik heb er zelfs goede vrienden onder. Zo heb ik ook jaren gestort bij Foster Parent (Plan), omdat je daar regelmatig een heel persoonlijk berichtje krijgt wat er in hun dorpje gedaan wordt om hen vooruit te helpen... Ooit had Anny een nonkel pater (+), die woonde in een dorpje in het voormalige belgisch congo... Toevallig was de dekenij Oudenaarde "het" spaarvarken voor die regio, en de deken had met veel triomf het bedrag vermeld van op de kansel dat de dekenij had bijeen gespaard... Ik vroeg nonkel pater hoeveel ze eigenlijk gekregen hadden vorig jaar van ... ongeveer de helft... Toen heb ik besloten alleen nog te doneren waar ik ook de gevolgen zag... Oh, ik weet wel, administratie en beheerskosten en...en...maar moeten die mannen dan echt zo luxueus zitten? Hoort er niet eerder een normale auto voor zijn deur ? Het is een beetje zoals ik nu zie op mijn werk...Ik heb nooit mijn uren geteld, als ik er verwacht werd, dan was ik er, hoe veel uur en hoe laat het ook werd, nu hoor ik dat de bedienden er pointeren, en dat ze eeneventuele vergadering buiten de werkuren recupereren... ik mag er niet aan denken... Oh, ik weet wel, de wereld is niet meer als vroeger, en nu werken de echtgenotes ook, en je kunt en mag niet verwachten dat één van de twee werkers uit het gezin niets moet doen in het gezin, ik weet dat en ik besef dat het nu niet meer kan zoals ik het deed, maar...pointeren ??? je tijd afmeten voor de mensen ???
Ik ga stoppen, ik mag, ik wil en ik kan niet oordelen, dus doe ik het ook niet.

tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

toontje,
mogen we echt klagen?
inflatie is er altijd geweest en manipulatie van de politiekers ook. ik vind het ook straf dat we geen regering bij elkaar kunnen krijgen maar is dat niet het gevolg van angst?
zijn de walen niet bang gemaakt van hun tv zender die hen vertelde dat vlaanderen de onafhankelijk uitriep? (en de koning vertrok)
is angst niet het leitmotiv?
niet te verwonderen dat iedereen zich inbetoneert! als ze het niet doen worden ze beschudigd van hoogverraad.
weet je , de meeste mensen liggen er niet wakker van maar met die vlaamse bonussen heb ik last.
leg het maar eens uit dat iemand die in ronse werkt maar in wallonnie woont minder netto overhoudt als iemand die in vlaanderen woont en ze werken in dezelfde fabriek en hebben hetzelfde loon.
of leg het maar eens uit dat een vlaamssprekende die in ellezelles woont naar charleroi moet om een opleiding te volgen in 't frans terwijl hij in ronse diezelfde opleiding kan volgen in zijn eigen taal maar hij woont aan de verkeerde kant.
we hebben er dus wel last van !!!
angst, afgunst, pesterijen;;
de ideale voedingsbodem om iets te kweken dat niet deugt!

't wordt dus tijd dat we terug politiekers krijgen die daar oog voor hebben,
en er zijn er !

daar geloof ik nog in.
trouwens volgens mij is het acw de grote oorzaak van het feit dat we nog geen regering hebben

had renders zijn bek gehouden de decker was bij de nva . gegarandeerd gingen ze dan apart naar de verkiezingen.
cd&v wordt gegijzeld van zijn kartelpartij en niet van de walen.
maar ja dat is dan nestbevuiling zeker?
de realiteit mogen we niet meer schrijven.
leuk he zo'n koppel paardenzagen bijeen???

so long