zaterdag, augustus 18, 2007

van a tot ...omega ?

Heb je er al eens bij stil gesttan dat het een echt wonder is, dat je deze blog kunt lezen? Dat ik hem kan schrijven op een manier dat u hem kunt lezen???

Lettertjes, niet zo evident !
Wij hebben een alfabet van 26 lettertekens, en de naam komt van het griekse alfa, beta, ...tot omega, waarin er minder lettertekens zaten.
Toen een bisschop vaststelde dat (Cyriellus?)hij met de hem ter beschikking staande lettertekens niet echt de slavische talen (russisch) kon weergeven, maakte hij er nieuwe tekens bij (het cyrillisch alfabet)...
Onze oorspronkelijke letters hier in onze regio waren de runen, en die worden futhark genoemd (geen alfabet) de eerste letters waren daar f, u, t, h, a, r, k... Je hebt het oude en het nieuwe futhark. In het oude waren er veel minder letters dan wij nu gebruiken, in het nieuwe was er al meer rijkdom, maar nog niet gelijklopend.
Hoe dat komt ? Omdat in de oorspronkelijke taal in onze regio's bepaalde klanken niet voorkwamen, dus was er ook geen letter voor nodig...
In andere landen heefd met een totaal andere oplossing gekozen, en daar kent men geen letters, maar woordvormen. Men vertrok bv van een tekening van "huis", dat teken werd meer en meer gestileerd, en dat teken bleef geen letterteken (th) maar een klankteken (thuis). Ieder woord waarin dan de klank thuis zit, zal dat klankteken bevatten. (vb chinees)
Deze manier vergt veel meer tekens, en is dan ook zeer complex om te leren. Het maken van een type machine en het werken er mee met chinese klanktekens is niet evident!
Ergens in een ver en duister verleden, weeral ergens in het middenoosten, de regio waar ook al die grote Geloven vandaan komen, kwam ook de oorsprong van ons schrift vandaan, via griekenland, over het futhark (dat weer verdween) ook naar onze huidige letters en het cyrillisch schrift en noem maar op. Er kwamen heel wat aanpassingen naar de talen toe, soms in de vorm van bijkomende letters, maar meestal alleen door het bijvoegen van accenten, umlauts en platte streepjes boven of onder de lettertekens, wat dan een andere klank, een andere letter werd.
In de meeste talen waar er bijkomende letters waren (met uitzondering van het cyrillisch) werden die naar aanleiding van de typemachine en dergelijke anders opgelost en toch naar de gewone letters gebracht, al dan niet met een bijkomend accentteken. Denk bv aan het duits met de rare b-achtige letter die nu niet meer te vinden is, in de kranten en gedrukte vormen. In handschriften zie je hem soms nog bij oudere mensen.
Ik wil maar zeggen dat men met het huidig systeem van letters een zeer vlot en soepel systeem heeft, die bijna alle klanken kan omschrijven in lettertekens. En toch...en toch vond men het nodig om ook een fonetisch alfabet te ontwerpen, zodat men de wereklijke klanken van iedere taal ook effectief en eenvormig kan weergeven. In sommige woordenboeken vind je dan ook naast het woord, nog eens hetzelfde woord in fonetische tekens. Zo schrijven we senor, maar zeggen sinjaor, ook de andaloesische klanken waar Toon Hermans zo een prachtig stukje over maakte, kun je zo gewoon schrijven en er naast zetten hoe je het in feite zegt.
Want gek genoeg is dat het nadeel van onze lettertekens, we geven er niet steeds dezelfde klankwaarde aan! Ik herinner me dat ik eens genoodzaakt was naar de franstalige rtbf te luisteren op mijn autoradio, omdat ik daar de brt niet kon ontvangen. Het was de tijd van de toer de Zwans, et c'était le belge wiesmèns die gewonnen had... Ik heb toch enige tijd moeten denken voor ik snapte dat het de belg huysmans betrof.... Vandaar de noodzaak dus van ons fonetisch alfabet !

Maar welke vorm van schrift men ook gebruikt, het is een fantastisch ding! Het laat je toe de ideeën van andere mensen te ver- en bewerken! Het laat mij toe je iedere dag weer met een blog te overladen !
De ontwikkeling van de mens is met het ontstaan van het schrift plots met reuzeschreden beginnen vooruitgaan, omdat de vindingen konden bewaard worden voor het nageslacht. Toen het drukwerk er bij kwam, en men steeds meer mensen toeliet tot deze (vroeger geheime) kennis, ging de vooruitgang steeds rapper en rapper, tot op het punt dat we enkele decennia geleden bereikten! Het punt waarop men genoodzaakt werd te specialiseren, dat het onmogelijk was nog alle kennis te verwerken in één persoon... Nu is men al bezig met de volgende stap, het samenzetten van de verschillende specialismen, waardoor plots met sprongen vooruit gegaan wordt.
Ook de personal computer brengt ons een enorme kennis bij ! Internet is niet alleen een aardig speeltje, het is een immense bibliotheek, waarin men zowat alles kan vinden...Jammer genoeg ook veel bullshit en smerigheid... Kortom het bevat niet alleen de wijsheid van de mensheid, maar ook al de domheid en verloedering.

Alles te danken aan het ontstaan van het schrift...en het onstaan van de cijfers en de wiskunde (komt ook al weer uit dezelfde hoek!) ons woordje cijfer danken wij aan de grootste wiskundige uitvinding ooit, een arabische uitvinding en een arabisch woord kyfr het woord voor 0 nul, wat toeliet op een simpele manier tientallen, hondertallen, cijfers na de komma....te omschrijven en begrijpelijk te maken, kortom een van de fundamenten van de wiskunde...

Ergens vind ik het leuk dat heel onze maatschappij in zijn huidig bestaan, te danken is aan dingen die ontstaan zijn in die -oh zo verderfelijke- hoek van onze aarde, waar nu al eeuwen gevochten wordt, en waar al die -oh zo onbeschaafde- (?) gastarbeiders vandaan komen die nu blijkbaar onze steden gevaarlijk maken... Het kan raar gaan hé ? Wij kijken nu neer op die mensen uit die streek waar ooit onze beschaving zijn oorsprong heeft aan te denken... Zelfs de hoogtepunten uit onze architectuur, de gotische kathedralen, komen voort uit de bouwkunst van de arabieren...Wij zijn groot geworden dank zij het leentjebuur spelen bij hen die we nu denigrerend de machreb-volkeren noemen... Onze geneeskunst dankt ook ontzettend veel aan hen...
Wat is er daar gebeurd dat zij plots die hoogstaande cultuur verloren? Wat is er hier gebeurd dat wij dat plots niet alleen hebben overgenomen, maar verder ontwikkeld hebben? ....en veel belangrijker, komt de tijd dat wij plots stilstaan, achteruitgaan, en dat ergens een andere groep op onze kennis voortborduurt??? Of is dat al bezig, met de japanners, chinezen en sinds kort ook de indiërs ????

Kijk maar eens naar wat eerst japanse kopieënwaren van onze radiootjes, nu plots bij de hightech behoren in de klankwereld ??? en dat is maar één klein voorbeeldje ...

Ik maak me ongerust.

Niet omdat die mensen zich opwerken, maar omdat het de indruk wekt dat het niet naar een gelijkschakeling evolueert, maar naar een nieuwe scheeftrekking, precies zoals wij met de machreb (magreb) hebben gedaan...

Ik deze nacht niet veel geslapen...

tot de volgende?

Geen opmerkingen: