woensdag, augustus 15, 2007

nr 550 een epos in visserij

Gisteren belde Luc mij of ik mee wilde gaan vissen. Daar mijn karretje een lekke band heeft, kunnen mijn hengels en bak niet ter plaatse gereden worden, dus besloten we naar Wannegem te gaan, bij Pepee...
Eerst stapten we beiden uit om pepé te gaan begroeten, en om hem te danken voor het herstellen van mijn visbak (al een hele tijd geleden - maar ik had pepé nog niet gezien). Bovendien had ik de tekening mee van de bak die als vloer dient van mijn papegaai kooi, en die dringend ook vernieuwd dient te worden. Pepé zou zien of hij genoeg inox had! Dan zal mijn papaegaaikooi een echt luxekot zijn !
Daarna gingen we vissen. Pepé vreesde het ergste, ze hadden enkele dagen geleden met enkele vrienden een wedstrijd vissen gehouden, gevolgd door een feestje...Nu ja, we zouden wel zien...
En we hebben het gezien !!!
Toen we pas aan 't vissen waren (Luc met twee lijnen, ik met één) riep Luc dat hij er al twee had! Ik had al een paar beten gezien, maar ze niet kunnen pakken. Maar door dat geroep begon ik mijn vissen te tellen, en bij ieder vijftal riep ik naar Luc. Luc telde ook eentijdje, maar met zijn twee lijnen had hij het zo druk dat hij het opgaf. Bovendien had hij twee keer een afgerukte onderlijn die hij moest herstellen, maar niettemin lag hij steeds voor op mij. Niet erg, want ik had mijn handen vol !
Ik ben met vissen gesopt om 20 voor vijf, en het was na enen als we begonnen, dus in amper drie en een half uur, haalde ik netto 50 (vijftig !) vissen op.
Ik ving geen echt grote, zelfs één steklebaarsje (niet meegeteld) en een drietal heel kleine bliekjes en nog wat kleine bliek, en één grote bliek van iets meer dan 20 cm, voor de rest allemaal kleine kroeskarpers, van gemiddeld een 15 à 20 cm lang. Heerlijk felle vechters, dat beloofd voor binnen een paar jaar als die beestjes wat groter zullen zijn !!!
Het was een heerlijke visdag, ondanks de felle wind, en de regen is pas gekomen toen wij al weer in de auto naar huis reden.
Pepé kwam langs met een lijnlatje, waarop je zo'n 20 onderlijntjes kunt zetten, met de vraag om voor hem weer nieuwe onderlijntjes te maken, maar met redelijk grote haken, met die kleine pruts kan hij niet meer zo goed weg.
Een hoogtepunt voor mij was wel toen pepé nog eens bij mij kwam en me zei dat ik mocht komen vissen zoveel ik wilde... Tot op heden kwam ik mee met Luc die een vriend des huizes was, nu heeft pepé mij dus bij die kring in gerekend. Ik voel me echt vereerd ! Ik zal wel niet vaak alleen kunnen gaan vissen, maar wie weet dat ik ooit eens met Anny kan gaan???

Gisteren kreeg ik ook de rappel van de rekening van tante voor het water, maar ik werd telefonisch verwittigd dat ik die rekening mag negeren tot ik nieuws krijg van dat solidariteitsfonds of hoe het ook juist heet....

Hopelijk leeft tante nog op dat ogenblik...

Vandaag is het al dan niet een hoogdag, ik las daar ooit iets over in een wetenschappelijke studie over en rond de boerenkrijg. Napoleon schafte ooit de kerkelijke feestdagen af, en onder druk stelde hij ze nadien weer in, maar niet allemaal. Later werden in België al de feestdagen terug ingevoerd, in andere landen was dit niet het geval, zoals bv in Nederland.
Wij gingen ooit eens een driedaagse wandelen in Nederland in de periode van Allerheiligen, die daar tot onze verrassing geen feestdag bleek...
Toen de mensen meer en meer de grenzen over gingen, kwamen er ook vragen over die feestdagen die her en der niet bestonden, of wel bestaan en bij ons niet, en plots verkondigde men bij ons in de kerk dat sommige hoogdagen plots geen verplichte misdagen, dus geen echte hoogdag meer waren...Het blijkt dat de plaatselijke kerkvoogden in die zaken zelf beslisten en/of aanpasten volgens de mogelijkheden die hen geboden werden binnen de staat waarin ze leven.
Eigenlijk stel ik mij daar vragen bij...Die feestdagenzijn er gekomen vanuit het geloof van de bevolking, of van het staatsgeloof in sommige gevallen. Nu zien we rondom ons steeds meer mensen die geen geloof hebben, een ander geloof hebben... Wat moeten we daarmee op termijn? Moeten we een dag instellen voor het offerfeest? en wat doen we dan met de joodse feestdagen de bahaï en noem maar op ? Of moeten we gewoon het kerkelijke van die dagen wegcijferen? (We zijn al een heel stuk op die weg bezig, als ik zo rond mij kijk !)
Volgens mij zou het eerlijkste systeem zijn dat we zegge en schrijve 10 feestdagen krijgen, die we zelf invullen naargelang onze overtuiging...Maar dat zou dan wel weer het risico inhouden dat een of andere patroon weigert een bahaï te aanvaarden, omdat al de anderen de katholieke feestdagen nemen... Niet makkelijk hé ?
Voor wie Bahaï nog niet kent, zoek maar eens op Google, dat is (momenteel) de recenste godsdienst uit dat kleine stukje van het middenoosten waar het jodendom, het christianisme en de Islam ontstonden... Heel jong, en de moeite om eens te lezen. Nu ja, als dergelijke dingen je uberhaupt interesseren....
Vannacht redelijk goed geslapen, maar om 4 uur wakker. Ik ben dan eens gaan zitten, en na een half uur naar bed terug om verder te lezen. Ik kreeg slechte punten en heb dan nog een uurtje wakker gelegen in den donker...
Ondanks de vissen is de pijn binnen de normen.
Veerle is in huis gevallen op haar al zo pijnlijke rug. Vanmorgen hebben we nog niets gehoord, of ze liggen nog in bed, of het is (hopelijk) een heel stuk beter.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: